© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
12.06.2015 08:15:09

Na Bledu skoraj 400 veslačev iz 10 držav

Grega Wernig

Po uvodni tekmi svetovnega pokala sezone blejski veslaški delavci ta konec tedna prirejajo drugo veliko tekmovanje v letu 2015 - jubilejno 60. mednarodno veslaško regato, na kateri bo nastopilo 387 veslačev iz kar 10 držav. Finala bodo v soboto in nedeljo med 8. in 13. uro.

Na regati bodo nastopili tudi vsi najboljši slovenski veslači. Vnovič se bosta v dvojnem dvojcu predstavila Janez Zupan in Gašper Fistravec, ki se bosta med drugim pomerila z aktualnima svetovnima prvakoma Hrvatoma Martinom in Valentom Sinkovićem, a Hrvati se bodo predstavili še z drugo močno posadko, zelo kakovostna sta tudi oba čolna iz Slovaške.

"Imava več skupnega treninga in občutki v čolnu so se izboljšali. Bazične treninge v preteklih slabih dveh tednih sva opravila zelo kvalitetno, veliko se je treniralo in veliko je bilo poudarka usklajevanju. Mednarodna blejska regata za naju morda prihaja v malo nepravem času, saj tempiramo formo na Luzern čez štiri tedne in nisva v pravem tekmovalnem ritmu. Skušala bova biti čim bližje hrvaški posadki, kako pa bo vse skupaj izpadlo, pa trenutno težko rečem," pred regato pravi Fistravec.

Bronasti z nedavnega evropskega prvenstva lahki skifist Rajko Hrvat išče partnerja za nastop v olimpijskem lahkem dvojnem dvojcu. Na Bledu se bo predstavil v paru z Markom Bolho, zanju pa bo to prvi test hitrosti. Ostali članski in U23 reprezentančni kandidati bodo prvi dan nastopili v enojcih, drugi dan pa v dvojnih dvojcih. Enako velja za mladince, kjer je konkurenca še posebej močna.

"Z Markom sva še v fazi usklajevanja, tako da blejska regata še ne bo pokazala vsega. Glavni cilj je finale svetovnega pokala v Luzernu, kjer bo vse skupaj bolj jasno. Trenutno nama primanjkuje skupnih kilometrov, vendar pa gre na vsakem treningu bolje in se že veselim nastopa na Bledu," je optimističen Hrvat.

"Svetovni pokal v Vareseju izpuščamo, tako kot smo planirali. V zadnjih dveh tednih smo opravili kar nekaj bazičnega treninga, ki smo ga v tem obdobju nujno potrebovali, saj mora ekipa dobiti tisto standardno kvaliteto, ki si jo želimo pred zaključkom priprav za svetovni pokal v Luzernu. Pri lahkih veslačih smo nekako na začetku poti, čeprav sta se Hrvat in Bolha že prej preizkušala v dvojnem dvojcu. Glede same pripravljenosti v tem trenutku ni možno veliko reči, saj bo treba počakati prvo tekmo in po njej dati prvo oceno," pa pred tekmami pravi novi slovenski selektor Dušan Jurše.

Med sobotnim programom bo tudi krajši sprejem za nosilce medalj z nedavnih velikih tekmovanj, Rajka Hrvata, Miha Aljančiča in Nika Krebsa. Nedeljska tekma četvercev je od leta 1995 memorialna tekma v spomin na legendarnega blejskega veslača Saša Mirjaniča, nosilca bronaste medalje na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni,