© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
sta
sta
14.09.2015 17:54:18

Američani pričakujejo še več aretacij v aferi Fifa

Reuters

Afera Fifa, ki je pred meseci precej zamajala krovno nogometno zvezo, 14 osumljenih sprejemanja podkupnin pa so tudi aretirali, bi se lahko še razširila. Ameriška državna tožilka Loretta Lynch je danes napovedala, da pričakuje še več aretacij ljudi, povezanih s tem korupcijskim primerom.

Ameriški pravosodni organi so sprožili svojo preiskavo dogodkov v krovni svetovni nogometni zvezi, sodelujejo pa s švicarskimi oblastmi, ki so opravile prve preiskave in na zasedanju Fife v tej državi pred meseci tudi aretirale osumljence. Za zdaj je takšnih 14, bodisi nogometnih funkcionarjev ali pa ljudi, povezanih z marketingom, ki so sodelovali s Fifo.

"Pričakujemo še več obtožnic proti posameznikom. Predmet naše preiskave ni omejen, zato sledimo dokazom, kamor nas vodijo," je dejala Lyncheva.

Ameriška tožilka je svoje ugotovitve predstavila danes v Švici. Za zdaj pa še ni razkrila, ali je med tistimi, na katere merijo v drugem valu preiskave, tudi predsednik Fife v odstopu Sepp Blatter. "O posameznih imenih se za zdaj ne bomo izrekali," je še dejala. O Blatterju ni mogla ali pa želela povedati nič novega, je pa poudarila željo ameriškega tožilstva, da bi proti šesterici, ki je priprta v Švici, sodni postopek nadaljevali v ZDA.

Švicarski generalni tožilec Michael Lauber je poročilo ameriške kolegice dopolnil s podatkom, da njegova pisarna podrobno preučuje finančne operacije Fife, pri čemer je po nogometno poudaril, da "nismo prišli še niti do polčasa". Preiskava se osredotoča predvsem na dodelitev svetovnih prvenstev v letih 2018 in 2022 Rusiji in Katarju.