© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
27.07.2014 18:56:30

Kolumbijski vratar v Arsenal

Reuters

Reprezentanca Kolumbije je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Braziliji s svojo igro navduševala, z odličnimi predstavami pa so si kolumbijski reprezentanti na široko odprli vrata v največje evropske klube.

Ni samo James Rodriguez tisti, ki je uresničil svoje sanje in okrepil enega izmed najboljših klubov na svetu, po njegovih stopinjah je odšel tudi njegov svak, ki je okrepil vrste Arsenala.

Letošnje svetovno prvenstvo je bilo zagotovo prvenstvo vratarjev. Čuvaji mreže so briljirali, Manuel Neuer, Tim Howard, Keylor Navas, Guillermo Ochoa in tudi David Ospina so poskrbeli, da se je o nehvaležnem delu vratarjev znova začelo govoriti v presežnikih. Po odličnih obrambah se je vedelo, da predvsem zadnji trije zagotovo ne bodo ostali pri svojih skromnih klubih, prvi, ki je zamenjal okolje, pa je kolumbijski čuvaj mreže, ki je zapustil francosko Nico in odšel k londonskemu Arsenalu.

Strateg Arsenala Arsene Wenger je dolgo iskal novega vratarja, govorilo se je, da bo iz Madrida pripeljal Realovega kapetana Ikerja Casillasa, na koncu pa se je odločil za mlajšega, cenejšega in v tem trenutku zagotovo kakovostnejšega Davida Ospino.

Petindvajsetletni Kolumbijec je z londonskim velikanom podpisal štiriletno pogodbo, višina prestopa pa ni bila razkrita, čeprav se govori, da naj bi Nica s prodajo Ospine zaslužila okrog štiri milijone evrov. "David Ospina je odličen vratar z veliko izkušnjami, ki se je v svoji karieri dokazal pri Nici in v kolumbijski reprezentanci. Za naše moštvo bo pomenil veliko okrepitev in zelo smo veseli, da smo ga uspeli zvabiti v naše vrste," je ob prestopu kolumbijske številke 1 dejal Wenger, ki je nekaj besed spregovoril tudi o tem, kdo bo v naslednji sezoni prvi vratar moštva: "Na začetku bo Szczensy prvi vratar, toda vse bo odvisno od predstav obeh čuvajev mreže. Če bo Ospina dokazal, da je boljši od Poljaka, bo branil on."

David Ospina je v Franciji preživel kar šest sezon, prišel je leta 2008, ko je Nica prodala svojega čuvaja mreže Huga Llorisa v Lyon in iskala zamenjavo zanj. Našla jo je v kolumbijskem Atletico Nacionalu, iz katerega je za dva milijona evrov v svoje vrste zvabila mladega in nadobudnega Ospino. Ta je že kmalu po prihodu zavzel mesto prvega vratarja, v šestih sezonah je pri Nici odigral kar 177 tekem, njegova najuspešnejša sezona pa je bila zagotovo 2012/13, ko je Nica osvojila odlično četrto mesto, za kar gre velika zahvala predvsem Ospini.

Prvoligaš iz Azurne obale se lahko kolumbijskemu vratarju zahvali, da bo v naslednji sezoni še naprej igral v prvi francoski ligi, zadnjo sezono je namreč končal na 17. mestu in za las pobegnil pred mesti, ki vodijo v drugo ligo. Če Nica v svojih vrstah ne bi imela tako odličnega vratarja, bi bil izpad neizbežen.

Kako zelo srečen je v teh dneh David Ospina, si lahko verjetno samo mislimo, prepričani pa ste lahko, da se vsaj še enemu članu družine Ospina tako zelo smeji kot Davidu. Govorimo seveda o Davidovi sestri Danieli, ki je v razmiku malce več kot tedna dni izvedela dve zelo veseli novici. Najprej je k slovitemu Real Madridu prestopil njen mož James Rodriguez, potem pa je k odličnemu Arsenalu prestopil še njen brat David Ospina. Nekdanja profesionalna odbojkarica, ki ima s kolumbijskim čudežnim dečkom enoletno hčerko Salome, bo tako lahko v prostem času pohajkovala po eni izmed modnih prestolnic, Madridu, če ji bo kdaj dolgčas, pa bo prelepa Daniela lahko odšla na obisk k svojemu bratu v še večjo modno prestolnico.