© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
am
am
11.06.2015 20:06:09

Ganljiv bojni ples na avtocesti

Peterica novozelandskih igralcev ragbija je pripotovala v Francijo in se na prav poseben način dokončno poslovila od tragično umrlega soigralca Jerryja Colinsa.

Športni svet je pretekli teden pretresla vest o prometni nesreči, v kateri je Collins izgubil oblast nad svojim avtomobilom in na francoski avtocesti končal pod tovornjakom. Pri tem življenje izgubila tudi njegova soproga, hudo pa je bil poškodovan dojenček, ki se je paru rodil prav na začasnem delu v deželi galskih petelinov. 

Nekdanji kapetan novozelandske reprezentance sicer ni bil več v najboljših igralskih letih, toda v vseh državah, v katerih resneje spremljajo ragbi, je veljal za legendo, medtem ko je bil v domovini brezmejno priljubljen. Nova Zelandija, ki je s tem športom povsem obsedena, je še vedno v šoku.

V tem duhu pa je treba razumeti in občudovati potezo, za katero so se natanko teden dni po smrti odločili Collinsovi prijatelji in soigralci, ki jim običajen pogreb nikakor ni zadostoval. Želeli so na prizorišče tragedije in natanko tam, kjer je ugasnilo prijateljevo življenje, so ga želeli počastiti na edinstven način.

Rečeno, storjeno. Čeprav so prekršili nekaj zakonov, so se na to požvižgali. Prišli so v Francijo, odšli na zloveščo avtocesto in obiskali kraj nesreče. Pa ne samo to, ob hrumečih avtomobili in tovornjakih so neposredno za ograjo sklenili krog ter za prijatelja odplesali zadnji ples, ki so ga tolikokrat plesali skupaj.

Collins je za Novo Zelandijo odigral 48 tekem, pred vsako je s soigralci odplesal slovito hako in peterica ni mogla dovoliti, da bi se končalo brez tega bojnega plesa. V imenu vseh igralcev ragbija na Novi Zelandiji so ga tudi izvedli, ob tem pa v svet poslali amaterski posnetek, ob katerem se ježi koža.