© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
23.07.2015 21:14:41

Vanoli: Kljub porazu ponosen na ekipo (video)

Grega Wernig

Zastor je padel. Slovenski klubi so nocoj uradno sklenili z nastopi v evropskih pokalih za sezono 2015/16. Potem ko se je klavrno poslovil Maribor, je nepotrebnemu zgledu sledil tudi Koper, ki je sinoči izgubil na gostovanju pri Hajduku.

Prebivalce Splita sta v četrtek razveselila dva pojava – eden naravni, drugi športni. Najprej se je v mestu pod Marjanom razbesnela nevihta, ki je dodobra ohladila razgreto ozračje, nedolgo zatem se je temperatura spet dodobra dvignila. A ne po zaslugi sonca, pač pa po zaslugi nogometašev tamkajšnjega Hajduka. 


Čeprav so beli iz Splita prvo tekmo s Koprom izgubili z 2:3, so vseeno napredovali v tretji krog kvalifikacij za ligo Europa. Drži, tudi zaradi svoje kvalitete. A hkrati moramo kot slovenski medij brez dlake na jeziku dodati: tudi tekmec iz deželice na sončni strani Alp jim je pomagal na poti do uresničitve cilja.

LAHKO BI, MORAL BI
Čeprav so se varovanci italijanskega stratega Rodolfa Vanolija na pot v Dalmacijo odpravili s prepričanjem, da se ne bodo ustrašili vzdušja, ki jih bo tam pričakalo, je huronsko navijanje s tribun kultnega Poljuda dejansko pohrustalo še enega nasprotnika. Koprčani so sicer v en glas poudarjali, da jih tega, kar jih čaka pri nekdanjem velikanu jugoslovanskega nogometa, ni strah, toda dejansko je bila resnica drugačna.

No, saj ne trdimo, da so se jim zares tresla kolena, toda v tekmo so že krenili tako, kot da sploh ne vedo, zakaj so se znašli tam. Dobro minuto je nekdanji napadalec Zavrča Tomislav Kiš potreboval, da je Hajduk iz izgubljenega položaja spravil tja, kjer so Splitčani želeli biti. Uvodni gol gre za račun vratarja Kopra Vasje Simčiča, ki je žogo po sicer dokaj neugodnem strelu zgolj na kratko odbil. Lahko bi, moral bi posredovati bolje. Toda ni. In Kiš, ki v 1. SNL ni kaj prida izstopal iz povprečja, je poskrbel za prvo eksplozijo navdušenja na Poljudu.

TUDI ČE BI TRAJALA ŠE NEKAJ DNI
Navijači Hajduka so vajo nato ponovili še trikrat. V prvem polčasu enkrat, v drugem še dvakrat. Vmes je Matej Palčič tik pred iztekom prvega dela igre z glavo sicer vrnil upanje Koprčanom; ko se je zatresla splitska mreža, so nekateri le dejali: to je to, zdaj jih imamo. Toda težko bi se bolj motili. Namesto da bi Koper po premoru pritisnil na plin, je bil Hajduk tisti, ki je na igrišče prišel bolj samozavesten, bolj odločen v to, da želi napredovati.

RODOLFO VANOLI

"Film s Poljuda se bo vrtel še nekaj časa … Ni bilo lahko, vsaj glede na zgodaj prejeti zadetek. To je domačinu še kako odgovarjalo. Ni se nam izšlo … V tem res imenitnem vzdušju. Takšnega sem doživel le še v Neaplju in Rimu." 

Pa se je koprska mreža zatresla še dvakrat. Saj ne, da so bili Primorci za nekaj razredov slabši; toda nocoj smo dobili občutek, da četudi bi tekma trajala še nekaj dni, bi bil Hajduk vedno korak pred nasprotnikom. In zgodilo se je, kar se je. Hajduk je zmagal s 4:1 ter napredoval s 6:4. Koper se je poslovil, posledično je Slovenija že pred koncem julija ostala brez vseh svojih predstavnikov v Evropi. Sezona za pozabo torej. No, toda težko jo bomo pozabili. Tako slabih v preteklosti res ni bilo ogromno.

