© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
07.05.2015 13:23:59

Kari Savolainen: Prepričan v vaš obstanek

Arsen Perić

Leta 2005 je finski strateg drugo in tudi zadnje leto opravljal delo selektorja slovenske reprezentance. Kari Savolainen je na Poljskem 2004 poskrbel, da se je Slovenija še drugič v zgodovini prebila na elitno raven, leto pozneje pa, da je v Innsbrucku med najboljšimi tudi obstala.

Po tistem se je poslovil, a se je v slovensko ekipo spet vrnil, ko je na selektorski stolček sedel Matjaž Kopitar, njegov pomočnik iz SP 2005. Lani se je po treh letih znova poslovil od risov in sprejel ponudbo finske članske reprezentance, kjer zdaj opravlja delo vodje ekipe.

Ste bili v zadnjih dneh, odkar ste prišli na Češko, že kaj v stiku z vodstvom slovenske reprezentance?
Nekajkrat smo govorili, pokomentirali, kako smo mi in vi odigrali tekme, splošne stvari. Prijatelji smo že toliko let, četudi smo v tem trenutku "sovražniki". Mogoče se bomo po naši tekmi našli kaj več časa in priložnosti za druženje.

Ste si ogledali prve tekme slovenske reprezentance na turnirju v Ostravi? Kaj pravite o igri nekdanjih varovancev?
Ogledal sem si tekmo z Belorusi in Slovaki. Še posebej srečanje s Slovaki je bilo zelo pomembno, hokej je bil na visoki ravni, škoda, da se je končalo, kot se je. Slovenija je bila na tej tekmi tako blizu zmage. Rekel bi, da so Slovakom pomagali domači navijači, malo pa tudi sodniki. Tako sem to jaz videl.

Finska je dežela hokeja in na svetovna prvenstva vedno pripelje dobro moštvo. Kaj bi rekli o letošnjem? Kje je Finska najmočnejša?
Mislim, da imamo precej unikatno moštvo, v smislu, da smo moštvo zelo pomladili. Mislim, da bo prihodnost še boljša, čez dve, tri leta, ko se bodo ti mladi še bolj razvili. Zelo smo srečni, da smo za to prvenstvo v reprezentanco dobili šest enhaelovcev, ki bodo ekipi dodali veliko. Vesel sem, da so se odločili, da pridejo, verjamem, da bodo pomembni predvsem zaradi psihične priprave. Če povem povsem po pravici, ne vem, kakšna je moč te ekipe. Vsako tekmo spoznaš nekaj novega, vsako tekmo moraš biti boljši, formo moraš stopnjevati.
Zavedamo se, da so vse tekme na prvenstvu težke, najhujša napaka, ki jo lahko narediš, je ta, da kakšno reprezentanco podcenjuješ. Tudi Slovenijo. Veseli smo, da smo z Danci in Norvežani igrali dobro, veseli nas, da nismo imeli težav z glavami. Povedano drugače, fantje jih niso podcenjevali.

913-25-savolainen kopitar 2005 arhiv
arhiv Ekipe


Kaj boste finskemu trenerskemu štabu povedali o Slovencih?
Že v torek smo veliko govorili, ko smo skupaj s trenerji gledali vašo tekmo s Slovaki. Videli smo, da ne igrate z vsemi igralci, ki jih imate na voljo, da so nekateri veliko na ledu. Že drugače poznam vse igralce, slog igre, kako igrate. Mi vse to že vemo, ampak najbolj pomembno sporočilo, ki smo ga dobili po torkovi tekmi, je to, da je Slovenija igrala sijajno. Slovenija ima dobro ekipo. Vsi v trenerskem štabu to vedo, upam, da se bodo tega pred tekmo zavedali tudi igralci. Ni dovolj, če vedo le trenerji, to morajo vedeti tudi igralci. Vem, da bo tekma zelo težka. Zelo se je že veselim.

Kaj si boste najbolj zapomnili iz dela s slovensko reprezentanco?
Še posebej z Matjažem in Nikom smo bili vedno na isti ravni. Za nas je bilo povsem enostavno in lahko delati, razumeli smo se v trenutku. Lahko sem rekel samo eno besedo in Matjaž je točno vedel, kaj menim. In obratno. Zato smo tako dobro sodelovali, ni se nam bilo treba pretvarjati, da smo nekaj, kar nismo.

Kako se počutite, da ste sem prišli s Finci, in ne več Slovenci, kot ste bili vajeni zadnja leta.
Ta priložnost, vabilo finske reprezentance, sem dobil že lani januarja, torej pred olimpijskimi igrami. To je bila zame velika čast in nisem mogel reči ne. Ljubil sem vsak trenutek vseh let, ki sem jih preživel s slovensko reprezentanco, a zdaj moram biti Finec (smeh).

Si lahko tudi slovenska hokejska reprezentanca lasti del vašega uspeha, da zdaj delujete v finski reprezentanci?
Malo pa že. Gre za mednarodni hokej. Malo je tudi pomagalo, da dobro poznam glavnega trenerja, ki je svojo ekipo sestavil po svojih željah, tudi zaradi tega sem sprejel to delo.

Kako se zdaj vaše delo razlikuje od tistega, ki ste ga opravljali pri Sloveniji?
Pri Sloveniji sem se s trenerji veliko pogovarjal o tekmah, o pripravi taktike, pri finski ekipi sicer poslušajo moje mnenje, a zdaj nisem del trenerskega štaba. Skrbim za logistiko, skrbim za to, da vse poteka brez zapletov. Je super izkušnja, opravljam neverjetno veliko nalog.

Ali menite, da se bo Sloveniji uspelo obdržati med elito?
V to sem prepričan.