© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
08.07.2014 21:37:32

Kot kapitan Coste Concordie

Reuters

Še nedolgo tega je bil Cesare Prandelli veliki ljubljenec italijanskega nogometa, danes so stvari prišle tako daleč, da je za nekatere izdajalec, spet drugi pa ga primerjajo celo s kapitanom ladje, ki je ljudi zapeljal v smrt.

Cesare Prandelli je tudi uradno postal novi trener Galatasaraya, toda zgodba okoli njegovega slovesa od reprezentance Italije se še ni polegla. Številni na Apeninskem polotoku še vedno debatirajo o tem, kaj se je dejansko zgodilo čislanemu strokovnjaku, da je v Braziliji stopil na mino. In kaj je bilo tako hudo, da je potem nepreklicno odstopil. Dolgo časa je Prandelli veljal za velikega gospoda na Apeninskem polotoku, klanjali so se mu tudi tisti, ki ga morda na "prvo žogo" niso marali.

Razlogov, zakaj je bilo temu tako, je bilo več. Navijači so v njem videli predvsem nekoga, ki se v teh turbulentnih časih ne glede na vse drži svojih moralnih načel, in zaradi tega jim je bil tako pri srcu. Kdor je grešil, je moral plačati kazen, tako je vedno govoril Prandelli. Toda zadnji meseci v vlogi selektorja so bili sila nenavadni. Slabi rezultati v Braziliji so bili vedno le vrh ledene gore, v ozadju se govori o številnih problemih, ki naj bi jih imel Prandelli: o klanih znotraj garderobe, o sporu med nekaterimi vidnejšimi akterji, o besu, ki naj bi ga do njega čutili določeni, ki jih je pustil doma.

Skril se je pred neurjem

Slikovito se je izrazil predvsem Andrea Agnelli, predsednik Juventusa, v zadnjih letih najboljšega kluba v Italiji. "Prandelli je odšel stran v trenutku, ko smo ga najbolj potrebovali. In zdaj vidim, kam je pes molil taco. V Turčiji se je res dobro poročil... Očitno se je skril pred neurjem, odšel je nekam, kjer je občutno manj stresno. Toda to, kar je storil, ni nekaj, kar bi naš nogomet potreboval v tem trenutku. Ponavljam, Prandelli je kot kapitan prvi zapustil ladjo, ki ni v ravno najboljšem stanju."

V luči nedavnih dogodkov oziroma dogodkov, ki v Italiji še vedno odmevajo, so nekateri Prandellija začeli primerjati celo s Francescom Schettinom. To ni nogometni lik, to je tisti kapitan, ki je pred časom povzročil pravo katastrofo, ko je luksuzno Costo Concordio zaril v čeri pred Isolo del Giglio. V nesreči je umrlo 32 ljudi, primerjava s Schettinom pa je pričakovano razočarala Prandellija. "To res zelo boli, ljudje včasih ne razmišljajo, kaj izrečejo. Ampak razumem, da je tudi to del nogometa. To je tista cinična stran nogometa," je na očitke odgovoril Prandelli, ki je leta 2004 po nekaj tednih zapustil Romo, ker je bila njegova žena hudo bolna. Ko je nekaj let umrla za posledicami raka, je kljub temu vztrajal z delom pri Fiorentini, tedaj so ga zaradi tega občudovali številni. Dobil je zagovornike, ki so mu dolgo stali ob strani, toda dejstvo je, da je po polomu v Braziliji s svojim strahopetnim begom drugam razočaral ogromno število nogometnih privržencev.

Grožnje njemu in družini

"Odšel sem tudi zaradi groženj, ki sem jih dobil. A ne samo meni, namenjene so bile tudi moji družini! Lahko bi zahteval finančno nadomestilo, pa sem odšel z obljubo, da v Italiji ne bom sprejel nobene ponudbe," se brani 56-letnik, ki mu v Turčiji zagotovo ne bo hudega. Podpisal je dvoletno pogodbo in si zagotovili najmanj dodatnih 9 milijonov evrov na svojem bančnem računu!