© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
23.07.2014 23:06:29

Vijoličasti premagali Zrinjski

Grega Wernig

Mariborčani so lažje zadihali. Še več, pošteno jim je odleglo. Tudi letos bodo igrali v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov, kar hkrati pomeni, da so si zagotovili vsaj še štiri preizkušnje na mednarodnem prizorišču.

Nocoj so bili v prijetnem ozračju Ljudskega vrta boljši od Zrinjskega, mostarski remi brez golov so nadgradili z zmago z 2:0. Vijoličasti sicer niso blesteli, a so ohranili dovolj mirnosti, da so uresničili osnovni namen uvodnega dela sezone. Naslednji tekmec je Maccabi iz Tel Aviva, Izraelci bodo pod Kalvarijo gostovali v sredo, 30. julija.

Štirideset minut pred začetkom tekme, ko je vijoličasta enajsterica pritekla na ogrevanje, je bil Ljudski vrt še grozljivo prazen, a strah, da bi takšen ostal tudi ob začetnem pisku ruskega sodnika, je bil seveda odveč. Ozračje resda ni bilo peklensko, a je bilo pred nekaj manj kot osem tisoč gledalci takšno, da so imeli vijoličasti glasno podporo, s tribun je prihajala pozitivna energija. 

Trenerja z začetnima enajstericama nista presenetila. Kdo bo v konici napada zaigral ob Marcosu Tavaresu, je bila v pričakovanju dvoboja tako ali tako edina mariborska dilema, Ante Šimundža je dal Jean-Philippu Mendyju prednost pred Nusmirjem Fajićem.

Štajerci se od prve minute niso zaleteli v napad, niso bili brezglavi, a hkrati je njihova govorica teles razkrivala, da niso ostali imuni na pomembnost dvoboja. Zaznati je bilo nekaj živčnosti, posledično v otvoritvi dogajanja ni bilo dovolj natančnosti. Slovenskim prvakom igra ni stekla, kot so si zamislili. V deveti minuti je bilo sicer prvič vroče v kazenskem prostoru Zrinjskega, toda Mendyjev poskus s škarjicami ni zadel cilja, najlepša priložnost v tem delu igre pa je pripadla gostom. V 13. minuti se je Đurić kar naenkrat znašel v ugodnem položaju, meril v desni spodnji kot, a se je izkazal Handanović.

Mariborčanom ni in ni šlo. Zaradi pomanjkanja zbranosti je bila žoga vse preveč v zraku, na ta način je seveda trpela kombinatorika, toda pomembno je bilo, da so ohranili mirno kri. A gledalci z videnim v prve pol ure niso bili ravno zadovoljni. Njihovi ljubljenci so bili premalo razpoloženi, v končnici prvega dela pa vendarle začeli stopnjevati pritisk in imeli v 41. minuti sijajno priložnost za vodstvo. Mendy je čudovito zaposlil Ibraimija, makedonski reprezentant je stekel sam proti vratom in prišel do soočenja z Dujkovićem, ki je strel ubranil, nakar je Tavares zgrešil, odbitek je z nekaj metrov poslal mimo vrat.

1:0 Vršič (45)
Štajerci se niso zaustavili in bili za vloženi trud nagrajeni v 45. minuti. Graovac je 20 metrov od vrat nepravilno oviral Tavaresa, nakar je Vršič vnovič potrdil sloves mojstra prostih strelov, fantastično je zadel desni zgornji kot nemočnega Dujkovića. V pravem trenutku!

A to v prvem delu še ni bilo vse, v sodnikovem dodatku bi vijoličasti lahko oziroma morali še povišati prednost. Vršič je z leve strani na sredini zaposlil Ibraimija, ki se je v sprintu lepo odzval in si omogočil, da se je znašel iz oči v oči z vratarjem, vendar se mreža še drugič ni zatresla. Dujkovič je bil sicer že premagan, toda gostje so žogo pred golovo črto izbili.
Toda Ante Šimundža in njegovi varovanci so na odmor kljub temu odhajali zadovoljni. Osnovni namen je bil dosežen, povrhu se je zdelo, da telesna pripravljenost nogometašev Zrinjskega ni primerljiva z mariborsko.

2:0 Ibraimi (57, enajstmetrovka)
V 57. minuti se je zgodilo, kar si je Ljudski vrt tako zelo želel. Na semaforju se je zasvetilo 2:0! Stojanović je bil na desni strani zelo vztrajen tudi takrat, ko je eden od gostujočih branilcev pred njim žogo vrnil svojemu vratarju. Dujkoviću je za hip spolzela iz rok, mladi Ljubljančan jo je izbil in ob poznejšem posredovanju gostujočega čuvaja mreže padel. Sergej Lapočkin ni okleval in na veliko ogorčenje gostov pokazal na belo točko. Strogo, zelo strogo, ni kaj, toda za vijoličaste je bilo seveda najpomembnejše, da je Ibraimi zanesljivo izvedel najstrožjo kazen za novo veselje pod Kalvarijo.

Mariborčani so si oddahnili, bilo je jasno, da jim napredovanje v 3. krog kvalifikacij za ligo prvakov lahko prepreči le še čudež. Velik čudež. Bilo je namreč opazno, da so gostom pošle moči, tako da bi si lahko Štajerci ob nadziranju poteka dogodkov zagotovili še višjo zmago. V 84. minuti je denimo nemogoče zgrešil Mendy, toda zaradi tega se nihče ni več pretirano vznemirjal, kajti osnovni cilj je bil dosežen. Mariborčani nadaljujejo evropsko zgodbo, v 3. krogu kvalifikacij za ligo prvakov jih čaka Maccabi iz Tel Aviva, prva tekma bo v sredo (30. julija) v Ljudskem vrtu.