© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
17.09.2024 14:25:34

Dončićev Dallas med zmagovalci letošnjega poletja
Plus

Klay Thompson in Luka Dončić, nekoč tekmeca, v bodoče soigralca.
Klay Thompson in Luka Dončić, nekoč tekmeca, v bodoče soigralca.
Profimedia

Kako so med sezonama kadrovali NBA klubi. Dallas Mavericks Luke Dončića si po mnenju številnih zaslužijo najvišjo oceno.

Počasi bo začela naraščati vročica pred začetkom nove sezone lige NBA. Prvega oktobra bodo vrata odprli trening centri, predsezona pa se bo uradno začela nekaj dni kasneje. Dončićev Dallas bo v njej odigral štiri pripravljalne tekme in sicer z Memphisom (7. oktober), Utah (10. oktober), L.A. Clippersi (14. oktober) in Milwaukeejem (17. oktober). Prve tekme nove sezone bodo 22. oktobra, Dallas pa bo sezono odprl dva dni kasneje na domačem igrišču, ko se bo v bitki za Teksas pomeril s San Antoniom.

Igralski mozaiki so bolj kot ne sestavljeni. Na trg prostih igralcev je sicer še nekaj zanimivih imen (Markelle Fultz, Dennis Smith, Jae Crowder, Robert Covington ...), ki pa s pridružitvijo tej ali oni ekipi razmerja moči bistveno ne bi spremenili.

Slovenske ljubitelje košarke je seveda zanimalo predvsem poslovanje Dallasa. Mavsi so poskrbeli za eno odmevnejših poletnih kupčij, v svoje vrste so namreč pripeljali ostrostrelca Klayja Thompsona. Thompson je eden najboljših 'šuterjev' v zgodovini lige, saj je na šestem mestu vseh časov po številu zadetih trojk. Štiriintridesetletnik je petkrat nastopil na tekmi zvezd, z Warriorsi pa osvojil štiri šampionske prstane. V zadnjih sezonah so številke malce padle, razlog pa tiči predvsem v hudih poškodbah, zaradi katerih je v celoti izpustil sezoni 2019/20 in 2020/21, v sezoni 2021/22 pa zaigral le na 32 tekmah. V lanski sezoni je izgubil mesto v prvi peterki bojevnikov, vseeno pa je v povprečju dosegal skoraj 18 točk na srečanje.