© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
20.02.2015 08:01:24

Arghus na razpotju: Zadnja možnost zaslužka

V zadnjih dneh zimskega prestopnega roka se v Sloveniji ni dogajalo veliko. V Ljudskem vrtu se je sicer napovedovala "bomba", ki pa nato vseeno ni "eksplodirala".

Na vrata pisarne, v kateri ima svojo mizo športni direktor Zlatko Zahović, so potrkali predstavniki španskega prvoligaša  in izrazili željo po tem, da bi s seboj v La Coruno odpeljali branilca Arghusa.

Zahović jim je odgovoril s pogoji, pod katerimi bi do posla lahko prišlo, toda nato se je zgodba zaključila. In epilog je bil takšen, da je Arghus ostal pod Kalvarijo. Kjer bo igral najmanj do letošnjega poletja, morda tudi eno leto več. Pogodba mu poteče 31. maja 2016, če se ne bo zgodilo kaj drugega, bo tedaj odšel kot prost nogometaš. Toda precej bolj verjeten je scenarij, po katerem Arghus pogodbe ne bo oddelal do konca oziroma ga bo Maribor v želji po zaslužku prodal že prej.

V naslednjem prestopnem roku. Do slednjega je seveda še kar nekaj časa, a motite se, če mislite, da v klubih po vsej Evropi (in širše) še ne razmišljajo o njem. Še več, v številnih nogometnih kolektivih so zaposleni ljudje, ki imajo v mislih zgolj in samo vsak naslednji prestopni rok. Ljudje, ki tedne in tedne snujejo načrte za to, da se, ko se začne akcija, nič ne zgodi po naključju. In da je v vsakem trenutku narejenih več scenarijev.

arghus1

Prepričani smo, da so se tudi v Ljudskem vrtu že začeli pogovarjati o tem, kaj se bo zgodilo v obdobju po koncu aktualne in pred začetkom naslednje sezone. Pa čeprav je Maribor klub, ki vsaj v zadnjih letih ni pretirano posegal v svojo zasedbo: in prodaj in nakupov je bilo relativno malo. O tem ne nazadnje govori dejstvo, da okostje ekipe tvorijo nogometaši, ki si garderobo delijo že dolgo. Kapetan Marcos Tavares je na Štajersko prišel leta 2008, enako velja za Aleša Mejača, Aleš Mertelj je podpisal leta 2009, leto kasneje so se vijoličastim pridružili Aleksander Rajčević, Željko Filipović in Mitja Viler, leta 2011 še Jasmin Handanović in Agim Ibraimi.

Pred štirimi leti se je mariborska zgodba začela pisati tudi za Arghusa, ki je v Slovenijo pripotoval kot povsem neznani Brazilec. Marsikdo je dvomil o njegovih kvalitetah, toda 27-letnik se je ne glede na vse uveljavil kot kakovosten branilec. Mesta v udarni enajsterici nikdar ni imel zacementiranega, bile so tudi tekme, ki jih je zagotovo že izbrisal iz spomina, toda navijači so ga ne glede na vse vzeli za svojega. A to jasno ne pomeni, da se bo v mestu ob Dravi postaral. Prej ali slej bo odšel drugam; na začetku leta mu je selitev v Galicijo sicer padla v vodo, poleti bodo možnosti za odhod precej višje. Oziroma zelo visoke.

arghus2

Na uho nam je prišla informacija, da Arghusovi zastopniki branilca že ponujajo drugim klubom. In da so prišli vse do Izraela. Kjer so tudi zbudili zanimanje nekoga. Pri lanskem podprvaku Hapoelu iz Beershebe so postali pozorni na Arghusa; ogledali so si njegove posnetke in bili zadovoljni. Ob tem je zanimivo, da za poletje načrtujejo nakup novega branilca.

Bi to lahko bil Arghus? Če Maribor zanj ne bo zahteval preveč, zagotovo. Sto, morda dvesto tisoč evrov jim menda ne bi bilo težko plačati, toda ali bi bil Zahović s tem zadovoljen? Če bi bil, bi bilo smiselno. Prihajajoče poletje bo namreč bolj ali manj zadnji trenutek, ko bodo Štajerci z morebitno prodajo Arghusa lahko tudi nekaj zaslužili. Že v zimskem prestopnem roku 2016 bo imel 27-letnik glede na trenutno pogodbo proste roke pri iskanju novega delodajalca.

arghus3

Ob vsem tem se sicer poraja še eno vprašanje: bi Arghus šel iz Maribora, kluba, ki je igral v ligi prvakov, v Izrael k ekipi, ki jo je lani v drugem krogu kvalifikacij za ligo Europa izločil vse prej kot zastrašujoči RNK Split? Čeprav je hkrati res, da Hapoel v zadnjih letih velja za enega najbolj urejenih in finančno dobro stoječih izraelskih klubov. Velike zasluge za to ima predsednica Alona Barkat (zanimivo, njen mož je brat župana Jeruzalema), ki klub napaja iz družinskega premoženja, menda vrednega več kot pol milijarde ameriških dolarjev.

Med drugim to pomeni tudi to, da je nogometašem Hapoela dobro postlano. In v luči tega bi Arghusu, ki se bliža letom, ko bo moral podpisati najboljšo pogodbo v karieri, selitev tja lahko bila zanimiva. Ko služiš milijone, je vseeno, ali jih dobiš 10 ali 12, med 80 in 250 tisoč evri pa je razlika precej večja.

Kakorkoli, če bo Maribor dejansko prižgal zeleno luč za Arghusov odhod, smo prepričani, da bo Hapoel le eden od številnih, ki bodo pokazali zanimanje zanj. Zdaj je branilec iz lige prvakov, v kateri – roko na srce – sploh ni igral slabo. Na tekmah, na katerih je igral, je bil morda celo najboljši mariborski branilec. In zaradi tega bo poleti njegovo pogajalsko izhodišče toliko boljše. Ne glede na to, s kom se bo pogovarjal.