© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Tamara Pocak
Tamara Pocak
10.06.2015 12:45:52

Preoblekel bo kožo in se odrekel denarju

CEV

Ivan Miljković je nedvomno eden od najboljših, če ne celo najboljši trenutno še aktivni odbojkar, ki pri šestintridesetih letih še vedno ni rekel zadnje besede.

Nedolgo tega smo na straneh edinega slovenskega športnega časopisa odličnega srbskega odbojkarja primerjali z vinom, ki je iz leta v leto boljše, plemenitejše. V sezoni 2013/2014 je namreč turški Fenerbahče popeljal do naslova v pokalu challenge in s tem pustil svoj pečat tudi v zgodovini tega velikana, pri katerem je preživel pet svojih let. Odbojkarsko zrelih let, ko je med drugim poskrbel za svojo družino in jo preskrbel.

Nobena skrivnost namreč ni, da je v turški prestolnici v zadnjih petih letih zaslužil ogromno denarja. Res je tudi to, da turško prvenstvo postaja vedno boljše in bolj kakovostno, a v prvi vrsti je tisti prvi val igralcev v odbojkarsko meko gnal predvsem denar. Medtem ko so bežali iz vedno bolj obubožane Italije, so zatočišče našli v Turčiji, Miljković pa pred petimi leti ni bil nobena izjema.

ivan miljkovic re
Reuters

Ne obstaja vsota denarja, ki bi lahko kupila določene stvari, kot so na primer trdna prijateljstva, ki sem jih sklenil, zato tokrat pri podpisu nisem gledal na ekonomski vidik. Dres kluba je bil zame vedno kot nekakšna druga koža.

Zdaj, ko bi lahko nogometne čevlje brez težav obesil na klin, je našel nov izziv, nov užitek. Vrnil se je tja, kjer je doživel pet pravljičnih let. Tja, kjer se trenutno sicer ne cedita med in mleko, toda kjer je imel nekoliko bolj kot v Turčiji status božanstva. Vsaj dve leti bo nosil dres ekipe Lube, italijanski mediji pa so novico pospremili z naslovi v duhu Dobrodošel doma, Ivan. Po osmih letih bo namreč spet nastopil v dresu, v katerem je dosegal največje uspehe in bil eden najzaslužnejših za to, da je ekipa prišla do prvega naslova italijanskih prvakov v zgodovini.

ivan miljkovic pm
Profimedia

"Imel sem srečo, da sem v svoji karieri zaslužil veliko denarja. In ugotovil sem, da je v življenju veliko drugih stvari, ki pomenijo več od denarja. Obdobje, ki sem ga preživel v tem klubu, in ljudje, ki sem jih spoznal, so nekaj posebnega. Ne obstaja vsota denarja, ki bi lahko kupila določene stvari, kot so na primer trdna prijateljstva, ki sem jih sklenil, zato tokrat pri podpisu nisem gledal na ekonomski vidik. Dres kluba je bil zame vedno kot nekakšna druga koža," je za nekaj pokončnih dlak pri navijačih poskrbel skoraj 36-letni korektor in dodal: "Ta Miljković ni več isti, kot je bil pred desetimi let, toda fizično sem še vedno dobro pripravljen, trdo bom garal in pljuval kri, če bo treba."

Slovenski vzhajajoči zvezdnik Klemen Čebulj si bo tako garderobo delil s pravo legendo odbojke, ki bo svojim soigralcem lahko dal veliko več od točk na igrišču. Včasih pravi vodja in pravi nasvet pomenita veliko več kot to.