© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
16.09.2015 13:42:12

Liga prvakov: Večni začetek poti v večnost

Profimedia

Žreb je sinočnje slavnostno odprtje nove sezone najbolj prestižnega klubskega tekmovanja namenil zgornji abecedni polovici skupinskega dela, nocoj pa se bo prvič z znamko 2015/16 predstavilo še šestnajst klubov v skupinah E, F, G in H. Jasno, na čelu z branilko naslova in za mnoge prvo favoritinjo Barcelono, ki kot prva želi uspešno združiti oba omenjena statusa.

Prav mogoče je, da vam gre razprava o branjenju naslova v ligi prvakov na živce. In tega vam nikakor ne moremo zameriti, kajti ponavljajoče zadeve, ki se vlečejo iz sezone v sezono, v sezono, v sezono, v sezono, v sezono, v sezono (no, saj razumete), lahko postanejo nadležne. Toda hkrati so kot tista bulica po piku komarja; naj se še tako želiš osredotočiti na druge stvari, se prej ali slej ponovno popraskaš. Preprosto se moraš, in to večkrat. Branjenje evropske krone srbi na tak način, srbi v več pogledih in srbi vsako leto bolj, potem ko v 23 sezonah tekmovanja vseh tekmovanj ponovitev uspeha iz prejšnjega tekmovalnega obdobja ni uspela še nikomur.

SLOVENSKA TELEVIZIJSKA EKSTAZA

S sinočnjim otvoritvenim večerom lige prvakov je v našo državo prišla malodane edinstvena televizijska ponudba neposrednih prenosov. Izbrano tekmo vsakega igralnega dneva vam po novem v živo prinaša Kanal A, medtem ko bo stari znanec lige prvakov Sportklub poskrbel za prenos skorajda vseh (z izjemo ene) preostalih srečanj taistega večera. S tako brezplačno ponudbo se ne more pohvaliti nobena druga evropska država in prepričani smo, da jo boste znali izkoristiti. Mi jo bomo zagotovo. 

Ubranitev je postala nadležna obsesija in postala je nekaj, česar se je preprosto treba dotakniti na vsaj treh točkah vsake nove sezone; na začetku, ob vstopu v izločilne boje in v primeru, da se aktualni prvak bori za vstop v veliki finale. Pogojno tudi na četrti, če branilec naslova zaigra tudi na naslednji zaključni tekmi, kar je nazadnje – in sicer leta 2009 – uspelo Manchester Unitedu. Pri čemer pa tokrat uvod v sezono prinaša celo dvojno omembo (z opravičilom tistim, ki vas praskanje še posebej živcira), kajti ni se ji bilo mogoče izogniti v včerajšnji splošni napovedi nove izvedbe kraljice klubskih pokalov, popraskati pa se moramo tudi ob današnji napovedi uvodnega nastopa aktualne prvakinje.

Sploh zato, ker je Barcelona že večkrat kot kdorkoli veljala za najresnejšo kandidatko za prekinitev uroka in za to velja tudi tokrat. Po naslovu leta 2006 je v novo sezono vstopila kot prva favoritinja, enako velja za oba naslova iz časov Josepa Guardiole, ki so ju Katalonci osvojili v letih 2009 in 2011. Kaj dosti drugače (čeprav nekoliko vendarle) pa ni niti tokrat, ko se Barca na pot podaja četrtič in ko jo začenja v Rimu.

Z MESSIJEM JE VSE DRUGAČE
Potem ko ubranitev naslova v prejšnjem sistemu tekmovanja z imenom pokal državnih prvakov ni bila nič pretirano posebnega, je od leta 1992 s skokovito vsesplošno rastjo lige prvakov zrasla tudi fama okrog podviga, ki obljublja večnost trenerju, njegovim varovancem in klubu kot celoti. V tem duhu pa se zdi kot nalašč katalonski začetek evropske sezone v pregovornem večnem mestu, kjer bo nosilki trojne krone na poti stala Roma. Za nameček dostojna nasprotnica, proti kateri je vsekakor mogoče poslati zelo jasno sporočilo in si z njim v veliki meri zagotoviti (najmanj) februarsko praskanje ob začetku izločilnih bojev.

Če se brez pogledov v nadaljevanje sezone zdaj osredotočimo zgolj na nocojšnjo tekmo, pa je Barcelona v Rim prišla z eno osvojeno in eno izgubljeno lovoriko, s tremi prvenstvenimi zmagami, z iskanjem prave forme in s spomini na nedavno prijateljsko tekmo. Ko gre za lovoriki, beseda seveda teče o spektakularnih 5:4 na tekmi za evropski superpokal in o nespametnem početju na prvi tekmi španskega superpokala, ki je preprečilo slavje na povratnem srečanju.

