© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
20.02.2015 10:54:43

Temnopolti Bask za zgodovino

Profimedia

Inaki Williams v Torinu zabil gol in se vpisal v zgodovino.

Nekoč je Mladen Rudonja izjavil, da bi, če bi lahko izbiral, najraje igral za Athletic iz Bilbaa. Čeprav se je bržčas zavedal, da je to preprosto nemogoče. Pri omenjenem klubu so namreč precej strogi glede tega, kdo lahko igra za njih. V poštev pridejo le Baski, to je tradicija, ki se jo držijo že vseh 117 let svojega obstoja. Kljub vsemu je Athletic sila uspešen, o tem konec koncev priča dejstvo, da še nikdar ni izpadel iz elitne španske lige. Ob tem se seveda poraja vprašanje, kako dober bi šele bil, če bi imel vrata odprta tudi za tujce, a tega (verjetno) ne bomo nikdar izvedeli.

Kljub strogi politiki (igra lahko nekdo, ki je rojen v Baskiji oziroma ima vsaj enega baskovskega starša) pa se od časa do časa zgodi, da Athletic v ogenj pošlje nogometaša, ob katerem marsikdo zastriže z ušesi in vzklikne: "Aha, takole, pa so prekinili svojo tradicijo!" Ob pogledu na temnopoltega nogometaša bi bilo dejansko logično pomisliti na nekaj takšnega. Ampak v primeru Inakija Williamsa so bili vsi dvomi vseeno odveč.

Že res, da je temnopolt, že res, da je njegov oče Ganec, in že res, da je mama Liberijka. Toda On je vseeno Bask. Ker se je rodil v Bilbau, ker je tam odraščal in ker je, konec koncev, tam tudi začel kariero. K Athleticu se je preselil pred dvema letoma, v članski ekipi je debitiral lani, doslej je zbral sedem nastopov, včeraj pa je dočakal tudi premierni zadetek. Ki je bil tudi zgodovinski - na tekmi med Torinom in Athleticom (2:2) se je namreč sploh prvič zgodilo, da je za ponos Baskije gol zabil temnopolti nogometaš!