© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
09.06.2015 08:44:32

Konec organiziranega turizma

Reuters

Za najboljše slovenske plavalce je bilo državno prvenstvo v Kranju še zadnja priložnost za doseganje norm za avgustovsko SP v ruskem Kazanu. Dodatne norme ni uspelo doseči nikomur več, tako da slovensko zastopstvo ostaja pri štirih plavalcih in sedmih plavalkah.

Tako mednarodno normo kot normo PZS imajo izpolnjeno Damir Dugonjić, Peter John Stevens, Anja Klinar, Tjaša Oder, Nastja Govejšek, Gaja Natlačen in Tjaša Vozel, zgolj normo PZS pa še Robert Žbogar, Martin Bau, Tanja Šmid in v daljinskem plavanju Špela Perše. Olimpijsko normo ima za zdaj izpolnjeno le Klinarjeva na 400 metrov mešano, tudi Dugonjić je na 100 prsno letos še ni presegel.

miha potocnik
Arsen Perić

S številom enajstih reprezentantov na SP je selektor Miha Potočnik zadovoljen, saj ocenjuje, da je takšna številka za slovenske razmere kar lep uspeh: "Potihoma sem upal na še kakšno ime, a drugi preprosto niso bili dovolj dobro pripravljeni za še kakšno normo. Morda bo lažje v naslednji olimpijski sezoni, ko bo nekoliko nižji cilj evropsko prvenstvo, OI pa bodo neke vrste krona tega štiriletnega obdobja."

Enajst plavalcev je tudi korak naprej glede na prejšnje SP v Barceloni, ki sta se ga udeležila le Dugonjić in Odrova. "Takrat je šlo za menjavo generacij, nekateri pa so imeli težave z boleznimi in poškodbami, tako da bi realno že tam lahko nastopili s šestimi ali sedmimi predstavniki. Zdaj jih je nekaj ostalo, priključili so se še nekateri novi. Upam, da bodo plavalci do SP normo načrtovali kar najbolje in potem tudi dosegli čim boljše uvrstitve," si želi Potočnik, ki je bil na DP zadovoljen tudi z nastopi nekaterih mlajših, zlasti ga je navdušila šele 14-letna Ravenčanka Janja Šegel, ki je na 100 prosto s kadetskim rekordom 56,16 ugnala tudi Govejškovo in Tjašo Pintar.

tjasa oder
arhiv Ekipe

Samoplačevanje je bila bolj zgodba nekega organiziranega turizma za tiste, ki niso izpolnjevali norm in so si nastope na velikih tekmovanjih preprosto kupili. 
Miha Potočnik

Glede na osebne rekorde in tudi letošnje najboljše rezultate je edini, ki v Kazanu lahko resno računa na finale A in tudi boj za odličja, Damir Dugonjić. S tem se strinja tudi selektor in hkrati dolgoletni trener v radovljiškem plavalnem klubu: "Damir je res edini resen kandidat za oba finala, tako na 50 kot na 100 metrov prsno. Kako se bodo znašli drugi, bomo še videli. Tudi mednarodna A-norma še ne zagotavlja nastopa v finalu, sploh glede na jutranje kvalifikacije, morda pa bi lahko zadoščala za nastop med najboljših 16. Takšna uvrstitev je tudi naš primaren cilj. To je za vseh enajst tudi nekakšno merilo uspešnosti."

Peter John Stevens
Arsen Perić

Včasih, ko je delo selektorja opravljal še Roni Pikec, so si plavalci, ki niso dosegli predpisanih uvrstitev, morali stroške za pot in bivanje kriti sami. Potočnik temu nasprotuje: "Sam sem velik nasprotnik samofinanciranja plavalcev. Če si izpolnil kriterije in se uvrstil na tekmovanje, kamor te pošilja zveza, je normalno, da bo ta tudi vsem plačala stroške. Dosežena norma še ni nobeno zagotovilo, in če ima nekdo slab dan, se mi ne zdi pošteno, da bi ga zato še finančno kaznovali. Samoplačevanje je bila bolj zgodba nekega organiziranega turizma za tiste, ki niso izpolnjevali norm in so si nastope na velikih tekmovanjih preprosto kupili. Pri tistih, ki so norme imeli, je potem včasih šlo za slab dan ali pa so se trenerji zaračunali pri načrtovanju forme, a so bili nato še dodatno kaznovani zaradi takšnih, ki si tega nastopa niso zaslužili."

941-1-potocnik miha ap
Arsen Perić

Udeležence SP do odhoda v Kazan sicer čaka še kar pester program treningov in tekmovanj. Višinske priprave so resda zaključili, kot zadnja Tjaša Oder, ki je po vrnitvi iz ZDA sredi maja odšla naravnost v Sierro Nevado in od tam takoj na DP, kar se je poznalo pri rezultatih. V ZDA pa bo tudi zaključne priprave opravil Stevens, ki se bo reprezentanci priključil šele tik pred zdajci. Dugonjić, Žbogar, Bau, Govejškova, Klinarjeva in Vozlova bodo že ta konec tedna nastopili na mitingu v Rimu. Nato za večino med 17. in 26. junijem sledijo priprave na Reki, 4. in 5. julija pa nastop na DP Francije v Vichyju. Zaključne priprave bodo od 8. do 17. julija na Ravnah, zadnja tekma pred SP pa 18. in 19. julija miting v Radovljici. Reprezentanca se v Kazan, kjer bodo tekme v bazenu med 2. in 9. avgustom, odpravlja 30. julija, daljinska plavalka Peršetova pa že teden dni prej.