Zgodba o treh prvenstvenih zmagah in o iskanju forme pa teče nekako vzporedno, kajti Katalonci so v nasprotju z običajno prakso v vseh treh primerih slavili z zgolj zadetkom prednosti in pri tem še vedno niso bili podobni ekipi z zaključka prejšnjega tekmovalnega obdobja. Vsaj ne v popolnosti, zagotovo pa na svojo spomladansko podobo spominja (vsaj) Lionel Messi, ki je že zdaj neustavljiv in ki je svojemu moštvu med drugim prinesel tudi uspeh na sobotnem prvenstvenem derbiju z Atleticom. V igro je zaradi odsotnosti s treningov vstopil s klopi in opravil v svojem slogu ter še enkrat pokazal, koliko pomeni prisotnost (ali odsotnost) najboljšega igralca našega časa.

Danes bo zagotovo začel na igrišču, pomena prisotnosti pa se njegovi tokratni nasprotniki zelo dobro zavedajo tako na podlagi videnega v zadnjih letih kot na podlagi nedavno doživetega. Na tisti omenjeni prijateljski tekmi je namreč Messi zaigral prvič v pripravah na novo sezono in do tedaj neprepričljivo Barcelono spremenil v zasedbo, ki je Romo malodane odpihnila z igrišča.

chelsea re
Reuters

KAMPL IN PANIKA NA STAMFORD BRIDGEU
Rimljani imajo seveda kljub temu svoje načrte in želijo v zanje najslabšem primeru drago prodati svojo kožo, dvoboj pa je nesporni vrhunec nocojšnjega sporeda, saj druga srečanja po večini kriterijev ne obljubljajo tako mamljivih elementov. Se pa najde kakšen kriterij in kakšen element, zaradi katerega velja osvetliti še nekaj srečanj. Obračun zagrebškega Dinama in Arsenala, o katerem precej obširneje pišemo na naslednjih straneh, je na primer mamljiv zaradi bližine zagrebške prestolnice, v kateri si bo nocoj mogoče ogledati zelo ugledno evropsko ekipo s številnimi izjemnimi nogometaši v svoji zasedbi.

bayern
Reuters

V Barcelonini (in Romini, če vam je tako ljubše) skupini dvoboj Bayerja in Bateja sam po sebi sicer ne predstavlja česa posebnega, toda po dveh sinočnjih slovenskih nastopih obljublja edinega današnjega. Jasno, v dresu farmacevtov iz Leverkusna na prvo evropsko priložnost (potem ko je pretekli konec tedna dobil prvo na domači sceni) čaka Kevin Kampl in dvoboj z beloruskim prvakom bi za kaj takega lahko bil kot nalašč. Morda pa tudi za kakšno dobro predstavo in še kaj več od tega, kar bi slovenskemu reprezentantu prišlo še kako prav.

Z zornega kota mednarodne javnosti bo veliko pozornosti deležen tudi nastop Chelseaja, ki je v uvodnih petih krogih angleške premier lige zbral mizerne štiri točke in je na lestvici tega tekmovanja povsem pri dnu. Na stadionu Stamford Bridge gorijo vsi alarmi, v marsikaterem pogledu vlada panika, ob tem pa marsikdo ocenjuje, da imajo modri srečo z današnjim nasprotnikom. Zadnje, česar bi si želeli, bi bila v tem trenutku resnejša grožnja katerega od močnejših evropskih klubov (sploh v pričakovanju sobotnega derbija z Arsenalom), toda po drugi strani bi kakršenkoli neuspeh na domači tekmi z Maccabijem iz Tel Aviva prinesel še toliko večje težave.


- danes ob 20.45 
SKUPINA E 
Roma (Ita) - Barcelona (Špa) 
Bayer Lev. (Nem) - BATE Borisov (Blr) 

SKUPINA F 
Olympiakos (Grč) - Bayern (Nem) 
Dinamo Z. (Hrv) - Arsenal (Ang) 

SKUPINA G 
Chelsea (Ang) - Maccabi Tel Aviv (Izr) 
Dinamo Kijev (Ukr) - Porto (Por) 

SKUPINA H 
Gent (Bel) - Lyon (Fra) 
Valencia (Špa) - Zenit (Rus)


- že odigrano
SKUPINA A
PSG (Fra) - Malmö (Šve) 2:0 (1:0)
Real Madrid (Špa) - Šahtar Doneck (Ukr) 4:0 (1:0)

SKUPINA B
Wolfsburg (Nem) - CSKA Moskva (Rus) 1:0 (1:0)
PSV Eindhoven (Niz) - Manchester United (Ang) 2:1 (1:1)

SKUPINA C
Benfica (Por) - Astana (Kaz) 2:0 (0:0)
Galatasaray (Tur) - Atletico Madrid (Špa) 0:2 (0:2)

SKUPINA D
Sevilla (Špa) - Borussia M. (Nem) 3:0 (0:0)
Manchester City (Ang) - Juventus (Ita) 1:2 (0:0)