© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
11.06.2015 08:06:48

Martina Ratej: Bom, bom! Zagotovo bom!

Grega Wernig

Danes bo v Oslu šesti miting diamantne lige, tokrat spet s slovensko udeležbo, saj bo nastopila Martina Ratej.

Met kopja na tako imenovanih igrah Bislett v glavnem mestu Norveške je eden najbolj prestižnih atletskih mitingov na svetu, direktor mitinga pa je kar novoizvoljeni predsednik evropske atletike Svein Arne Hansen.

Na zadnjih tekmah niste dosegali najboljših rezultatov. "Pričakujem, da se bodo daljave mojih metov izboljševale. Že na Norveškem bi moralo biti tako. Do zdaj sem najbolj pogrešala prave občutke za met, ki jih ni in ni bilo. Toda po zadnjih treningih menim, da se je krivulja obrnila navzgor. S trenerjem Andrejem Hajnškom sva se odločila, da ne bomo spreminjali načrta treninga, tudi za ceno slabših rezultatov v diamantni ligi. Letos je moj prvi cilj svetovno prvenstvo in vsi cilji so usmerjeni v Peking. Zdaj mislim, da bom že lahko v celoti sestavila kakšen dober met," je povedala Martina, ko smo jo ujeli na letališču Brnik, ravno ko se je vkrcala na letalo za Frankfurt, od koder je poletela v Oslo.

943-36-spotakova pm
Profimedia

Toda ali bo Martina na igrah Bislett vrgla dlje, kot je doslej na mitingih diamantne lige? "Bom, bom! Zagotovo bom!" se je nasmejala Martina, ki bo seveda imela izjemno konkurenco. Nastopile bodo vse najboljše metalke kopja na svetu, na čelu z letos izjemno Južnoafričanko Sunette Viljoen. Ratejeva ima še vedno četrti letošnji rezultat na svetu, ko je na zimskem državnem prvenstvu na Ptuju zalučala orodje 65,75 metra.

Nastopile bodo še najboljša Rusinja Marija Abakumova pa Izraelka Margarita Dorožon, odlična Kanadčanka Elizabeth Gleadle (letos že 64,83 m), Nemka Christina Obergföll, vse boljša Latvijka Madara Palameika, olimpijska zmagovalka Barbora Špotakova in seveda tudi najboljša Američanka Kara Winger, ki smo jo bolj poznali pod dekliškim priimkom Patterson.

Na prvi tekmi diamantne lige je v ženskem kopju v Šanghaju malce presenetljivo zmagala domačinka Huihui Lu (64,08 m), Ratejeva pa je bila šele deveta s povprečnim metom 59,39 metra. Na naslednji diamantni ligi v Eugenu v ZDA je Martina metala še slabše (vsega 55,15 m) in osvojila osmo mesto, slavila pa je Obergföllova. Trenutno sta v skupnem vodstvu diamantne lige v ženskem metu kopja Lujeva in Obergföllova s po štirimi točkami, Viljoenova in Wimgerjeva pa imata po dve točki.

Na sporedu je še pet tekem v ženskem kopju, tako da je še vse odprto, in z dobrimi rezultati bi se Martina še lahko vključila v boj za skupno zmago in 40.000 ameriških dolarjev. Ratejeva je vmes nastopila še na mitingu svetovnega izziva v Ostravi, ko je bila druga z zelo solidnim metom (62,02 m) in zaostala le za Dorožnovo (63,85 m). Martina je na Češkem premagala tako Abakumovo kot Špotakovo, kar ji je gotovo dalo zalet za naprej.

943-36-abakumova GW
Grega Wernig

Seveda bo v oslu še nekaj izjemno dobro zasedenih disciplin. V prvi vrsti velja omeniti moški skok v višino, ko se bosta spopadla Katarec Esa Mutaz Baršim in Ukrajinec Bogdan Bondarenko, resna tekmeca pa jima bosta tudi Američan Erik Kynard in Kitajec Guoweo Zhang, ki je letos še preskočil 2,38 metra. V moškem teku na 200 metrov ni nobenega prvokategornika iz ZDA, bo pa zanimivo videti, kaj bo naredil Francoz Christophe Lemaitre, ki se bo jutri prvič letos predstavil javnosti.

V Oslu pa je vedno ena najbolj zanimivih disciplin tek na eno miljo ali tako imenovana "sanjska milja" (ena milja je 1,609 km). Nastopilo bo nekaj izjemnih tekačev na srednje proge (Kenijca Silas Kiplagat in Asbel Kiprop, Ajanleh Sulejman iz Džibutija, Američan Bernard Lagat, Južnoafričan Johan Cronje ...). In miting v Oslu ima nekaj res nezemeljskih atletov, ki so na tem stadionu pisali zgodovino – Sebastian Coe, Hišam El Geruš, Michael Johnson, Hajle Gebrselasi, Edwin Moses, Javier Sotomayor, Jonathan Edwards, Sonia O'Sullivan, Genzebe Dibaba, Jelena Isinbajeva, Usain Bolt, David Rudisha, Sally Pearson ...

Morda se na prvi pogled zdi, da je miting z leti malce izgubil na veljavi, saj predvsem v sprintih ni najbolj zvenečih imen. Toda igre Bislett so bile vedno, taka je pač tradicija, miting, ki je dal več poudarka na teke na srednje proge in na tehnične discipline. Pregovorno drugačni Norvežani imajo pač svoja merila in svoje vrednote, ki se pokažejo tudi na velikih atletskih mitingih.