© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
20.02.2015 11:00:38

Kacijan: Imam čisto vest

Arsen Perić

Sredina skupščina na Brdu pri Kranju se je razpletla s pričakovanim scenarijem.

Aleksander Čeferin je začel drugi mandat na čelu krovne nogometne organizacije, pri delu mu bodo pomagali podpredsedniki Milan Jarc, Radenko Mijatović, Stanko Glažar in Franci Zavrl. Med kandidati za štiri prosta mesta je bil tudi Danilo Kacijan, toda prvi mož MNZ Murska Sobota je dobil deset glasov, kar ni bilo dovolj.

Ni jih malo, ki so prepričani, da tudi zato, ker se je znašel pod drobnogledom organov pregona. Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti je namreč proti njemu zaradi "storitve kaznivega dejanja poneverbe vložilo obtožni predlog na okrajno sodišče".

Če se bodo v sodni palači potrdile obtožbe, da je Kacijan prestopil črko zakona – MNZ je z njegovim ravnanjem po mnenju tožilstva oškodovana za 14.800 evrov –, mu grozi zaporna kazen do treh let. Nad predsednika MNZ Murska Sobota je padel plaz obtožb, da je menda denar, ki se je stekal od pomurskih klubov na račun medobčinske zveze, spravljal v svoj žep, je poročal soboški Vestnik. Kdaj se bo začelo sojenje, še ni znano.

"Nisem še dobil vabila, da se zglasim na sodišču," se je odzval Danilo Kacijan, ki odločno zavrača vse očitke. "Bremenijo me, ker sem dobil za pet let vodenja zveze in vseh lig 12.500 evrov, za tri izplačila potnih stroškov in nakup 75 reprezentančnih vstopnic. Z vso odgovornostjo trdim, da nisem naredil nič nezakonitega. Nisem si prilastil niti centa, kaj šele kaj več," je povedal prvi mož MNZ Murska Sobota in poudaril: "Če bom morda spoznan za krivega, v vsaj eni zadevi, bom v istem trenutku odstopil. Ne bom ponudil odstopa, temveč bom takoj odšel. Ne s položaja, ampak se bom umaknil iz nogometa. Ne bo me več."

V podobnih primerih bi se marsikdo odločil za takojšnji odstop. To bi bilo moralno dejanje. "Zdaj bi bilo najlažje oditi, vendar tega ne bom storil. Na ta način bi klube in ljudi, s katerimi sodelujem, pustil na cedilu, poleg tega vem, da delamo dobro. MNZ Murska Sobota kljub revščini, ki je prisotna v Pomurju, in kljub temu, da od klubov dobi le 10.500 evrov na leto, nima finančnih težav, je stabilna. In zelo dobro organizirana. Gotovo spadamo med najboljše v Sloveniji. Povrhu smo eden zelo redkih MNZ-jev, ki ima lastne prostore, nedavno smo jih še dodatno razširili. Trudimo se, delamo," pravi Danilo Kacijan, ki je prepričan, da je žrtev maščevanja: "In revanšizma. Saj veste, kakšen je moj način dela, komunikacije. Sem vztrajen, načelen in ne slepomišim. Rad povem naravnost. V glavo! To nekatere moti, zato sem marsikomu trn v peti, ampak takšen pač sem. In takšen bom ostal."

Po zadnjih dogodkih je bila kandidatura za podpredsednika NZS precejšnje presenečenje. Najbrž so redki, ki bi se s kazenskim postopkom "za vratom" odločili za takšno potezo. "Kandidiral sem na predlog matične MNZ in v niti enem trenutku nisem podvomil o tem, da tega ne bi storil. Vedno sem bil nadvse aktiven in takšen nameravam ostati tudi v prihodnje. Da bi imel slabo vest? Ne, niti kančka. In ravno zato sem pri kandidaturi tudi vztrajal. Če bi bilo drugače, gotovo ne bi. Sicer je dejstvo, da je NZS zelo dobro organizirana, toda razmere na terenu so katastrofalne. Verjemite mi, da so res, ker sem z njimi zelo dobro seznanjen. Zato sem tudi kandidiral, kajti prepričan sem, da bi na tem področju lahko pomagal, da bi storili korak naprej in klubom olajšali delovanje. Za podpredsedniški položaj se nisem potegoval zato, da bi v njem užival, ampak delal. Naporno delal, to bi bila velika obveznost. Tega sicer ne potrebujem, lahko bi v miru živel kot upokojenec, ampak še vedno imam dovolj volje in energije, da bi tudi po 35 letih v nogometu še kaj naredil. Izboljšal," je odločno pripovedoval Danilo Kacijan in za konec vnovič ponovil: "Najlažje bi bilo odstopiti. Želim pomagati, želim delati."