© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
12.06.2015 12:41:33

Andy Murray: Poslušajte ženske, to je dobro!

Reuters

Mama, žena in trenerka so ključne osebe v trenutnem življenju in tudi karieri Andyja Murrayja. Mama Judy je bila odločilna, da je sploh začel igrati tenis, Kim Sears je od aprila njegova žena, Amelie Mauresmo pa je leto dni njegova trenerka. In Andyja imajo zdaj mnogi za največjega feminista med vrhunskimi športniki.

Kar nekaj teniških igralcev na glas izraža nezadovoljstvo, ker so izenačili denarne nagrade moških in žensk z argumentom, da na grandslamih dekleta igrajo bistveno manj – na dva dobljena niza, moški pa na tri. No, Murray, trenutno številka tri na svetu, se gotovo strinja z izenačenimi denarnimi nagradami, saj nanj so in tudi trenutno zelo vplivajo ženske. 

Že večkrat je povzdignil glas, ko so javno kritizirali njegovo trenerko, dvakratno zmagovalko grand slama, Francozinjo Mauresmojevo
Za seksizem in spolno nadlegovanje (na delovnem mestu, v športu ...) se pogosto uporabi argument – predstavljajte si, da je to vaša mama, žena ali hčerka. In vse se neha, ko so vpletena osebna čustva. Zakaj? Ker je precej lažje poistovetiti se s težavo, če si osebno vpleten, kot pa če nanjo gledaš z razdalje. 

Murray je v zadnjem tednu pariškega grand slama za francoski L’Equipe govoril o kritikah in predsodkih, ki so se pojavili, ko je za trenerko vzel Mauresmojevo. 

"Neverjetno je bilo, da so Amelie 'mesarili' vsakič, ko sem izgubil dvoboj. To se prej, ko sem imel za trenerje moške, ni dogajalo. Za moje poraze prej nikoli niso obtoževali trenerjev. To ni pravično. Lansko sezono sem začel res slabo, in odkar je prišla Amelie, je šlo vse skupaj samo navzgor. Lani septembra sem bil na 11. mestu na lestvici ATP, danes sem na tretjem. To govori samo zase. Mnogi so rekli, da sem bil pogumen in drzen, da sem vzel Amelie za trenerko, toda sam mislim, da je bila pogumna in drzna ona. Ona je bila tista, ki je stopila v žerjavico po kostanj. Njena kredibilnost in trenersko znanje sta bila cel čas pred strelskim vodom. Kar osramočenega sem se počutil, ker so mnogi razmišljali tako," je govoril Andy. 

944-30-murray mauresmo re
Reuters

Toda ali je Murray zdaj zaradi tega feminist? "Torej, če s tem mislimo, da je treba ženske obravnavati enako kot moške, potem sem feminist. Tudi moja vzgoja je bila taka, da sem dovzeten za to. Tenis sem začel igrati po zaslugi svoje mame Judy, pa tudi s staro mamo sem bil vedno zelo blizu. Feministi so pogosto zasramovani, kar je seveda razumljivo, saj je polovica človeštva, torej moški, mnenja, da so tisti, ki morajo skrbeti za družino. Ženske moramo vzeti kot enakovredne ljudi, ki imajo vse pravice kot nasprotni spol, ne pa jih jemati samo kot mame, sestre, žene, hčerke, kolegice, sodelavke ali pa ljubice. Ne smemo pa se obračati stran, če mnogi ženske obravnavajo drugače, ampak moramo narediti temu konec," je še dejal Murray. 

Mnogi se z Murrayjem seveda strinjajo, veliko več kot pol človeštva pa živi v povsem drugačnih kulturnih, socialnih in verskih okoliščinah, da bi sploh lahko začeli razmišljati podobno, kot je opisal Murray. Pred dvema letoma je imela teniška igralka iz IndijeSaniaMirza (še danes je ena najboljših igralk v dvojicah na svetu), veliko težav v svoji domovini, ker je na igrišču, ko je igrala, nosila prekratka krilca in majice s preglobokim izrezom. 

944-30-Murray judy
Reuters

Seveda ste lahko uganili, da je Sania islamske veroizpovedi. Na videz je lahko govoriti o enakosti spolov v tako imenovani zahodni civilizaciji. Tu, kjer živimo, je vsaj razmišljanje lahko podobno, kot ga ima Murray, čeprav smo v realnem svetu daleč od tega. In morda so besede enega najvplivnejših športnikov v Veliki Britaniji nam razumljive in se celo ob njih zamislimo. 

Toda ukoreninjeni stoletni vzorci ne morejo izpuhteti čez noč. Morda pa se celo Andy moti. Mogoče so novinarji in ostali kritizirali delo Mauresmojeve, ker si je to zaslužila, in samo niso bili dovolj potrpežljivi. In kolikor poznamo angleške novinarje, močno dvomimo, da so bili prizanesljivejši do trenerjev kot do Amelie. Možno, da je Andy to samo sprejel kot krutost, ker je on sam videl tako. Tudi on se, ne glede na mamino vzgojo, zagotovo še ni znebil vseh predsodkov, ki mu jih je v gene vsadila stoletna zgodovina patriarhata.