© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Barbara Kavčič
Barbara Kavčič
07.05.2015 08:18:49

Kot pri Človek ne jezi se

profimedia

"Ponosen sem na fante," so bile prve besede, ki jih je pred slovensko sedmo silo v medijskem središču v ČEZ Areni v torek okoli 23. ure izgovoril slovenski selektor Matjaž Kopitar, potem ko je morala pol ure prej Slovenija položiti orožje pred Slovaki.

Kakorkoli je Kopitar ponosen, je na hokejiste ponosna tudi vsa Slovenija, ki jih spremlja prek malih zaslonov, to pa risom žal ne prinaša ničesar. Točk tudi po tretji tekmi Slovenci niso vknjižili, kot se je pred dnevi izrazil Kopitar, bi lahko brez teh kmalu prišlo do cirkusa.

SLOVENIJA - FINSKA (ob 20.15)

Srečanje s Slovaki so naši oklepniki odigrali tako, kot so le zmogli. Pokazali so še boljši obraz, tistega, ki se ga je pogrešalo predvsem na uvodnem obračunu z Belorusi, pokazali so, da lahko igrajo, če se na to dobro pripravijo in na isti način začnejo ter igrajo na skrajnem robu svojih moči.

Slovaškega skalpa po čudni zadnji tretjini, v kateri nikakor ne moremo pogledati mimo spornih sodniških odločitev, Slovenci niso osvojili, a prav tako ne moremo mimo dejstva, da bi si s kakšnim golom iz množice priložnosti nadvse olajšali življenje že v drugi tretjini.

A preteklosti ne gre več objokovati, s tem se strinja tudi prvi mož slovenske klopi. Matjaž Kopitar bo moral danes in potem še trikrat svoje varovance pripraviti, kot pravi, da zmagajo, kar se zmagati da.

Čeprav so se Slovenci z nocojšnjimi tekmeci na obeh srečanjih, ki so ju odigrali med elito, opekli – poraz z 0:12 v Tampereju leta 2003, na drugem SP elitne divizije, na katerem so sodelovali naši hokejisti, še do danes ostaja najvišji med elito, upamo seveda, da bo tako ostalo za vse večne čase –, puške naša reprezentanca ne bo nikoli, torej tudi v tem primeru ne, že vnaprej vrgla v koruzo.

VEMO, KJE JE LAŽJE
Strategija ostaja ista. Risi bodo igrali tekmo za tekmo, čeprav vedo, da so Finci težko premagljivi, in čeprav bodo mogoče moč še bolj potrebovali 17 ur pozneje, ko bodo palice prekrižali z Norveško, pa svojih moči nocoj ne bodo štedili. "Vsekakor," je tem besedam prikimal selektor Kopitar: "Spet nas čaka sklop dveh tekem v manj kot 24 urah, časa med tekmama bo malo, ampak če bomo tako pripravljeni, kot smo bili nazadnje, me nič ne skrbi. Tekem ne moreš kar preskakovati, taktične zamisli imamo, vemo pa tudi, kje lažje dobimo točke."

"Seveda razmišljamo o tem, da bi proti Finski branil Gašper Krošelj. Imel je dobro sezono, dobro je delal na pripravah. On je stoodstoten, Luka še ni, in zakaj res ne bi branil Gašper."
MATJAŽ KOPITAR

Na prost včerajšnji dan so si Slovenci lahko spet malo odpočili, še posebej tisti, ki so v torek igrali veliko. "Skrajšal sem klop, ker smo vedeli, da imamo potem prost dan. Danes bo drugače. Treba bo imeti čim več igralcev v igri, tako kot smo igrali proti Slovakom, zdaj ne bo šlo," je poudaril Matjaž Kopitar. 


