© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
07.02.2015 14:43:01

Celo oni tarnajo, kaj ne bi mi?

Nikola Miljković

Nemško nogometno dogajanje se bo kmalu vrnilo v normalne tirnice, še pred tem pa bodo s tretjim prvenstvenim krogom v tednu dni končali obdobje, ki je v tej državi posebnost in ki so ga poimenovali po deželi, kjer je tako nizanje tekem najbolj običajno.

Kevina Kampla in ostalo druščino v bundesligi čaka zaključek tako imenovanega angleškega tedna, pri čemer prav novi klub našega reprezentanta ostaja v središču pozornosti ne samo slovenske, temveč tudi nemške nogometne javnosti.

V Dortmundu so bili načrti jasni kot beli dan. Navijači Borussie so skupaj s svojimi ljubljenci predvideli silovit začetek spomladanskega dela prvenstva, devet "angleških" točk in ne samo pobeg s (pred)zadnjega mesta, temveč tudi plezanje čim globlje v sredino prvenstvene razpredelnice. Tisti najbolj optimistični so se pogovarjali celo o nekoliko bolj dolgoročni dosegljivosti mest, ki ob koncu sezone vodijo v evropske pokale, nato pa so se morali zelo hitro spustiti v povsem drugačno realnost.


Že po slabi predstavi pred natanko tednom dni v Leverkusnu in skromnih 0:0 je v očeh vseh privržencev črno-rumenih edini cilj postal pobeg z dna, po sredinem še slabšem nastopu in domačem porazu z Augsburgom pa se je golo reševanje iz primeža vloge posmeha vrednega repa bundesligaške kače na položaju tega edinega cilja še dodatno utrdilo. "Borussia uspešno brani osemnajsto mesto," se norčujejo nekateri mediji, navijači hodijo po ulicah bledih obrazov, vsi skupaj pa (eni iz tega, drugi iz onega razloga) tako kot nogometaši finalista lige prvakov iz leta 2013 (kako neverjetno se to sliši!) z zadržanim dihom pričakujejo današnjo novo preizkušnjo.

Tudi Kampl, ki pred potjo v Freiburg, kamor se je s soigralci odpravil po le enem pravem dodatnem treningu, ne skriva slabe volje. "Veliko je šlo narobe in seveda smo ob takem stanju zaskrbljeni. Zadovoljstvo, ki sem ga čutil po debiju v bundesligi in debiju pred domačimi gledalci, sem postavil povsem na stran, zdaj so pomembne druge stvari," pravi 24-letnik, ki se zaveda klišejev, a vseeno v skladu z njimi poudarja, da je v mestu ob francoski meji sprejemljiva le zmaga s pripadajočimi tremi točkami. "Moramo začeti dosegati zadetke, moramo začeti zmagovati, kaj drugega preprosto ne pride v poštev. Zdaj je resnično skrajni čas," je zaključil v pričakovanju dvoboja z neposrednim tekmecem, ki bi ga Dortmundčani pri svojem bežanju z zadnjega mesta v primeru zmage prehiteli.

In se zgolj kislo nasmehnil, ko smo mu v šali dejali, da je le eno točko na prvih dveh tekmah drugega dela sezone osvojil tudi mogočni Bayern. To je še ena od trenutno zelo priljubljenih šal, ki jih privrženci Borussie zelo težko poslušajo in se nanje včasih tudi (hote ali nehote) odzovejo. "Res smešno!" nam je zabrusil eden od njih. "Pri vsem tem pa najbolj boli, da se nad svojima uvodnima spomladanskima predstavama in nad točkovnim izkupičkom pritožujejo celo na Bavarskem. Le kako torej ne bi tarnali mi, ki smo namesto Bayernove 46. osvojili 16. točko," je ob tem dodal.

Dobro povedano, ni kaj. Bayern je na prvem namesto na osemnajstem mestu, resnično ima brutalnih trideset točk prednosti pred svojo tradicionalno rivalko in vsaj še pol ure bi lahko naštevali ostale kriterije, po katerih je v primerjavi z njo v povsem drugem svetu.
In kar je za navijače Borussie resnično najbolj boleče, je dejstvo, da se na jugu Nemčije nad začetkom drugega dela sezone dvakratnega zaporednega prvaka resnično pritožujejo. In to kar precej. Nekateri celo obtožujoče govorijo o počitnicah namesto priprav na arabskem polotoku in popolni raztresenosti moštva, do katerega je (seveda na drugačen način in z zagovarjanjem priprav) zelo kritičen tudi trener Josep Guardiola.

841-10-kampl nm
Nikola Miljković

Visokega poraza v Wolfsburgu se je zelo sramoval, kaj dosti bolje pa ni bilo niti po domačem remiju s Schalkejem, pri katerem je imel Bayern kar nekaj sreče. Če bi gostje, ki so večino tekme igrali z igralcem več, pokazali le malo več poguma, bi na tekmi z vnovič bledo bavarsko zasedbo zanesljivo zmagali, pod kar se je pripravljena podpisati vsa Nemčija. Kljub temu pa se še vedno ni pripravljena podpisati pod teorije, po katerih bi branilci naslova lahko zapravili velikansko prednost iz jesenskega dela in ostali brez za mnoge že davno zagotovljenega ter tako ali tako samoumevnega naslova. Morda bi bilo vsaj malo drugače, če bi Wolfsburg zmagi nad vodilnim moštvom dodal še eno in bi danes zaostajal za šest namesto za osem točk, tako pa še vedno izrazito prevladuje prepričanje, da boj za naslov praktično ne obstaja. Kar bi Bavarci danes morali potrditi z boljšo predstavo in z zanesljivo zmago na gostovanju pri Stuttgartu, ki je le dve točki boljši od Borussie. Četa vse bolj kritiziranega Jürgena Kloppa bi torej z lastno zmago in s pomočjo nasprotnika iz tistega finala lige prvakov (res, kako neverjetno se to sliši!) pridobila celo najmanj dve mesti, kar v Dortmundu velja za sanjski scenarij. Medtem pa se je preostanek Porurja močno zagrel za enega od lokalnih derbijev, obračun druge, trenutno neprimerno uspešnejše Borussie s Schalkejem. Borussia iz bližnjega Mönchengladbacha je na presenetljivo visokem tretjem mestu in brani neposredno uvrstitev v ligo prvakov, medtem ko ekipa iz še bolj bližnjega Gelsenkirchna ta položaj naskakuje z dvema točkama manj in s (vmes sta senzacionalni Augsburg ter Bayer) šestega mesta.