© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Primož Salmič
Primož Salmič
17.09.2024 19:32:57

Sprehod v Laškem: zmaji pokazali moč tekmecem

alesfevzer.com

Domačo sezono sta s tekmo za superpokal odprli Cedevita Olimpija in Krka.

Že po tradiciji se sezona začenja z dvobojem za to lovoriko. Zadnja štiri leta je šla ta v roke Ljubljančanov in niz se je nadaljeval tudi to leto. Zmaji so povsem nadigrali tekmece iz Novega mesta. Navada je tudi postala, da se tekma za superpokal odigra pri klubu, ki je to leto napredoval iz druge v prvo ligo, zato je bil tokrat na vrsti Zlatorog oziroma Laško. Za Olimpijo je to že 11. zaporedna domača lovorika, zadnja, ki jo je premagala, je bila Krka v finalu pokala leta 2021.

Obračun v Laškem je bil dvoboj klubov, ki sta močno prevetrila ekipi, zato smo z zanimanjem čakali, kaj bo ponudil. Ker ima Olimpija v svojih vrstah osem tujih košarkarjev, je moral trener Zvezdan Mitrović zaradi pravila o najmanj osmih doma vzgojenih košarkarjih na tekmah pod okriljem KZS štiri pustiti na tribuni. Morda kar nekoliko presenetljivo - glede na to, da Krka nima pretirane višine in je praktično brez pravega centra -, ali pa prav zato, je v dvanajsterico uvrstil obe petici, Litovca Martinasa Gebna in Nigerijca Dereka Ogbeideja. Poleg njiju sta bila v postavi še Devante Jones in Brynton Lemar. Med gledalci sta bila torej tudi DJ Stewart, ki je edini od tujcev ostal iz lanske sezone, in Devin Robinson, ki je bil med najbolj izstopajočimi na pripravljalnih tekmah. Prav na račun zapolnitve kvote domačih igralcev sta bila med dvanajsterico tudi Martin Tonejc in Ian Lazarevski, ki sta v zadnji četrtini tudi dobila priložnost za igro.

Krka je povedla z 2:0 po lepi akciji in zabijanju Bradyja Skeensa, a to je bilo tudi njeno zadnje vodstvo na srečanju, saj je Olimpija takoj prevzela vajeti. Izid je bil zadnjič izenačen na 12, po tistem se Ljubljančani niso več ozirali nazaj. V prvi četrtini so največ vodili za osem, ob izteku je bila razlika pet točk. V drugih desetih minutah pa je Olimpija še bolj pritisnila na plin. Izvajala je pritisk na žogo od trenutka, ko je bila izvedena prva podaja v igrišče. Videlo se je, da so zmaji posebej osredotočeni na organizatorja igre Krke Taylerja Personsa, ki se je med pripravami dokazal kot prvi igralec Novomeščanov. V prvi četrtini je ostal brez točke, prvi je dosegel šele nekaj sekund pred iztekom prvega polčasa. S serijo 12:0 sredi druge četrtine, v kateri je Aleksej Nikolić prispeval dve trojki, so Ljubljančani povedli s 45:26, ob odhodu na veliki odmor pa vodili že za 22 točk.

Tudi v nadaljevanju se slika na parketu ni spremenila. Zmaji so diktirali ritem in niso popuščali, trener Mitrović je ves čas zahteval zavzetost in igro v visokem tempu. Prednost se je povzpela že na več kot 30 točk in jasno je bilo, da bo Krka doživela pravo malo katastrofo. Olimpija se ni ustavljala, vseeno je bilo, kdo je prišel na parket, razlika je samo rasla. Najvišja je bila okroglih 40 točk sredi zadnjega dela igre po dveh zaporednih trojkah Žige Daneua, ki je bil izbran za najkoristnejšega igralca srečanja. Šlo je tudi čez stotico, mejo je prebil Lazarevski. Novomeščani so do konca samo malo omilili poraz, zmaji pa so dvignili prvi pokal v sezoni.

CEDEVITA OLIMPIJA – KRKA  103:73
(82:48, 55:33, 27:22)
Cedevita Olimpija: Jones 5, Radović 10, Nikolić 16, Glas 11, Lemar 16, Blažič 3, Tonejc, Lazarevski 4, Geben 10, Prepelič 6, Ogbeide 6, Daneu 16.
Krka: Mirtič 4, Bačvić 3, Garcia 14, Persons 4, Plut 2, Jurković 9, Špan 6, Cerkvenik, Skeens 12, Smrekar, Klobučar 5, Čebašek 14.