© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
09.06.2015 08:01:35

Stan Wawrinka: Malce sem zmeden

Reuters

Švicar slovanskih korenin je končno odrasel. Potem ko se je zdelo, da je njegova zmaga na OP Avstralije v Melbournu pred letom in pol zgolj naključje, je od takrat naprej potrjeval, da počasi postaja mož najboljše peterice svetovnega tenisa.

Wawrinka se je po finalni zmagi v Roland Garrosu nad Novakom Đokovićem povzpel na četrto mesto lestvice ATP, devetkratni prvak Roland Garrosa in branilec zadnjih petih sezon, Španec Rafael Nadal, pa je zdrsnil na deseto mesto. Tako nizko je bil nazadnje aprila 2005, nekaj tednov pred prvo zmago v Parizu. Kljub porazu v finalu je Đoković zadržal velik naskok pred Švicarjem Rogerjem Federerjem, na tretjem mestu pa je ostal Škot Andy Murray.

941-26-wawrinka re
Reuters

Stanu je na pariškem pesku uspelo tisto, o čemer je lahko le sanjal. Njegov backhand je bil ubijalski in Nole ni imel odgovora na to orožje, tokrat pa je Švicar dodal še izjemen forehand, ki je bil skoraj nezgrešljiv. Ni res, da Beograjčan ni imel možnosti, zagotovo pa je bil bolj utrujen, predvsem psihično, od Stanimala. In trenutki slabše zbranosti oziroma osredotočenosti na žogico so Srba stali prvega naslova na igriščih Roland Garrosa.

djokovic wawrinka 1
Reuters

Nikoli si nisem mislil, da bom v svoji teniški karieri prišel tako daleč in da bom tako dober teniški igralec.

"Zagotovo je to zame nekaj neverjetnega. Še vedno težko dojemam, da sem zmagal na odprtem prvenstvu Francije. Toda vedno, ko ti uspe velika zmaga, je tako. Malce sem zmeden," je dejal Wawrinka in nadaljeval: "Ponosem sem, da sem premagal Novaka. Izjemno težko je igrati proti njemu, posebej v finalnem dvoboju. Zelo ga spoštujem, njega in ljudi v njegovi ekipi. Je tudi moj dober prijatelj. Vem, da si je nadvse želel zmagati na tem turnirju. Upam, da bo nekega dne slavil na pariškem pesku, saj si zasluži imeti tudi ta grand slam. In še enkrat – zame je bilo izjemno, da sem v finalu igral proti Noletu in zmagal. Počutil sem se mirnega in sproščenega. Prav čudni občutki. Težko je to opisati. Težko bi rekel, kaj čutim v tem trenutku. Nabit sem s čustvi, ob vsem pa seveda čutim neizmeren ponos."

940-39-dokovic wawrinka re
Reuters

Vsi govorijo o moji hlačkah. Priljubile so se mi. Očitno pa sem edini, ki so mu všeč. 

Đoković v finalu ni delal takih napak, ki bi ga stale zmage. Wawrinka je bil preprosto premočan, njegovi udarci so bili premočni. Stan je dvoboj končal s 44 winnerji, Đoković pa jih je imel 21. "Na tak način sem moral igrati, če sem ga želel premagati. Malce sem presenečen, da mi je res uspelo igrati tako. Mislim, da sem igral izjemno. Bil sem nervozen, nisem pa imel cmoka v grlu. Vedno sem iskal žogico in udarec in vsakič sem se odločil za pravo rešitev. Vem, da Đoković ni vedno zadovoljen, ko mora igrati proti meni, posebej če jaz lahko igram svojo igro. Kadar lahko igram tako agresivno, kot si želim, potem ne more razviti igre, kakršno bi želel on. Tako sem se v finalu osredotočil le nase. Mirnost mi je prineslo dejstvo, da sem že osvojil grand slam, torej sem vedel, kako se tem stvarem streže," je govoril Švicar.

wawrinka re
Reuters

In ko je začel s svojim začetnim udarcem igro za zmago na turnirju, ni kazal znakov živčnosti, niso se mu zatresle znamenite hlače. Đoković se seveda ni dal in je do zadnjega poskušal rešiti dvoboj, toda Wawrinka je bil v nedeljo res nepremagljiv. "Malce čudno je, ko sam sebi govorim, da imam zlato olimpijsko kolajno v dvojicah iz Pekinga 2008, da imam zmago v Davisovem pokalu in da sem zmagal na dveh grand slamih. To je nekaj neverjetnega. Nikoli si nisem mislil, da bom v svoji teniški karieri prišel tako daleč in da bom tako dober teniški igralec," je še dejal Wawrinka, ki seveda ni mogel mimo znamenitih hlač, spodnjega dela njegove opreme, ki je tako kot on zaznamovala letošnji Roland Garros. "Vsi govorijo o moji hlačkah," se je prešerno nasmejal Wawrinka in dodal: "Priljubile so se mi. Očitno pa sem edini, ki so mu všeč."

wawrinka re
Reuters

Đoković je bil po dvoboju zelo razočaran, saj je vedel, kakšno priložnost je izpustil iz rok. "Čustva te preplavijo. Seveda sem bil bolj živčen kot v drugih dvobojih. Vedel sem, da je izjemno dober igralec in da lahko igra izjemno, če mu dovoliš, da vodi igro in udarja žogico, kot želi on. V drugem, tretjem in četrtem nizu je bil boljši od mene in na koncu zasluženo zmagal. Imel sem priložnosti, ko bi lahko obrnile potek dvoboja, vendar mi ni uspelo. V določenem obdobju bi lahko igral bolje, bolj agresivno, a nisem. In na koncu si je to zmago zaslužil Stan," je o dvoboju povedal Nole, potem pa izrazil spoštovanje še gledalcem, ki so ga po koncu dvoboja nagradili z dolgim aplavzom.

djokovic re
Reuters

"Zelo spoštujem naklonjenost, ki so jo izrazili gledalci do mene. Toda v skoraj identičnem položaju sem bil tudi lani. Tak odziv gledalcev mi daje novo motivacijo za naslednje leto, da bom še poskušal. Na Roland Garrosu so res pravi ljubitelji tenisa in še enkrat se jim zahvaljujem za vsa čudovita čustva, ki so jih izrazili do mene," je končal Nole. Nasvidenje naslednje peščeno leto.