© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Pogačar
Robert Pogačar
12.06.2015 09:39:04

Stvari vzeli v svoje roke

psno

Ljubljana in Triglav v soboto začenjata finalne obračune na tri zmage za naslov državnega prvaka. Glede na redni del tekmovanja je favorit Ljubljana, ki je zbrala kar 18 točk več od Kranjčanov.

Ekipa, ki velja za naslednico Olimpije, predstavlja sveži veter v sicer obubožanem slovenskem vaterpolu. Društvo pod imenom Vaterpolo klub Ljubljana so ustanovili pred dvema letoma, njegovo bistvo pa je bilo delo z mladimi. Pred to sezono so registrirali tudi svojo člansko ekipo, sestavljeno iz igralcev Olimpije. Večina med njimi je leta 2007 kot njen član slavila naslov državnega prvaka. Vlogo predsednika kluba opravlja Andraž Žurman, ki je hkrati tudi aktiven v bazenu kot prvi vratar.

Ta nam je tudi pojasnil, od kod odločitev za novi klub: "V upravi AVK Olimpija so imeli drugačno vizijo od nas, zadeva je šla v zaton in vsi člani so prestopili v naš klub. To velja za mlajše selekcije, pa tudi pri članih je bila situacija zelo slaba. Te fante, ki so pravzaprav naši soigralci, smo zbrali skupaj in jim predlagali, da odslej igrajo za Ljubljano, kar so z veseljem sprejeli."

Olimpija kot klub obstaja le še na papirju, tekmovalnih selekcij pa nima več. Da je bil prehod v nov klub edina rešitev, pravi tudi dolgoletni reprezentant Martin Puš. "Enostavno smo videli, da se stvari ne bodo nikamor premaknile, če bo vse ostalo po starem. Ta šport imamo tako radi, da nismo hoteli, da se nič ne spremeni, zato smo stvari vzeli v svoje roke, da iz tega nekaj naredimo. Od takrat so se stvari začele razpletati v našo korist," Puša ne moti dejstvo, da je vse, kar dobijo od kluba, kakšno kosilo ali pica.

vaterpolo ap
Arsen Perić

Da se niso strinjali s politiko kluba, pravi tudi Žurman, ki je pri Olimpiji zadnja leta deloval kot trener: "To ne pomeni, da so oni hoteli delati slabo ali proti vaterpolu, a smo mi imeli drugačno vizijo. Rekli smo, da se gremo neko novo zgodbo, za katero vemo, zakaj jo delamo, ali pa se sploh ne gremo več. Z Olimpijo se nismo sprli, celo odstopili so nam urnik v bazenu." 

Zaradi dejstva, da je hkrati v vlogi predsednika, se Andraž niti nima za pomembnejšega od ostalih. "To ne pomeni kaj dosti. Vseh pet članov uprave nas ima po en glas. V 95 odstotkih primerov smo vsi enotni med sabo. Zavedamo pa se, da nas čaka še deset let dela, da bomo imeli kvalitetno pokrite vse generacije od devetega do 18. leta, ki igrajo lep vaterpolo. To je tudi naš dolgoročni cilj," pravi vratar, ki se je tako kot večina njegovih soigralcev največ vaterpolskih veščin naučil od Borisa Margete, enega najbolj uveljavljenih vaterpolskih sodnikov, ki je nekoč deloval kot trener Olimpije.

"Z dobrim in pravilnim delom lahko v Sloveniji ustvarimo odličen vaterpolo, z zelo malo vložka. Razdalje so majhne, obkrožajo pa nas države, kjer se igra najboljši vaterpolo na svetu," je optimist Žurman, ki je za podporo, čeprav bolj skromno, hvaležen Mestni občini Ljubljana.
 
FAVORIT JE LJUBLJANA
Ljubljana in Triglav sta se v tej tekmovalni sezoni srečala petkrat. Triglav je bil boljši v finalu pokalnega tekmovanja, Ljubljana pa je v državnem prvenstvu dobila vse štiri medsebojne tekme, trikrat z zadetkom razlike, enkrat pa s tremi. Tudi Žurman in Puš se pred finalom vidita v vlogi favorita. "V ligi smo dobili prav vse tekme, tudi štirikrat proti Triglavu. Gremo na to, da bi prvenstvo končali že po treh tekmah. Tudi Triglav ima svojo računico, a naj zmaga boljši. Hkrati upamo, da bo ta finale nekaj pripomogel k večji popularizaciji vaterpola," si želi Žurman, medtem ko Puš glavno prednost vidi v večji izkušenosti ekipe in tekmi več v domačem bazenu: "To sta naši glavni prednosti, zlasti navijači, ki so naš osmi igralec." 

V taboru Triglava so pri napovedih razumljivo previdnejši. Trener Aleš Komelj je bil na dosedanjih tekmah lahko velikokrat upravičeno jezen na svoje varovance, ki so naredili vse preveč napak.

"Favorit je Ljubljana, saj nas je v sezoni kar štirikrat premagala. Z izjemo zadnje tekme, po kateri rezultat ni bil najbolj realen, so bile vse izenačene. Ljubljančani so jih najbrž dobili po zaslugi izkušenj, ki so na njihovi strani. Napake, pristop in realizacija priložnosti bodo veliko vplivali na rezultate v tej končnici," napoveduje Komelj.

Istočasno se bosta za tretje mesto na dve zmagi merila lanska finalista Žusterna in Branik, prva tekma bo v Kopru.

Sobota, 13. junij 
Za 1. mesto
Ljubljana (bazen Kodeljevo): Ljubljana - Triglav (18.00)
Za 3. mesto
Koper (bazen Žusterna): Žusterna - Branik (20.30)
 
Razpored finalnih tekem
Ljubljana - Triglav (jutri, 18.00)
Triglav - Ljubljana (17.6., 20.45)
Ljubljana - Triglav (20.6., 19.00)
* Triglav - Ljubljana (27.6., 20.00)
* Ljubljana - Triglav (4.7., 19.00)
* Morebitni četrta in peta tekma