© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
13.09.2024 13:04:52

Jim je uspel veliki met? V Slovenijo je prišel MVP evropskega prvenstva do 20 let
Plus

Profimedia

Presenetljiv podpis pogodbe z nekdanjim velikim upom.

"Pri tej igri gre za podaje, vse je v zaupanju soigralcem in v ekipnem delu," je dejal pred dobrimi osmimi leti, ko je s špansko reprezentanco do 20 let postal evropski prvak, sam pa je dvignil lovoriko za najkoristnejšega igralca prvenstva. Besede Marca Garcie, branilca, ki je nova okrepitev Krke!

Na omenjenem prvenstvu je bil s 14,9 točke na tekmo prvi strelec španske izbrane vrste, s katero se je povzpel na vrh Evrope. Slovenija je bila na tistem prvenstvu deveta, vodil jo je Aleksander Sekulić, v postavi so bili med drugimi Vlatko Čančar, Žan Mark Šiško, Jan Kosi in Nejc Zupan, Šiško je bil prvi podajalec prvenstva. Garcia je bil izbran v najboljšo peterko, v kateri sta mu družbo recimo delala odlični Finec Lauri Markkanen, zvezdnik Utah Jazza, in turški center Omer Yurtseven, ki je po nekaj sezonah v ligi NBA nedavno okrepil Panathinaikos. Pika na i je bila nagrada MVP prvenstva, ki je šla v njegove roke.

Takrat je bil član B-ekipe Barcelone, v njej je bil prvi strelec, njegova soigralca pa sta bila tudi Jaka Lakovič, ki je ravno tisto leto zaključil kariero, in Saša Vezenkov, Bolgar, ki je bil MVP evrolige leta 2023, to poletje pa se je po letu dni v NBA spet vrnil v Olympiakos. Garcia je v Barcelono prišel kot nadarjeni 16-letnik leta 2012, pripeljala ga je iz Manrese. Tja je bil leta 2014 tudi posojen, tako kot pozneje še v Betis iz Seville. Pravzaprav je za prvo ekipo Barce v španski ligi odigral le dve tekmi, čeprav je bil član katalonskega giganta vse do leta 2018. Takrat je prestopil v Fuenlabrado, od tam po treh sezonah v Burgos, bil je še član Breogana in se v sezoni 2022/23 spet vrnil v Fuenlabrado. V osmih letih je v španski ligi ACB skupaj zbral 164 nastopov, njegovo povprečje v tem času je bilo 7,2 točke. Najboljše je bilo obdobje v Fuenlabradi, v sezoni 2019/20 je dajal 11,4 točke na srečanje.

Iz Španije se je lani preselil na Poljsko, kjer je igral za Dabrowo Gorniczo ter bil s 17,7 točke na srečanje šesti strelec 1. lige. Pri 28 letih je torej prišel v Krko, odslej bo nosil dres drugega najuspešnejšega slovenskega kluba. Kako je prišlo do tega prestopa, kako je Krki uspelo pripeljati nekdanjega najboljšega igralca EuroBasketa do 20 let?