© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
24.07.2014 09:48:34

Azerbajdžanski slabi spomini

Grega Wernig

Koper že dolgo ni pričakoval tako pomembne tekme, Rodolfo Vanoli in njegovi varovanci imajo priložnost, da z uvrstitvijo v 3. krog kvalifikacij za ligo Europa postavijo nov mejnik.

Izhodišče je odlično, v Bakuju so slavili z 2:1, toda na Bonifiki se ne slepijo, da so že skoraj vse opravili. Ker jih drevi čaka še najtežji del naloge, Nefči bo gotovo zelo nevaren.

V pristaniškem mestu je po zares dolgem času znova zaznati utrip pomembne tekme. Povratni dvoboj kanarčkov z naftaši iz Azerbajdžana je glavna tema pogovorov, Bonifika bo gotovo dobro zasedena, Uefa je dovolila prodajo 2200 vstopnic.

"V ekipi je čutiti pozitivno živčnost. Takšno, kot je pred tovrstnimi preizkušnjami nujno potrebna," v pričakovanju pomembnega obračuna pravi Ivica Guberac, ki zagotavlja, da je v moštvu tudi dovolj samozavesti. "Ni nas strah izziva, nikakor ne, a se zelo dobro zavedamo, kaj nas čaka. Pred nami je peklensko zahtevna naloga. Že v Bakuju, zlasti v drugem polčasu, ko smo bili v podrejenem položaju, smo dobro spoznali moč Nefčija," pravi kapetan.

Mar to pomeni, da se bo Koper zgolj branil? "Ne, ne mislim tega, ampak je dejstvo, da so tekmeci prisiljeni loviti zaostanek in da se bodo na igrišču temu primerno tudi postavili. Ker se morajo, vendar smo na izziv pripravljeni in verjamem, da bomo znali ustrezno odgovoriti. Prav tako se mi zdi pomembno, da smo v psihološki prednosti, in gotovo bomo storili vse, kar je v naših močeh, da bi dosegli namen, da bi nam uspelo."

Bržkone je recept za uspeh prvi polčas v azerbajdžanski prestolnici, ko je bila koprska podoba zelo obetavna, Vanolijevi nogometaši so jo nadgradili z dvema goloma. "Ko smo pripotovali v Baku, nam je kmalu postalo jasno, da nas nihče ni jemal pretirano resno. Občutku, da nas vsi po vrsti podcenjujejo, da bomo lahek plen, se je bilo nemogoče izogniti. To nas je kakopak dodatno motiviralo, v boj smo krenili korajžno, kar se nam je obrestovalo, miselnost gostiteljev smo znali obrniti v svojo korist. V Kopru bo vsekakor drugače. Prepričan sem o tem, da igralci Nefčija zdaj na nas gledajo drugače, da nas spoštujejo in da si na Bonifiki ne bodo privoščili niti kančka lahkomiselnosti. Nedvomno se obeta hud boj in seveda upam, da se bomo na koncu veselili. Skupaj z navijači, za katere verjamem, da nas bodo podprli v velikem številu, saj bomo z energijo s tribun lažje uresničili cilj," razmišlja Ivica Guberac.

Vse to razkriva, da bo naloga še zahtevnejša, kot je bila pred tednom dni, mar ne? "O tem ni niti najmanjšega dvoma. Nefči se bo šele v Kopru predstavil v pravi luči, pokazal bo svojo resnično moč. Dejstvo je, da bo od prve do zadnje minute treba garati. Dati vse od sebe, iz sebe iztisniti zadnje atome moči."

Čeprav se zaveda vseh azerbajdžanskih nevarnosti, koprski kapetan poudarja, da ga prevevajo pozitivne misli. "Saj drugače ne more biti. Ne sme! Vedno moraš verjeti, da si sposoben uresničiti cilj. Ne glede na nasprotnika, v nasprotnem primeru se s športom nima smisla ukvarjati. Če vztrajaš pri takšnem pristopu, te kdaj pa kdaj nagradi tudi sreča. Moj občutek je, da bomo zdržali, da bomo ohranili prednost in se veselili," je optimističen eden od najpomembnejših členov rumeno-modre zasedbe, ki si bo torej prizadevala ponoviti uspeh Goričanov.

Modro-beli so namreč Nefči izločili že dvakrat, obakrat v kvalifikacijah za takratni pokal Uefa. Prvič v sezoni 2000/01 in nato še v naslednji 2001/02. Bi kdo nasprotoval, da se takšen scenarij ponovi še tretjič?

Glavni sodnik na današnji tekmi bo Francoz Benoit Millot.