TEŽAVE Z DIHANJEM
Včeraj je na ledeni ploskvi enourni trening opravilo le sedem igralcev in dva vratarja. Marcel Rodman, Boštjan Goličič, Žiga Pavlin, Miha Štebih, Ken Ograjenšek, Miha Verlič in Andrej Tavželj so vadili pod nadzorom Nika Zupančiča, medtem ko je Kopitar te in pa vratarja Luko Gračnarja in Gašperja Krošlja spremljal s klopi. Na led je sicer stopil tudi Aleš Mušič, vendar brez opreme, le v novih drsalkah, ki jih je moral preizkusiti.

Ostali risi so čas v dvorani izkoristili, kot jim je prijalo. Eni so sedli na sobno kolo, drugi so si privoščili masažo, tretji so šli v ledeni bazen, predvsem pa so morali poskrbeti za hidracijo teles, vročina na tekmah je namreč zelo visoka. "Na trenutke sploh nisem mogel dihati. Ne zato, ker bi bil utrujen, samo tako vroče je, ko igraš, in ni zraka," nam je stanje opisal dobro razpoloženi in povsem ozdravljeni Jan Urbas.

Kapetan Tomaž Razingar je o prostem dnevu dejal: "Danes je vsak ponovil svoj obred. V četrtek nas čaka nova tekma, in čeprav bi v torek zmagali, se za nas v tem pogledu ne bi nič spremenilo."

VSE SE VRAČA ...
Kopitar je dejal, da je ekipa tudi po tretjem porazu v redu in da njegovi varovanci niso in ne morejo biti resnično razočarani niti po torku, ker vedo, kaj se je dogajalo. "Bolj je žalostno, da se take stvari dogajajo na taki ravni tekmovanja," je spet posredno namignil na sodniške odločitve, ki jih sicer zaradi pravil ne sme komentirati.

Kako pomembna pa bo v prihodnje psihična priprava: "Saj fantje vedo, za kaj gre. Pogovorili se bomo, pripravili taktiko, če bo vse potekalo tako, kot je v torek, bo tudi rezultat prišel. Vse se vrača, vse se plača, vsaj jaz tako upam, da se bo. Če je bilo v torek tako, upamo, da bo zdaj drugače."

Finci, ki so uvodno srečanje z Američani izgubili, nato pa premagali Dansko in Norveško, so svojo formo že dvignili. Po tem so si suomiji lahko tudi oni pošteno odpočili. "Imeli so kar dva prosta dneva, a mogoče bodo zaradi tega malo iz igre, mogoče pa jih bo to presenetilo,"se je široko zasmejal Matjaž Kopitar: "Šalim se. So zelo močna ekipa, zalomilo se jim je na prvi tekmi, od takrat naprej pa igrajo svoj hokej. Ta je zelo hiter, vse se igra na gol. Imeli bomo veliko dela, a to je navsezadnje SP elitne divizije."

PRAV, DA IMAŠ VIŠJE
Tudi kapetan Razingar se v pogovoru z nami ni mogel otresti misli na torkov večer. "Ni škoda točke, škoda je treh točk, dolgo časa smo bili v igri za zmago," je dejal 36-letni napadalec, ki v prihodnost zre optimistično.

"Ko igraš, igraš, da boš zmagal. Tudi ko doma igraš Človek ne jezi se, hočeš zmagati. Dva meseca smo že skupaj, sem smo prišli, da bi na kakšni tekmi zmagali. Zaenkrat smo bili blizu, a še vedno je to premalo. Želimo, da se stvari obrnejo, prav dosti pa ne moremo spreminjati. Igrali bomo kot na prvih treh tekmah in verjeli, da bo to dovolj, da bo to pomenilo, da bomo prišli do zmage," je razlagal Raza in nadaljeval: "Vsi vemo, da se bo odigralo najmanj sedem tekem, vemo, kakšen je prvotni cilj. Četrtfinale je odplaval, nismo nekje v oblakih, motivacijsko je tu boj za obstanek, za katerega menim, da je, realno gledano, to to. Prav je, da si športnik postavi višje cilje."