© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
16.09.2015 09:40:52

Olimpija prva na lestvici PLTS: Zmaji v ritmu za naslov prvaka

alesfevzer.com

Zgodovina razkriva, da Olimpija po vrnitvi nazaj med elito po uvodni četrtini sezone še nikdar ni bila tako dobra kot v tem trenutku.

Po četrtini sezone še nihče ni bil prvak, je pa to dovolj dolgo obdobje, da že lahko oblikujemo širši krog klubov, ki se bodo borili za najvišja mesta na lestvici. Po devetih odigranih tekmah je na prvem mestu PLTS ljubljanska Olimpija, zgodovina pa razkriva, da zmaji po vrnitvi med elito še nikdar niso bili tako uspešni.

Čeprav sta bili predvsem pretekli sezoni za zeleno-bele resnično klavrni, to ne pomeni, da je bila Olimpija od leta 2009, ko se je iz druge prebila v prvo ligo, v tem času zgolj in samo slaba. V letih 2012 in 2013 je bila celo drugi najboljši klub v državi in tudi praktično edina, ki se je vsaj približno upirala Mariboru. Vseeno pa še nikdar ni bila tako prepričljiva kot zdaj. In to ni zgolj subjektivna ocena; o tem govorijo dejstva.

olimpija af
Aleš Fevžer


ASTRONOMSKIH 18 TOČK
Olimpija se v drugo četrtino tekmovalnega leta 2015/16 podaja kot prva na lestvici in že to je nekaj, kar se doslej ni zgodilo še nikdar (če seveda odmislimo dosežke stare Olimpije in se posvetimo le novi). Tudi 22 točk, kolikor jih ima zdaj na svojem računu, po 810 minutah ni imela še nikoli. Še več, tokrat je celo prvič prebila magično mejo 20 osvojenih točk, s čimer dejansko drži ritem za naslov prvaka. V zadnjih šestih sezonah se je namreč le enkrat zgodilo, da je prvak postal nekdo, ki po prvi četrtini na računu ni imel vsaj 20 oziroma več točk. To je v pretekli sezoni uspelo Mariboru, ki je imel na računu 19 točk, hkrati pa je za šest točk zaostajal za vodilnimi Domžalami. Tudi slednje so bile tedaj v ritmu za prvaka, imele so kar 25 točk, a so predvsem spomladi občutno popustile in Mariboru pomagale, da je kljub počasnemu začetku prvi pripeljal skozi ciljno črto.

V štirih sezonah pred tem, ko je bil prav tako prvak, je Maribor po prvi četrtini vsakič prišel vsaj do številke dvajset (25, 23, 20, 23). Tudi ko je leta 2010 krono osvojil Koper, je imel po uvodnih devetih krogih več kot dvajset točk, natančneje 23. Olimpija tokrat sicer ni edina, ki je "prebila dvajsetico"; enako velja za Gorico, ki ima 21 točk. Zmaji, kot rečeno, vodijo z eno več.

olimpija

Ob tem se je letos zgodilo prvič, da ima nova Olimpija po uvodni četrtini več točk kot Maribor. Lani v tem času sta bila rivala izenačena (19 točk), v sezoni 2013/14 pa je zeleno-belim uspelo nekaj nepredstavljivega. Čeprav je bilo na voljo le 27 točk, so za Mariborom zaostajali za kar 15 točk! No, še huje je bilo v sezoni 2010/11, ko je Olimpija v uvodni četrtini zabeležila le eno zmago in bila zadnja na lestvici, ob tem pa so ji Štajerci bežali za astronomskih 18 točk.

PROSTOR ZA SPODRSLJAJE
Če se ob tem malce poigramo s številkami in za izhodišče vzamemo dejstvo, da je imel Maribor letos ob naslovu prvaka na računu 79 točk, potem to pomeni naslednje: Olimpija mora v nadaljevanju sezone v povprečju osvojiti 19 točk na četrtino in prišla bo do izkupička, ki je Štajercem zadostoval za slavje. Če denimo predvidevamo, da bo 79 točk tudi letos dovolj za prvaka (v sezonah pred tem jih je imel prvak 77 in 78, leta 2012 kar 85, leta 2011 75, leta 2010 pa celo "zgolj" 73), potem lahko zapišemo naslednje: zmaji si lahko v vsaki naslednji četrtini privoščijo po dva poraza, a ne smejo izgubiti po več kot osem točk. Seveda pa gre tukaj za nesmiselno matematiko, nogomet je vendarle športna igra, v kateri se lovorike osvajajo na igrišču, ne ob računalu.

Vseeno pa vse našteto potrjuje misel iz naslova: Olimpija je v tem trenutku resnično v ritmu za naslov prvaka. Vprašanje je le, ali bo lahko zdržala tako oster tempo.

ŠPORAR V VRŠIČEVI STRELSKI FORMI
Če se še malce poigramo s številkami po prvi četrtini sezone 2015/16, potem hkrati pridemo do še dodatne potrditve, da je Olimpija za zdaj res navdušujoča.

olimpija rudar af
www.alesfevzer.com

V zadnjih šestih sezonah se tako ni zgodilo, da bi bil v uvodnem delu kdo tako strelsko navdahnjen kot zmaji. Ti so doslej zabili že 27 golov in se lahko pohvalijo z razliko v golih +22. Lani so Domžale navduševale na drugačen način, v uvodnih 810 minutah denimo niso prejele niti enega gola. A so jih zabile "le" 12. V sezoni 2013/14 je bil Maribor v uvodni četrtini podobno prepričljiv kot zdaj Olimpija. Zabil je namreč 25 golov in prejel štiri ter imel torej razliko v golih +21. Če pogledamo zadnjih šest sezon, potem je bil omenjeni dosežek vijoličastih najboljši, dokler ga letos ni presegla Olimpija.

Za konec še nekaj besed o prvem strelcu zeleno-belih v tem trenutku. Andraž Šporar, tudi kapetan kluba, je vroč, kot še ni bil. Čeprav je tudi v sezonah poprej zabijal gole, tega še nikdar ni počel tako intenzivno kot zdaj. Šporar je pri številki sedem, in če bo nadaljeval v takšnem ritmu, potem bi lahko ogrozil tudi strelski rekord nove Olimpije. Tega v rokah drži Dare Vršič, ki je v sezoni 2011/12 zabil 22 golov in bil tudi najučinkovitejši nogometaš celotne lige.

Vršič je edini, ki je v zeleno-belem dresu v zadnjih šestih sezonah prebil mejo 20 doseženih zadetkov. Temu se je približal tudi Nikola Nikezić (15 golov v sezoni 2012/13), "najslabša" najboljša strelca Olimpije pa sta bila v sezoni 2010/11 Davor Škerjanc in Adnan Bešić, oba sta se veselila po osmih zadetkov. Sebastjan Cimerotič jih je v prvi sezoni po vrnitvi med najboljše dosegel devet, Nik Omladič se je lani ustavil pri številki 10, Andraž Šporar pa je preteklo tekmovalno leto sklenil s trinajstimi goli.

sporar olimpija rudar af
www.alesfevzer.com