© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
10.06.2015 11:39:32

Zavohali so kri

Profimedia

Razočaranje se še ni poleglo. Po porazu v finalu drugega grand slama sezone, ki si ga je Beograjčan tako zelo želel dobiti, so rane še vedno odprte. Nole je naredil vse, skoraj vse, da bi postal kralj pariškega peska, toda v finalu ga je, tudi njega, za katerega so mnogi mislili, da je nezlomljiv, izdala psiha.

Vsi, prav vsi teniški strokovnjaki trdijo, da je Đoković psihično najbolj močan in stabilen igralec (poleg Rogerja Federerja) v beli karavani. Toda vse ima svoje meje in dejstvo je, da je polfinalni dvoboj z Andyjem Murrayjem Noleta tako utrudil, naj je to priznal ali ne, da ni imel več prave psihične moči za naslednji korak. In tudi Đoković se je po zmagi nad Rafo Nadalom in Škotom že videl kot zmagovalec Roland Garrosa, kar se ti v športu hitro maščuje. Neobremenjeni Stan Wawrinka je bil razigran in sproščen in je vzel tisto, kar je bilo na pladnju.



Toda zdaj je na vrsti sveta trava, Wimbledon, kjer je letos branilec naslova (lani je v finalu premagala Federerja s 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4), v žepu pa ima še lovoriko iz leta 2011. Letos bo najbolj prestižni turnir na svetu na sporedu od 29. junija do 12. julija.




Novak bo seveda naredil vse, da bi osvojil drugo zaporedno lovoriko na igriščih All England Cluba (v času modernega tenisa, od leta 1968, je Bjorn Börg slavil petkrat zapored (1976–80), Pete Sampras trikrat (1993–95) in štirikrat (1997–2000) zapored ter seveda Federer, ki je zmagal petkrat zapored (vse skupaj sedemkrat) med letoma 2003 in 2007)). Naloga pa bo za Noleta vse prej kot lahka, saj je kar nekaj igralcev, ki so zavohali kri – Murray, Federer, Wawrinka, Kej Nišikori, Miloš Raonić ... Đoković bo v Wimbledonu 2015 (nagradni sklad je kar 36,3 milijona evrov) zagotovo prvi nosilec in prvi favorit za zmago, vendar je bilo tako tudi v Roland Garrosu. Đoković je bil do finala na pariškem pesku izjemno prepričljiv, saj je zmagal v 28 zaporednih finalih, poleg tega je letos osvojil še štiri masterse – Indian Wells, Miami, Monte Carlo in Rome. 

Beograjčan se bo moral zdaj ekspresno s peska prilagoditi na travo, kar ni najlažja stvar. Tudi lani, ko je izgubil v finalu Pariza, je potem osvojil Wimbledon, pred tem pa sploh ni igral nobenega turnirja na travi. In tudi letos še ni prijavljen na nobenem turnirju na travnati podlagi. Wimbledon je Noletov drugi najuspešnejši grand slam, saj ima več zmag le v Melbournu na OP Avstralije (5).

Ni stvar v tem, da se izogneš strahu, ampak da se z njim spoprimeš.

"Očitno je v Avstraliji Noletova najljubša podlaga. Melbourne je zanj najboljši grand slam, očitno mu razmere tam zelo ustrezajo," je na to temo povedal Murray in nadaljeval: "V zadnjih letih je bil na pesku veliko boljši igralec od mene. Na travi sva drug proti drugemu igrala le nekajkrat in igral sem dobro. Tako v New Yorku kot Wimbledonu so razmere zame ugodne in upam, da bom izničil razliko med nama." 

Zagotovo pa Noleta ne bo tako stiskalo pri srcu, kot ga je v Roland Garrosu. "Ni stvar v tem, da se izogneš strahu, ampak da se z njim spoprimeš ," je dejal Đoković. "Psihična moč igra v športu najpomembnejšo vlogo. Da zmagaš v odločilnih dvobojih, moraš najti notranjo moč – psihično, fizično, čustveno. Predvsem je to pomembno, ko v finalu izgubljaš proti odličnemu nasprotniku," je končal Nole, ki bo v Londonu, na naslovu Church Road SW 19, moral še enkrat pokazati in dokazati, zakaj je številka ena na svetu.

Bo zmagal srbski ponos, ki kljubuje vsemu svetu? Ali pa bodo zdaj tekmeci, ko so zavohali kri in videli, da se da, napadli na vso moč in upehali levjega kralja, ki mu je tekmec pred nosom uplenil antilopo?