© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
27.07.2014 12:12:03

Dekleta bodo kričala

Reuters

Ljubljana že dolgo ni videla takšnega nogometnega spektakla, kakršen se bo v prestolnici zgodil danes, ko se bosta v Stožicah udarila Olimpija in Chelsea.

Največji stadion v državi bo bržčas pokal po šivih, obračun, ki bo zgolj prijateljske narave, si bo ogledala za ljubljanske razmere mogočna vojska ljudi.

Koliko bo na tekmi z začetkom ob 17.15 takšnih, ki bodo pesti držali za Olimpijo, bo zanimivo videti. Če bodo v večini, bo to pohvalno. A dvom ostaja; le kje bi se lahko skrivali?

Na tekmah, ki nekaj štejejo, jih namreč že dolgo ni videti ... No, kakorkoli, vodstvo zeleno-belih se je včeraj v dopoldanskih urah pohvalilo, da je v predprodaji pošlo že več kot 14 tisoč vstopnic. Olimpija v zgodovini samostojne Slovenije skoraj zagotovo nikdar ni prodala več vstopnic!

To bi moralo blagodejno vplivati tudi na stanje v blagajni, Izet Rastoder je zagotovo zadovoljen. Ko so Ljubljančani tuhtali, ali igrati s Chelseajem ali ne, jih je najbolj mučil dvom: kaj bo, če bo stadion na pol prazen? Bomo šli »v minus«? Zdaj teh skrbi ni več, odločitev je bila zadetek v polno.

Za Olimpijo, za Stožice, saj bo s številnih sedežev izginil prah, ki se je nabiral več mesecev, in celoten ljubljanski nogomet. Prestolnica že dolgo ni bila priča takšnemu nogometnemu spektaklu. Sicer revialne narave, pa vendarle. »Tekma z velikanom evropskega in svetovnega nogometa je za vse nas velika nagrada in priložnost, da preverimo, kje se nahajamo v tem trenutku v vseh elementih nogometne igre,« pred obračunom z evropskim klubskim prvakom iz leta 2012 pravi trener Olimpije Darko Karapetrović.

Čeprav se bo najzanimivejši trenutek dneva začel ob 17.15, pa bo v Stožicah zanimivo že pred tem. Ob 15. uri bo na sporedu tekma veteranov oziroma legend Olimpije, ker naj bi se na kupu zbralo 60 eminentnih imen, uprava kluba vse z vstopnicami poziva, naj na stadion, na katerem se bodo vrata odprla ob 14. uri, pridejo že toliko prej.

Kdor bo, mu verjetno ne bo žal. Na delu bodo nekateri zelo znani obrazi, svoj prihod so napovedali Aleš Čeh, Sebastjan Cimerotič, Mladen Rudonja, Gregor Židan, Stane Komočar, Robert Englaro, Peter Binkovski, Jedinko Perica, Nenad Protega, Ermin Šiljak, Marko Elsner, Rudi Corn, Dušan Kosić, Damir Vrabac, Džoni Novak in drugi. Obiskovalce Stožic bo menda pozdravil tudi Robert Prosinečki, nekdanji as Reala in Barcelone, ki je ob koncu bogate kariere nekaj časa nosil tudi zeleno-beli dres.

Kako zvezdniška bo zasedba, ki jo bo v ogenj poslal karizmatični Mourinho, bomo šele videli. Portugalec o Olimpiji sredi napornih priprav kakopak ni veliko razpredal, dejal pa je, da Chelsea v Ljubljano prihaja osrečit ljudi.

Številni bodo srečni predvsem, če bodo videli Fernanda Torresa (to v prvi vrsti velja za mlada dekleta), verjetno pa se bodo našli tudi takšni, ki bodo kričali, če bo proti golu Olimpije stekel prišlek iz Atletica Diego Costa.

Tukaj so seveda še številni drugi zvezdniki, recimo Cesc Fabregas, Branislav Ivanović, John Terry, Filipe Luis, Peter Čech in tako dalje; več jih bo igralo, večja bo raven zadovoljstva pri obiskovalcih. In tudi raven motiviranosti pri igralcih Olimpije.

Ti imajo že tako ali tako lepo priložnost, da se dokažejo. In opozorijo nase. Ter gledalcem dokažejo, da je škoda, ker jih v Stožicah ne obiščejo večkrat. Predvsem pa mora biti ta tekma motiv za to, da bodo naslednje leto ob tem času igrali s Chelseajem v ligi prvakov. Ali pa s kom malce manj znanim v ligi Europa. Tudi to bi bilo dobro. In tudi to bi verjetno na stadion priklicalo vsaj nekaj tisoč gledalcev.

Pa še tole: navijaške skupine Green Dragons ne bo. Tekme Olimpije bojkotira. Čeprav bo blizu. In govori se marsikaj ...
Galerija