© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
jb
jb
23.07.2014 23:27:22

Niso, zdaj bodo

Drago Wernig-TAKA

Maribor se je brez pretiranih težav prebil v tretji krog kvalifikacij za ligo prvakov in si zagotovil še najmanj štiri evropske tekme v sezoni 2014/15. Štajerci morda v Ljudskem vrtu res niso navdušili tako, kot so Nemci v polfinalu svetovnega prvenstva, ko so osmešili Brazilce, so pa vseeno poskrbeli, da je bil Zrinjski svetlobna leta stran od presenečenja.

Čeprav je res, da bi lahko tudi gostje iz BiH zabili kakšen gol, pa je Maribor vendarle tisti, ki je bil občutno bolj nevaren. Oba zadetka je dosegel iz prekinitev, toda tudi iz igre je bil še kako blizu. Ne pa tudi učinkovit, varovanci trenerja Anteja Šimundže so namreč zapravili serijo izjemnih priložnosti. To je vsekakor nekaj, na čemer bodo morali v naslednjih dneh Štajerci še kako delati. Bližje bodo namreč ligi prvakov, zahtevnejši bodo nasprotniki. In že naslednji bo večji zalogaj kot Zrinjski; Maccabi je prvak Izraela, klub iz Tel Aviva se lahko pohvali z ogromno uspehi na mednarodnih tleh. Če je torej Zrinjski vsaj na prvi pogled padel s pol moči, bo formo zdaj treba stopnjevati. A Maribor je s prebliski vendarle dokazal, da ima vnovič nemalo adutov za zanimivo evropsko popotovanje.

"Mislim, da je naša zmaga popolnoma zaslužena, da smo bili boljši skozi vso tekmo," je misli strnil mariborski trener Ante Šimundža in nadaljeval: "Zrinjski se je v prvem delu dobro postavil, ni nam dovolil razviti naše igre, a smo ohranili pravšnjo mero potrpežljivosti. Vložek je bil ogromen, zelo dobro smo se zavedali, da moramo ohraniti mirno kri. V končnici prvega polčasa smo začeli stopnjevati ritem in zasluženo povedli. Vedeli smo, da bomo v nadaljevanju imeli dovolj prostora, kar smo unovčili in tekmo po golu iz najstrožje kazni mirno pripeljali do konca. Veseli, da smo mrežo znova ohranili nedotaknjeno, to, da se napadalci niso vpisali med strelce, pa me ne skrbi. Dokler prihajajo v priložnosti, je vse tako, kot mora biti, prej ali slej se bo odprlo tudi njim. Zdaj bomo začeli razmišljati o Maccabiju. Ne, do zdaj nismo, ampak smo se profesionalno pripravljali le na dvoboj z Zrinjskim."

Branko Karačić je bil jasno manj zadovoljen, njegov Zrinjski se je pač že poslovil od Evrope. "Lahko rečem, da smo v večjem delu tekme dobro stali na igrišču in se uspešno postavili po robu kakovostnejši ekipi, ki ima tudi več izkušenj. Naš namen je bil skušati presenetiti favorita. Do 37. minute smo nadzirali igro, imeli lepo priložnost in še nekaj obetavnih situacij, v končnici prvega polčasa pa se nam je zgodil 'blackout', nakar smo dobili gol po dosojenem prekršku, ki ga po trditvah mojih igralcev ni bilo. Na odmor smo zato odšli potolčeni, na drugi strani je Maribor vodstvo seveda dvignilo. V nadaljevanju nam je bilo zato težje, nakar se je pripetila še bolj dvomljiva situacija, po enajstmetrovki je bil zmagovalec odločen. Trudili smo se, žal nam ni uspelo, še posebej zaradi obeh spornih situacij. Toda čestitam Mariboru, zasluženo je napredoval, mi smo srečni, da smo igrali v tem tekmovanju," je jadikoval Karačić.