© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
br
br
09.07.2014 09:41:04

Prepotentnosti nikar

Drago Wernig - TAKA

o prve tekme 2. kroga kvalifikacij za ligo prvakov je ostalo vsega šest dni, zato med vijoličastimi navijači kajpak kroži vznemirljivo vprašanje, kakšna je trenutna pripravljenost njihovih ljubljencev. Če bi sodili po zadnji prijateljski preizkušnji s Københavnom, imajo Ante Šimundža in njegovi varovanci v pričakovanju torkovega obračuna z Zrinjskim v Mostarju dovolj razlogov za optimizem. A nikakor za kakršnokoli prepotentnost, ta bi jih lahko drago stala.

V ponedeljkovem večeru je pod Kalvarijo zadišalo po ligi prvakov. Mariborčani so se v prijateljski preizkušnji pomerili s Københavnom, ki je že trikrat sodeloval v skupinskem delu lige prvakov, in ga premagali z 1:0. Edini gol je v 90. minuti po podaji Agima Ibraimija dosegel mladi Žiga Živko, a še bolj kot zmaga je za vijoličaste pomembno, da so se v dvoboju, ki je imel vse značilnosti tekmovalnega, predstavili v spodbudni podobi.

"Københaven je redno v vrhu danskega nogometa, gre za ekipo z izkušnjami igranja v ligi prvakov. Zavedali smo se kakovosti tekmecev, znajo se postaviti na igrišču, želijo igrati, smo pa bili v napadu konkretnejši od njih. Ob nekaterih situacijah med tekmo nam je zmanjkalo sreče, vendar smo na koncu zasluženo zmagali," je povedal Ante Šimundža in nadaljeval: "Na prejšnjih preizkušnjah smo prevladovali, vendar se rezultatsko ni izšlo tako uspešno, kar pa je za pripravljalne tekme razumljivo, saj med igro preizkušamo različne zadeve. Zadnji nasprotnik je pokazal, da gre za ekipo, proti kateri se moraš postaviti zelo čvrsto, čakati na svoje priložnosti. Z željo in trudom smo prišli do zmagovitega zadetka."

Če bi sodili po spopadu z Danci, so pred zadnjimi dnevi priprav za tekmo v Mostarju obrisi začetne enajsterice bolj ali manj znani. "Nekaj zadev je že potrjenih, nekaj še odprtih. V ponedeljek je bil vrhunec obremenitve po vseh teh napornih treningih, zdaj prihajamo v fazo zmanjšanja intenzivnosti, da bi prišli do svežine, ki jo potrebujemo. Preostaja še ena pripravljalna preizkušnja za zadnje preverjanje stanja (jutri proti ukrajinskemu Karpatyju op. p.), zaključni treningi v domačem okolju, v ponedeljek pa odpotujemo v Mostar," pravi trener dvanajstkratnih slovenskih prvakov.

Agim Ibraimi je po daljšem času vnovič zaigral v Ljudskem vrtu: "Soigralci so me odlično sprejeli nazaj, temu primerno je ozračje v moštvu. Res sem vesel, da sem se vrnil. Dal bom vse od sebe, da se spet uvrstimo v ligo Europa ali še bolje v ligo prvakov. Sicer pa je za nami zahtevna, prava evropska preizkušnja. Vsi smo se trudili po najboljših močeh in zasluženo zmagali. Zdaj se moramo osredotočiti zgolj in samo na dvoboj z Zrinjskim in si prizadevati, da bomo čim bolje pripravljeni. Da bomo na koncu zadovoljni tako mi kot navijači."

Makedonski reprezentant se je zaradi pogodbe s Cagliarijem soigralcem pridružil nekoliko pozneje, zato pripravljenost bržčas še ni na želeni ravni. "Pred julijem sem treniral individualno, zdaj sem že nekaj dni priključen moštvenim treningom. Je pa dejstvo, da potrebujem še malo časa, da pridem v pravo formo," je dejal Agim Ibraimi, ki mu motivacije za novo vijoličasto zgodbo ne manjka: "Važno je le, da z Mariborom napredujemo in zmagujemo. Dali bomo vse od sebe in izpolnili vse naloge, ki nam jih bo zadal trener."