NA SEZNAMU EDEN VEČ
Kar zadeva Koper, lahko po obeh tekmah mirne vesti zapišemo: Vanolijeva četa je svoje možnosti zakockala na prvi tekmi. Tedaj je imela Splitčane v primežu. Igrala je bolje, bila je konkretnejša in učinkovitejša. Zabila je tri gole, lahko bi še kakšnega. Predvsem pa ne bi smela prejeti dveh. Po igri tudi včeraj ni bila v podrejenem položaju.

hajduk koper 2

Še zdaleč ne. A prav zaradi tega bo obžalovanje v prihodnjih dneh še toliko večje. In prav zaradi tega bo trajalo še toliko dlje. Na prvi pogled ni katastrofa, če Koper izgubi s Hajdukom, glede na vse, kar smo videli v teh 180 minutah, pa je resnično velika škoda, da slovenski pokalni prvak ni izkoristil tega, kar se mu je kar samo od sebe ponujalo na pladnju. Končno bi lahko podrli serijo stereotipov, namesto tega smo seznamu dodali še enega več.

ČETRTI JE POREZAL KRILA
"Čestitke Hajduku, saj je odigral odlično tekmo," je misli po bolečem porazu strnil trener Kopra Rodolfo Vanoli in nadaljeval: "Čeprav smo izgubili, sem ponosen na to ekipo. Do rezultata 3:1 smo bili v igri, toda četrti gol nam je porezal krila. Vedel sem, da v tem vzdušju ne bo lahko. Toda vseeno vsa čast fantom, dali so svoj maksimum. Zdaj nam ne preostane drugega, kot da gremo dalje. Svojo pozornost bomo usmerili v državno prvenstvo. Ampak film s Poljuda se bo vrtel še nekaj časa … Ni bilo lahko, vsaj glede na zgodaj prejeti zadetek. To je domačinu še kako odgovarjalo. Ni se nam izšlo … V tem res imenitnem vzdušju. Takšnega sem doživel le še v Neaplju in Rimu."

Vanolijev kolega s klopi Hajduka Damir Burić je bil precej bolj zadovoljen: "Naši mladci so dokazali, da imajo potrebno kvaliteto. Odigrali so odlično tekmo in v praksi uresničili večino mojih misli. Ni bilo prijetno, ko smo prejeli gol tik pred koncem polčasa, toda morda smo se tudi zaradi tega med odmorom dobro pogovorili in bili nato dejansko še boljši. Ni kaj, vzdušje je spet poneslo fante, celo sam se dvakrat dobil kurjo polt. A tudi brezglavo smo šli naprej. Tako pač je, ko te ponese vzdušje ..."

Hajduk - Koper 4:1 (2:1) 

Split - stadion Poljud, gledalcev 25.000, sodniki: Fritz, Achmüller in Schaal (vsi Nemčija). 
Strelci: 1:0 Kiš (2.), 2:0 Jefferson (40.), 2:1 Palčič (45.), 3:1 Caktaš (62.), 4:1 Maglica (69.). 
HAJDUK: Kalinić, Milović, Nižić, Pejić, Jefferson, Vlašić, Caktaš, Tudor, Roguljić (od 53. Maloku), Balić (od 77. Sušić), Kiš (od 69. Maglica). 
KOPER: Simčič, Šme (od 71. Pučko), Guberac, Halilović, Hadžić, Rahmanović (od 77. Radujko), Črnigoj, Tomić (od 81. Vekić), Palčič, Ivančić, Galešić. 
Rumeni kartoni: Nižić, Kiš, Jefferson; Tomić, Šme, Halilović, Ivančić. 
Rdeči karton: /.