© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
24.07.2014 09:54:17

Misija nemogoče

Drago Wernig - TAKA

Tako bi najlažje opisali to, kar nocoj v Športnem parku čaka nogometaše Gorice.

Saj ne, da se še nikdar v zgodovini nogometa zaostanek treh zadetkov ni spremenil v sanjski preobrat za napredovanje, toda glede na to, kako v tem trenutku na igrišču delujejo nogometašu aktualnega slovenskega pokalnega zmagovalca, potem lahko res brez slabe vesti zapišemo: Gorica se bo nocoj poslovila od Evrope.

A če se to ne bo zgodilo, če bodo vrtnice presenetile in osupnile nogometni svet, potem bo to nekaj, o čemer bodo govorile tudi kasnejše generacije. To bi bilo čisto pravo vstajenje, preobrat, da te kap. Ker je upanje zadnje, ki umre, imajo Novogoričani vsekakor pravico, da vsaj verjamejo vase. In v tistih nekaj odstotkov možnosti, ki jim jih javnost namenja.

Vendarle pa se prav zaradi tega, ker je teh odstotkov tako malo, nihče ne hvalisa. Recimo v smislu: »Molde? Ah, stresli ga bomo iz hlač, kaj pa drugega! Padel bo, kolikor je dolg in širok.« Ne, takšnih odmevnih izjav v dneh pred povratno tekmo drugega kroga kvalifikacij za ligo Europa ni dajal nihče.

»Kakšnega posebnega načrta za drugo tekmo z Moldejem nimam. Jasno je, da smo pred tednom dni nasprotnika dobro spoznali, dobro pa bi bilo, če bi si tudi tokrat priigrali toliko priložnosti, kot smo si jih na Norveškem. Seveda jih bomo morali tokrat tudi izkoristiti, le tako bi nam lahko uspelo preobrniti rezultat. Se pa še kako zavedamo, da bo težko. Zelo težko se ne slepi Amedej Vetrih.

Slednji je eden redkih, ki so bili nosilci novogoriške igre že v pretekli sezoni. Tedaj je bil sicer eden od peščice Slovencev, ki so dejansko igrali za Gorico, danes je eden od številnih. Italijani so pač pobrali šila in kopita, Massimo Coda in drugi so se morali posloviti, Parma pa novih tujcev ni poslala. S tem je Gorico pustila na cedilu in realno imajo modro-beli v tem trenutku zasedbo, ki se težko kosa z vodilnim klubom norveškega prvenstva.

Čeprav je res, da mu je bila vsaj glede na igro pred tednom dni skorajda enakovredna. In Molde in Gorica sta si verjetno priigrali enako število priložnosti, Slovenci morda še kakšno več, toda kaj, ko učinkovitost ni bila primerljiva.

Severnjaki so izkoristili kar štiri, gostje le eno, številnih drugih pač ne. »Očitno je to naša težava. Tudi na tekmi z Domžalami smo bili boljši nasprotnik, žogo smo imeli več v svojih nogah, priigrali smo si veliko priložnosti. Toda tako kot na Norveškem je tudi tokrat zatajila naša realizacija. Smo zelo razočarani, ampak moramo se zbrati in iti zbrano naprej,« pravi Matija Širok, Vetrih je še pristavil: »Drži se nas smola! Držala se nas je na Norveškem in nato na uvodni tekmi državnega prvenstva. Domžale so zadele iz ene same priložnosti in osvojile vse tri točke, mi pa nismo zadeli, čeprav bi lahko in bi morali. Toda stvari se lahko v nogometu hitro obrnejo in vsi verjamejo, da se bodo že kmalu.«

Če že nocoj, ko morda ne bosta mogla igrati Ronaldo Vanin (šivali so mu rano na ličnici) in Marshal Johnson (težave z gležnjem), bo to super. Tega, da bo to dovolj za napredovanje, pa si ne upa trditi nihče.