© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ue
ue
18.09.2024 14:39:23

Evroliga po stopinjah lige NBA: Uvedba novosti, tudi v Evropi bodo klubi morali ...

Profimedia

Na stari celini se želijo zgledovati po najmočnejši ligi na svetu.

Po novem bo tudi v evroligi veljal finančni fair-play oziroma, povedano z drugimi besedami, klubi lastniki evrolige so izglasovali uvedbo omejitve denarja, namenjenega za igralske pogodbe - salary cap. Vseeno ne gre za popolno kopijo sistema v ZDA, pač pa je prilagojena. Koliko denarja klubi lahko porabijo za igralske pogodbe, je odvisno od tega, ali gre za nizke, osnovne ali visoke zaslužke, ko gre za evroligo.

V primeru nizke ravni zaslužka mora klub za igralce nameniti najmanj 32 odstotkov vseh prihodkov v zadnjih dveh letih, a to velja le za klube z A-licenco. Ostalim bo dovoljeno odstopanje (znižanje) od tega odstotka. Pri osnovni ravni bodo lahko klubi za plače igralcev namenili do 40 odstotkov skupnih prihodkov zadnjih dveh let. Tukaj obstaja nekaj izjem - pravilo ne vključuje dveh najbolje plačanih igralcev, prav tako ne igralcev, mlajših od 23 let, pa tudi tistih, ki so v klubu preživeli vsaj tri sezone (ne nujno zapored) in igralcev, ki so zaradi poškodbe odsotni več kot dva meseca.

Tretja, visoka raven zaslužka, omogoča, da lahko klubi porabijo do 60 odstotkov prihodkov, vključno z glavnimi igralci, a brez igralcev do 23 let, igralci s podaljšanim stažem in dolgotrajno poškodovanimi igralci. Vsak klub, ki bo porabil nad osnovno in/ali visoko ravnijo prejemkov, bo moral plačati nadomestilo vsem drugim klubom, ki bodo ostali znotraj nastavljenih omejitev. Spremembe ne bodo takojšnje. V sezoni 2024/25 bo prehodno obdobje, da se klubi prilagodijo novim predpisom. Ukrepi se bodo uvajali postopoma, v celoti bodo uvedeni v sezoni 2027/28.

Ne bo šlo za takojšnjo spremembo, pravilo bo začelo veljati šele v sezoni 2027/28, da bi klubi imeli možnost 'mehkega prehoda'.