© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ps
ps
17.09.2024 13:23:19

Čas za prvo domačo lovoriko: praznik slovenske košarke v Laškem

alesfevzer.com

Leto se je hitro obrnilo naokrog, znova je tu 17. september. To je dan, na katerega je Slovenija leta 2017 v Istanbulu postala evropski prvak, datum, ki je od takrat postal dan slovenske košarke.

In to je tudi dan, ki zadnja leta pomeni uradni začetek domače sezone. Letos jo bosta v Laškem odprli Cedevita Olimpija in Krka.

Gre za obračun državnega in pokalnega prvaka minule sezone, oziroma finalista pokala, če je ena ekipa osvojila oba naslova, kot je bil to v prejšnji sezoni (pravzaprav v prejšnjih treh) primer z zmaji. Zadnja leta se vedno igra prav na ta datum, ki se je v slovensko športno zgodovino zapisal z zlatimi črkami. Tako kot je tradicija, da se za superpokal pomerita državni in pokalni prvak prejšnje sezone, je navada tudi, da tekmo gosti klub, ki se je to sezono uvrstil v prvo ligo. Po sezoni odsotnosti se v ligo OTP banka, kakor se po novem imenuje prva liga, vrača Zlatorog Laško.

cedevita olimpija af
alesfevzer.com


Po treh letih se bosta za prvo lovoriko sezone spet pomerili najuspešnejši slovenski moštvi, Cedevita Olimpija in Krka. Najuspešnejša slovenska kluba sta tudi najpogosteje doslej odpirala sezono v Sloveniji. Torkov obračun je že njun deseti, izid v zmagah je 5:4 za Olimpijo. Nazadnje sta se pomerili leta 2021 v Hali Tivoli, ko so bili z 78:71 boljši Ljubljančani. Slednji imajo skupaj v vitrinah že 12 superpokalnih lovorik, Krka na drugi strani pet. Košarkarji Cedevite Olimpije tudi branijo naslov zmagovalcev, lani so v Kranju premagali Helios, kar je bilo njihovo četrto zaporedno slavje v superpokalu.


Pred obema ekipa je sezona, v katero vstopata po temeljiti prenovi ekipe. Tako v Ljubljani kot v Novem mestu so, nezadovoljni s prejšnjo sezono, obrnili povsem nov list in marsikaj spremenili. Začelo se je na klopi, v Stožicah so pripeljali Črnogorca Zvezdana Mitrovića, Krka pa je iz Črne gore, kjer je vodil SC Derby, angažirala Dejana Jakaro. Potem so se oboji lotili igralskega kadra. Pri Cedeviti Olimpiji so ostali le štirje igralci, ki so njen dres nosili tudi lani, vsi drugi so novinci. Med temi sta reprezentanta Aleksej Nikolić in Bine Prepelič. Prišlo je sedem novih tujcev, med katerimi je Lovro Gnjidić že dobro znan, saj se je v Ljubljano vrnil po letu dni v Splitu in pri Megi. Skupaj z D.J. Stewartom, ki je ostal od lani, je to osem tujih košarkarjev, kar pomeni, da bo moral Mitrović za tekme v domačih tekmovanjih, torej tudi v superpokalu, štiri pustiti na tribuni. Pravilo v tekmovanjih pod okriljem KZS je, da je v moštvu osem doma vzgojenih košarkarjev.

kk krka 2024
KK Krka / Drago Perko


Krka teh težav ne bo imela, v ekipi so trije tujci, vsi novinci, tako kot še nekaj domačih košarkarjev. V Novo mesto sta prišla Tibor Mirtić in Jakob Čebašek, domov se je vrnil Jaka Klobučar. Med tujci je zadnji - šele pred dnevi - prišel Marc Garcia, pred tem pa dva Američana, zlasti organizator igre Tayler Persons je že doslej pokazal, da je prava okrepitev. Krka je odigrala šest pripravljalnih tekem in imela polovičen izkupiček. Olimpija je na drugi strani igrala osem dvobojev, izgubila pa le tista proti Panathinaikosu in Bayernu na turnirju v Tivoliju. Zmaji so se prikazali v drugačni luči kot v lanski sezoni, vtis po teh tekmah je vzpodbuden, a Mitrovića čaka še precej dela, kar tudi sam nenehno poudarja.