© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
06.05.2015 13:54:05

Ovčarji na stranišču

Ostrava v času turnirja elitne divizije ni samo polna turistov oziroma navijačev, temveč v tretjem največjem češkem mestu kar mrgoli dam in mož v modrem.

Ko se naša reprezentanca (in vse ostale) poda na pot proti dvorani in obratno, jo spremlja pravi konvoj policijskih vozil. Slovenski avtobus – na strani ima nalepljeno veliko slovensko zastavo, zato ga ne moremo zgrešiti – lahko prevozi vse rdeče semaforje ali vozi nad omejitvijo, saj policisti na motorjih za vse reprezentance ustavljajo promet in jih pazijo na križiščih, vse samo zato, da bi hokejiste kar se da hitro in varno dostavili na cilj.

Ob in v ČEZ Areni in njeni manjši sosedi, s katero sta povezani s hodniki, že v dopoldanskih urah mrgoli redarjev, navadnih policistov in policistov specialnih enot v polni bojni opremi, ki z nemškimi ovčarji večkrat na dan "prečešejo" dvorani od temeljev do najbolj zakotnih in skritih kotičkov, za katere večina sploh ne ve, a človek se v nekaj dnevih navadi, da recimo policijske pse sreča tudi ob obisku toaletnih prostorov v veliki dvorani.

912-31-cez arena
Strogi varnostni ukrepi so na vsakem vhodu, novinarji pred tekmami tudi 15 ali celo več minut čakamo v vrsti na rentgenski pregled nas in naše opreme, ki jo pregledajo do potankosti, vsak avtomobil, avtobus, motor, ki ima dovoljenje za parkiranje ob dvorani, strogo pregledajo s posebnimi ogledali, povsod iščejo bombe, večkrat na dan slišimo, kako dvorano preletavajo helikopterji. 


Varnostne ukrepe so organizatorji še povečali zaradi nedavnega dogodka v Brnu, mestu, ki je od Ostrave oddaljeno 170, od Prage pa dobrih 200 kilometrov. Dva dni pred začetkom prvenstva so ob obsežni policijski akciji proti ekstremistom v neki hiši v Brnu našli bombo. Ta je poskrbela za preplah po vsej državi, še posebej pa v mestih, ki gostita najbolj pomemben dogodek v tem letu, kjer se bo zaradi hokeja zadrževalo toliko več ljudi.