© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jurij Završnik
Jurij Završnik
10.06.2015 11:11:32

Snežana Vukmirović: Malo me je strah

Grega Wernig

V soboto in nedeljo bo prvi pravi test za vse slovenske atlete in atletinje v tej sezoni. Večina jih je sicer že nastopala in tudi dosegla zelo dobre rezultate, nekaj, med njimi tudi naša najboljša tekmovalka v troskoku Snežana Vukmirović, pa jih bo nastopilo prvič v poletni sezoni.

Sezono na prostem je odlično začel mladi up, 20-letni Luka Janežič, ki je trenutno najboljši Slovenec v tekih od 100 do 400 metrov. Počasi prihaja v formo tudi eden največjih talentov v Evropi na 800 metrov, 22-letni Žan Rudolf, iz dneva v dan pa napreduje tudi Jan Petrač (1500 m). Precej tanki smo v tekih na dolge proge in na visokih ovirah. Tudi v tehničnih disciplinah z izjemo skoka s palico (Robert Renner) in kopja (Matija Kranjc) lahko računamo le na 19-letnega člana Olimpije Naceta Pleška. Pri dekletih je v tej sezoni v sprintu odlična Sabina Veit, potem pa smo s teki opravili. Mlada dekleta sicer so, vendar potrebujejo čas za dozorevanje, pri starejših tekmovalkah pa so težava poškodbe (Marina Tomić, Marija Šestak).

Po poškodbi se vrača tudi troskokašica Snežana Vukmirović, ki je bila lani med našimi najboljšimi na evropskem prvenstvu v Zürichu (sedma v finalu s skokom 13,82). Pozimi je želela na evropsko dvoransko prvenstvo v Pragi, a jo je v Zagrebu ustavila poškodba. "Za zdaj sem v redu," se je nasmejala Snežana, toda čas je za tekmovanja. "V soboto bom prvič v tej sezoni nastopila na tekmi. Sicer vse skupaj še ni stoodstotno, saj me na treningu kakšen dan še precej boli, spet naslednji dan pa je vse v redu. Še vedno imam nekaj težav s stegensko mišico in posledično s kolkom," je povedala Snežana, ki redno hodi na terapije k Nežki Poljanšek.

Toda ali lahko vsak trening opravi tako, kot si je zamislila? "Sprintov ne delam prav pogosto. Le takrat, ko me res nič ne boli. Vse drugo pa lahko delam. Telesno sem zelo dobro pripravljena, močna in skočna. Edino, kar me res moti, je to, da zaradi poškodbe mišice ne morem sprintati na polno." Težave bi torej utegnile nastopiti pri zaletu.

snezana


"Verjetno res, bomo videli. Poleg tega pa na moji prvi tekmi v poletni sezoni ne bo trenerja Srdjana Djordjeviča, ki je na poslovni poti v ZDA. Tako sem zdaj deset dni sama. Bomo videli, kaj bo. Imela sem tudi težave s tehniko, saj dva meseca nisem delala skoraj nič, razen vaj za moč. Na tisti tekmi v Zagrebu me je zabolelo, a je šlo mimo. Potem sem šla še v Düsseldorf, kjer me je pri ogrevanju začela boleti še prepona in sploh nisem mogla hoditi. Magnetna resonanca je pokazala, da mišica ni natrgana, ampak samo nategnjena, poleg tega pa sem imela v kolku vodo. Potem sem opravila vse terapije, kar je pomenilo dva meseca izven pravega treninga. Ko sem začela skakati, pa me je bilo strah, da me bo kolk spet začel boleti. Potem se je porušila tehnika, vendar gre na bolje. V soboto bom videla, kako bo pri polni hitrosti," je še dejala Snežana, ki ima v tej in še posebno v naslednji sezoni velike cilje.


"Malo me je strah, saj ne vem, pri čem sem. Na treningih je še vedno preveč nihanj, ampak s treningi in tekmami bo prišla tudi stalnost. Od januarja sploh nisem tekmovala, zato sem že malo pogrešala adrenalin," je priznala Vukmirovićeva. Letos so rezultati v troskoku v primerjavi z lanskimi precej poskočili. "Vidi se, da je predolimpijska sezona in da se vse že bolj resno pripravljajo." Norma za svetovno prvenstvo v Pekingu je 14,20 metra in zagotovo je Snežanin cilj tudi pot na Kitajsko. "Težko zdaj govorim o tem. Bomo videli, kako se bo v soboto razpletlo vse skupaj, potem pa bom lahko povedala kaj več," je končala Snežana, ki zagotovo komaj čaka na tekmo. Sicer pa, tekme so tisto, kjer lahko športniki pokažejo, zakaj in kako so trenirali. Večkrat so na očeh gledalcev, bolje je za njih.