© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
07.05.2015 10:30:06

Bojan Zajc: Risi lahko opraskajo finske leve

m24.si

Nekdanjega branilca Olimpije in reprezentance, zdaj trenerja in pomočnika trenerja v ljubljanskem klubu, Bojana Zajca, smo prosili, ali lahko komentira tri poraze risov na svetovnem prvenstvu in tudi kako pričakuje, da se bo za naše fante prvenstvo razvijalo naprej.

"Prva tekma z Belorusi je bila ena slabših tekem naše reprezentance. Tako so dejali tudi igralci, navijači in ljubitelji hokeja pa smo bili razočarani tudi nad igro naših. Daleč od tega, da bi bila to realna slika slovenske izbrane vrste. Na drugi tekmi proti Rusiji, predvsem druga in tretja tretjina, pa je bila slovenska igra fenomenalna; ena najboljših tekem slovenske reprezentance na splošno. Ne samo zato, ker je bil rezultat 3:5, ampak smo bili v igri dokaj enakovredni svetovnim prvakom, ki niso nastopili s slabo postavo. Po tej tekmi sem bil res ponosen, da sem del tega športa pri nas. Seveda smo potem za tekmo s Slovaško pričakovali veliko. Odigrali smo dobro, ampak ... Tudi jaz sem eden tistih, ki menimo, da so nas tokrat malo oškodovali sodniki. In to ravno v času, ko se je zdelo, da bomo tekmo prepričljivo pripeljali do srečnega konca. Brez teh izključitev bi dobili najmanj točko. Izključitve tudi niso bile take, da bi morali sodniki piskati. Sojenje je bilo malo pristransko. Tudi nalet na Anžeta Kopitarja se po pravilih kaznuje z izključitvijo. In to za celotno tekmo, verjetno pa bi dobil še kakšno tekmo več. Ali ga je Slovak namerno ali ne, sploh ni pomembno. Dejstvo je, da je bil nalet na glavo igralca brez ploščka. Lahko pa rečem, da smo bili z igro naših lahko zelo zadovoljni, proti Slovaški, ki ima odlične igralce, pa še z izjemno podporo občinstva," je povedal Bojan, ki je seveda odigral ogromno težkih tekem tudi na najvišji ravni.

Toda kaj je Zajc pred prvenstvom pričakoval od naše vrste glede na to, da risi nastopajo v najboljši mogoči postavi? Je pričakoval, da se bomo borili za obstanek ali morda kaj več? "Vsak je seveda pričakoval korak naprej od boja za obstanek. Proti Belorusom sicer res nismo odigrali najboljše, toda vedeti moramo, da imajo Belorusi izjemne igralce in ekipo. Lani jih je le nekaj minut ločilo od polfinala svetovnega prvenstva. Zakaj mislimo, da če smo jih premagali enkrat na Danskem, jih moramo kar vsakič premagati? Naša pričakovanja so včasih tudi malce nerealna. In slovenska javnost je kar malo podcenjevalna do Belorusije. Kdaj pa smo jih mi premagali? Oni so svetovna sila, saj so 15 let stalno med elito. Vseeno je res, da smo, vsaj kar zadeva igro, od prve tekme pričakovali več," je povedal Bojan.

Naša izbrana vrsta ima pred seboj še tekme s Finci, Norvežani, Američani in Danci. Verjetno bomo morali točke iskati na tekmah z Norvežani in Danci. "Glede na rezultate je res, da sta najslabši od teh nasprotnikov Danska in Norveška. Toda zakaj ne bi ponovili odlične igre, kot smo jo pokazali proti Rusom in Slovakom, tudi proti Fincem. Naša ekipa je res dobra in igramo dober hokej. Nima nobenega smisla, da vnaprej preračunavamo, koliko in na katerih tekmah moramo zmagati, saj se verjetno do konca ne bo vedelo, kako stvari stojijo v naši skupini. Ravno Fince lahko presenetimo. Kar napišite, da bodo risi opraskali finske leve. Še vedno trdim, da lahko uresničimo tako prvi cilj kot tudi drugo željo. Saj še ni vse izgubljeno. Veseli me, da fantje igrajo zelo dobro. Proti Slovakom smo v obrambi delali zelo malo napak."

