© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Miha Andolšek
Miha Andolšek
17.10.2014 16:00:11

Krivulja se bo s časom že uravnala

Nikola Miljković

David Miklavčič. Eden od dveh tridesetinšenekaj letnikov v celjski ekipi. Levičar, ki opravi veliko umazanega, laičnemu očesu pogosto nevidnega dela. Obramba nikoli ni bila sporna, a že dolgo, nekateri bi celo rekli, da že vse od slovesa od Trima, ni imel tolikšne vloge tudi v napadu.

Statistika sicer pogosto laže oziroma ne pove celotne zgodbe, a v njegovem primeru je vendarle precej zgovorna. Lani je v dresu zdaj že pokojnega Dinama na desetih tekmah dosegel le osem golov, letos je že po treh krogih pri številki sedem, od tega jih je pet zabil v medvedjem brlogu in bil tako med najzaslužnejšimi, da so Celjani v Čehovu prebili led.

Šele v Čehovu bi lahko zapisali, tudi proti Vardarju in Montpellieru so bili namreč blizu, boleče blizu. A že ničkolikokrat omenjena mladost je terjala davek. "Pozna se, da kot ekipa še nimamo dovolj izkušenj, da bi tekme pripeljali k uspešnemu zaključku. Ekipa je res mlada, precej je neizkušenih fantov in vzponi ter padci so nekaj povsem normalnega. Pet minut vrhunske, pa pet minut slabe igre in nato znova pet minut vrhunske, pa nato spet pet minut slabe igre, to so nihanja, to je krivulja, ki se z leti uravna, ko se najde vmesna, konstantna linija. Lahko bi si belili glavo, a kar je bilo, je bilo, ritem je hud in ni časa za oziranje nazaj. Vseeno mislim, da smo pokazali tri lepe predstave, morda so nekateri celo presenečeni, saj jih ni bilo malo, ki so nas v tej skupini odpisali že pred samim začetkom."


PA PAMET V ROKE

Tudi pred sobotnim gostovanjem madžarske institucije, imenovane Veszprem, jim le malokdo pripisuje večje možnosti za uspeh. Ugledna stavna hiša vam bo denimo za vsak vplačan evro v primeru gostujoče zmage izplačala le evro in 25 centov. "S tem se ne obremenjujemo. V vsako tekmo gremo maksimalno, ni pomembno, kdo ali kaj je na nasprotni strani. Morda je v nekem pogledu celo še lažje igrati s kvalitetnejšim nasprotnikom, ko nimaš kaj izgubiti, brez pritiska lažje pokažeš svoje znanje. Recept? Z mladostjo, hitrostjo, energijo nasprotnika preprosto preteči. A kot se je izkazalo na prejšnjih tekmah lige prvakov, samo to ni dovolj, v ključnih trenutkih je treba biti zbran, preudaren, sem in tja stopiti s plina. Če poenostavim, hiter tempo vsekakor, a tekmo je treba do konca pripeljati s pametjo," pred še enim dvobojem Davida in Goljata pravi 31-letni David, ki tudi zavoljo počasnejšega prilagajanja Šimeta Ivića veliko minut prebije v napadu.

david miklavcic
Arsen Perić

Precej več kot pa v nekaterih prejšnjih letih, bi lahko dodali. "Seveda mi godi več priložnosti v napadu, tudi zaradi tega sem ostal v Celju. Po vsem, kar se je zgodilo v Minsku, sem se v prvi vrsti želel vrniti na sceno, znova najti rdečo nit, da dobivam več priložnosti v napadu, kot bi jih oziroma sem jih kje drugje, pa je le še plus."

ODLIKA VELIKIH

V soboto bo moralo marsikaj sesti na svoje mesto, Veszprem v letošnji sezoni še ni okusil grenkobe poraza. Pa čeprav v zadnjih tednih ne deluje najbolj prepričljivo, Montpellier mu je pretekli konec tedna za ovratnik dihal vse do zadnjih sekund. "Tudi oni imajo svoje težave, ne blestijo, a to je navsezadnje odlika velikih ekip, da tudi ko igrajo slabo, vseeno zmagujejo. Za razliko od nas. Igra hitro utone v pozabo, točke pa ostajajo. A kot že rečeno, se z njimi ne obremenjujemo, pokazali bomo, kar znamo in zmoremo, če bo to dovolj za kakšno točko super, če ne, jim bomo stisnili roko in gremo dalje."

david miklavcic
Nikola Miljković

Morda ne ravno misija nemogoče, vsekakor pa peklensko težka naloga, ki bi morala biti ob zadnjih informacijah iz nasprotnikovega tabora vendarle za spoznanje lažja. Gonilna sila Veszprema na igrišču je Laszlo Nagy, madžarska rokometna ikona in eden najboljših levičarjev 21. stoletja, ki pa ga tokrat zaradi načete mišice ne bo v mesto ob Savinji. "Veliko jim pomeni, ne zgolj v strogo igralskem smislu ali v tem, koliko golov zabija na tekmo, ampak kot osrednja figura, steber, zaščitni znak, če že hočete. Tako v napadu kot v obrambi gre veliko prek njega, verjetno so v tem pogledu res oslabljeni, pa čeprav je Zeitz že dokazal, da lahko vskoči v njegove čevlje, sploh v napadu. Večje težave bodo imeli v obrambi," meni Grosupeljčan in ob tem dodaja, da je tako kot vsakdo tudi Veszprem ranljiv, predvsem pa bo precej odvisno od dnevne forme.

"Na igralski mestih nimajo slabih točk, gre za odlične posameznike, a marsikaj je vedno tako ali tako odvisno od dnevne forme. Vsakega našega igralca, ki ne bo imel svojega dne, je treba čim bolj podpreti oziroma skriti, vsak njihov šibki člen pa v čim večji meri razkriti in izkoristiti."

Slišati je enostavno ...