© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
05.05.2015 17:15:46

Malkin: S Sidneyjem nisva imela časa

profimedia

Priznamo, šli smo na lov za nekom drugim, a ruski medijski štab nam je namenil njega. Seveda se nismo pritoževali ob besedah tiskovnega predstavnika zbornaje komande, da bosta po treningu na voljo »le« Nikolaj Kuljomin in naš prvi sogovornik Jevgenij Malkin. Še boljše. Veliko boljše.

V Ostravo zvezdnik Pittsburgh Penguinsov ni prišel tako skrivnostno kot njegov reprezentančni kolega Vladimir Tarasenko. Slednji je ta trenutek najbolj vroči ruski hokejist, ki je stopil na češka tla, in ob novici, da prihaja napadalec St. Louis Bluesov, je obnašanje ruskih novinarjev mejilo na blaznost.

Niso vedeli, kdaj pride, izvedeli so, da pride z vlakom, lovili so ga po Pragi, nato so ga pričakali na ostravski železniški postaji, kot da bi prišel član kraljeve družine ali rokovski zvezdnik.

Zaradi Malkina se Rusi niso tako razburjali, čeprav gre za enega največjih zvezdnikov ne samo aktualnih svetovnih prvakov, ampak hokeja na splošno. Še vedno do njega kažejo veliko strahospoštovanje, in potem ko smo z njim govorili tudi tuji novinarji, so nam kolegi dejali, da so bili tudi oni zelo presenečeni, koliko časa nam je namenil.

Pot na Češko je bila zanj zelo naporna. Zamenjal je štiri letala, bil na poti več kot 24 ur, izčrpala ga je še časovna razlika, povrhu je na koncu poti ugotovil, da so mu letalske družbe izgubile prtljago.

"Čim prej sem hotel na trening, a prvi dan nisem mogel, ker nisem imel opreme, in to me je razjezilo, še posebej ker dolgo sploh niso vedeli, kje se je prtljaga izgubila. Zelo sem bil vesel, da sem hokejsko torbo naslednje jutro našel v slačilnici, saj en teden nisem bil na ledu in sem hotel čim prej zadrsati. Zaradi vsega tega nisem bil najboljše volje," je priznal, a se ob preteklih težavah že rahlo nasmehnil.

Da se je odzval vabilu selektorja Olega Znaroka, ni in je bilo presenečenje. Prek luže se je v zadnjih tednih veliko govorilo, da je poškodovan, kar nam je zanikal. "Če povem po pravici, ni bilo nič takega. Želel sem si vzeti le nekaj dni za počitek, da si malo opomorem. Nato sem selektorju vrnil klic in rekel, da se bom pridružil reprezentanci," je uvodoma povedal 28-letni napadalec, za katerim je deveta sezona v najboljšem hokejskem tekmovanju na svetu.

POMEMBNA JE ŽELJA
Rusijo je na drugi strani razočarala vest, da se moštvu ne bo pridružil Pavel Dacjuk (poškodba gležnja), Znarok ima po prvih dveh tekmah težave s sestavo moštva. Zaradi izpahnjene rame je SP-ja konec za Danisa Zaripova, dan pozneje je Anže Kopitar s strelom zlomil čeljust Jevgeniju Birjukovu.

"Mislil sem, da z Danisom ne bo tako hudo, a ko sem ta konec tedna govoril z njim, je sicer dejal, da se počuti dobro, a kar predstavljam si, kako boleče je bilo. Kar zadeva Pavla, verjamem, da mu je zelo hudo, vedno igra z veseljem za Rusijo. Poškodba mora biti precej huda," je razpravljal hrust iz Magnitogorska in še dodal: "To so velike izgube za reprezentanco, a igramo hokej, poškodbe niso presenečenje, mislim, da imamo vseeno močno ekipo, kar pa je najpomembnejše, fantje imamo veliko željo."

NA PRVI POGLED DOBRO, NA DRUGEGA NE 
Po razočaranju v ligi NHL, ko je s Pingvini izpadel v prvem krogu končnice, izločili so jih New York Rangersi, je rane prišel celit na Češko, kjer so Rusi prvi favoriti za ubranitev naslova prvakov.

Malkin, ki je tudi lani na SP igral za svojo izbrano vrsto, ne more biti zadovoljen s svojo formo, pravzaprav je precej vprašljiva. Mediji nismo spregledali, da na zadnjih 15 tekmah v ligi NHL ni zatresel mreže (trikrat je podal), slabšega niza v ligi NHL še ni imel.

911-27-malkin rusi bk
bk

Klubsko sezono je statistično na prvi pogled dobro končal, na 69 tekmah je zbral 70 točk (28 + 42), s tem bi bila zadovoljna večina igralcev, a če pogledamo številke celostno, je bila zanj to najslabša sezona, odkar igra v najboljšem hokejskem tekmovanju na svetu.

ME NE ZANIMA
Tudi proti Sloveniji ni vpisal točke, čeprav je dan pred srečanjem upal prav na to. "Vse se začne na treningu, trdo moram delati še naprej. Pač pride do serij, ko ne moreš zadeti, a pomembno je, da ostanem dobre volje, pozitiven, verjamem, da se mi bo odprlo. Ni pomembno, ali dajem gole, pomembno je, da ekipa zmaguje," je moštvo nad sebe postavil Jevgenij.

V Pragi se je kanadski reprezentanci pridružil tudi Sidney Crosby, Jevgenijev soigralec v Pittsburghu, s katerim se, preden sta zapustila klubsko slačilnico, nista pogovarjala o svetovnem prvenstvu. "Sidney je le dva dni po koncu sezone že spakiral opremo in se takoj pridružil reprezentanci, tako da nisva imela prave priložnosti, da bi se pogovarjala o tem. Vedel sem, da si želi igrati za Kanado, še nikoli ni osvojil naslova svetovnega prvaka, poleg tega pa je hitro dobil zeleno luč od zdravniške službe," je pojasnil naš sogovornik.

Kako gleda na to, da bi se soigralca mogoče srečala v finalu? "Ne zanima me, ni tako, da bi komaj čakal, da se pomeriva drug z drugim. Glavno je, da pridemo v finale in se borimo za zlato kolajno," je zatrdil Malkin.

Po tekmi s Slovenijo, ki jo je pred tekmo pohvalil z besedami: "Nikakor ne moremo reči, da imajo slabo ekipo, v postavi imajo tudi igralca iz lige NHL, Anžeta Kopitarja," smo ga poskušali še enkrat ustaviti, da bi nam dal, četudi le drobtinico, le en stavek o boju z risi.

A v mešani coni, kjer še posebej po vsaki tekmi z Rusi mrgoli novinarjev, na klice množice ni niti trznil. Navajeni smo, da si zvezdniki kot on to lahko privoščijo. Brez slabe vesti, brez posledic.