Toda Marian Gaborik je pri zadetku po nogometno obšel Mitjo Robarja. "Pri tem zadetku Slovakov je bila napaka storjena že prej in Gaborik je prestregel plošček ter krenil v protinapad. Ob tem so bili naši igralci v gibanju proti slovaškemu golu, v gibanju naprej tudi Robar. Gaborik je reagiral rutinirano in nakazal gibanje na desno, zavil pa levo. V bistvu nič nenavadnega, Robar pa je bil samo še zadnja ovira, ki pa jo igralec take kvalitete, kot je Gaborik, skoraj vedno premaga."

Ve se, kdo so nosilci igre v naši reprezentanci – Anže Kopitar, Jan Muršak in napad Sabolič-Jeglič-Tičar. Morda je v drugem napadu na prvi tekmi res precej manjkal Jan Urbas. "Urbas je močan igralec in s svojo tipično igro je zelo nevaren okoli nasprotnikovega gola. Ob strelu branilca Kranjca je pred slovaškim golom zaprl pogled vratarju in potem pospravil plošček v mrežo. To je njegova kvaliteta, in ker je močan, ga je težko premakniti stran. Urbas je pomemben igralec v takšni igri, kot je zdaj, ko ni več tako imenovanih čistih zadetkov, ampak je več takih, ko se plošček znajde v mreži po odboju. To delo Urbas opravlja res dobro in je idealen partner za Muršaka in Kopitarja, saj prvi leti po ledu, drugi pa podaja pred gol. Vsi najboljši v naši vrsti preživijo tudi zelo veliko minut na ledu, kar ni nepomembno. Vsi mislijo, da bosta Anže in Jan kar dajala gole. Toda vse ekipe imajo igralce, ki igrajo v najboljših ligah. Proti Rusom so vsi trije napadi igrali dobro, tudi tretji napad Žiga Pance/Aleš Mušič/Ken Ograjenšek. Vsi trije napadi so igrali ofenzivno. Naši nosilci igre dajo svoje, da pa bi prevladovali, kot nekdo pričakuje, to pa ne."

Ali lahko primerjamo našo igro s tisto v Sočiju. Zdi se nam, da je na olimpijskih igrah Anže Kopitar igral boljše, da je prišel iz Los Angelesa v boljši formi. "To je bila povsem druga zgodba, v drugem času in drugem prostoru ter dogodku. Slovaki so imela tam na primer celo več zvezdnikov, ampak to je za nasprotno ekipo velikokrat celo lažje. Če je preveč zvezdnikov na kupu, niti ne gredo tako odločno, kot bi šli kakšni mladi igralci, ki so seveda tudi izjemni. Ekipa samih zvezdnikov težko zmaguje, saj za pomembne tekme potrebuješ tudi igralce, ki bodo garali v obrambi, ki se bodo metali pred plošček. V Sočiju je bila zbrana vsa elita, najboljši od najboljših, tu pa ni tako."

Na tem prvenstvu preseneča reprezentanca ZDA, ki z igralci iz študentskih vrst igra odličen hokej. Premagala je tudi Ruse, ki so jo morda celo malce podcenjevali. "Niso jih podcenjevali, ampak Američani igrajo na univerzah odličen hokej. Oni lahko iz teh univerz vedno sestavijo nekaj ekip za svetovno prvenstvo. Odločili so se pač, da igrajo z mladimi, ker jim svetovno prvenstvo ne pomeni toliko. Kanadčani so se že odločili drugače in so pripeljali precej boljšo ekipo."

Za konec smo prosili Bojana, naj napove novega svetovnega prvaka. "Kar nekaj ekip se lahko okrona za prvaka. Mislil, da je pet takih, ki bodo zelo blizu – Kanadčani, Rusi, Čehi, Švedi, a tudi ZDA ne smemo odpisati. Zmaga lahko vsaka od teh ekip. Toda če bi moral staviti na eno samo ekipo, bi bili to Kanadčani," je končal Zajc.