© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
07.05.2015 09:36:16

Sabahudin Kovačević: Ob zadržanosti bo porcija

profimedia

23 minut in 58 sekund je slovenski branilec s številko 86 na svojem hrbtu preživel na ledu, ko so se Slovenci v torek pozno zvečer borili s Slovaki. S to minutažo je zaostal le za našim najboljšim, Anže Kopitar je namreč igral kar 25 minut in pol.

Na včerajšnji prosti dan se je Sabahudin Kovačević odločil, da ne bo stopil na led. Odločil se je za nekaj vaj na suhem, nanj pa smo naleteli ravno, da se nam je lahko ponosno pohvalil z novo palico.

Na klopci v pomožni dvorani smo v družbi Jeseničana lahko preživeli kar nekaj časa in z njim premlevali dogajanje zadnjih štiri dni, v katerih so Slovenci izgubili tri tekme.

Budo je takoj priznal, da so s soigralci pošteno zamočili, ko so Beloruse vzeli prelahko, in bili za to tudi kaznovani. "Doživeli smo šok," je iskreno izustil: "Bili smo preveč sproščeni, v tekmo smo šli z miselnostjo, da je samoumevno, da bomo prišli do treh točk. Pa so nas povozili. Glave so bile čudne. Za Rusijo smo vedeli, da bo zelo težko, ker ima tako ekipo, da jemlje dih. Tudi če smo bili blizu, smo bili zelo daleč."

PRAVA POVRATNA INFORMACIJA
Start na tretji je bil drugačen, Kovačević pravi, da so bili tokrat zelo dobro pripravljeni. "Takoj smo jim dali povratno informacijo, da ne bo šlo kar tako. S tem smo jih umirili, da so videli, da nismo prestrašeni. V torek smo bili res zadovoljni z igro in verjamem, da se ne bi smeli, če bomo tako igrali v prihodnje, bati za obstanek,« je zatrdil visokorasli branilec, ki pravi, da Slovenija lahko pokaže še več: "Že v torek bi lahko. Če bi le dosegli vsaj še tisti drugi gol, bili bi še bolj sproščeni, še bolj bi 'leteli'. Pri izidu 1:0 moraš igrati zelo pametno, to ni rezultat, da bi se lahko sproščeno boril."

RAJE BI VČERAJ
Danes zvečer bo v ČEZ Areni videti slovenske in finske drese. Čeprav je dan počitka risom prišel prav, pa bi Sabahudin raje videl, "da bi igrali že v sredo in bi bili danes prosti, da bi se pred tekmo z Norvežani bolj spočili. A tak je razpored, nimamo kaj. Po tekmi s Finci se bo treba hitro zbrati in se čim hitreje pripraviti na Norvežane".

Finci so se opekli na prvi tekmi, naslednji dve so bili suomiji že videti tako, kot smo jih vedno vajeni. Realno bodo tudi jutri tekmeci Slovenije veliki favoriti, zato se nam je večkrat porajalo v mislih, ali ne bi bilo boljše, da bi naši fantje hranili moči za verjetno pomembnejšo tekmo z Norvežani.

"Ne bom rekel, da nismo kvalitetni kot tekmeci, a če bi proti komu igrali zadržano, je mogoče, da bi dobili veliko porcijo. Moramo igrati s 120 odstotki in to tako proti Fincem in Norvežanom. Vse, kar bi bilo manj od sto odstotkov, se nam bo hitro vrnilo," je prepričan 29-letni branilec, ki bo prvič v karieri igral proti moštvu dežele tisočerih jezer. "Tu jih prav nič nisem spremljal, tako in tako imam sam s sabo dovolj težav," je priznal in se široko zasmejal.

V PODZAVESTI PREVEČ
V slovenskem taboru se bodo mogoče bolj kot s fizično močjo v nadaljevanju turnirja ukvarjali s "psiho" risov. O tem, kako močni so Slovenci v glavah, smo razpravljali tudi s Kovačevićem. "Pred prvenstvom smo bili na zelo visoki ravni, mogoče celo malo preveč v podzavesti. Bili smo pod vplivom novinarjev, tudi mi pa smo se pogovarjali in verjeli, da bomo, če bomo igrali dobro, prišli v četrtfinale. Menim, da je bil to tudi glavni vzrok, da smo tako startali proti Belorusom, da smo jih jemali kot samo eno stopničko vmes," je znova odkrito dejal Budo in za konec še pristavil: "Igra s Slovaško nam je vlila nekaj samozavesti, nič ni izgubljenega, vemo, kaj je naš primarni cilj, ostati med elito. Če gledamo realno, bi morali dve tekmi, z igro pokazano proti Slovakom, dobiti, in če bomo zmagali na teh dveh, mislim, da bomo cilj izpolnili."