© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
02.02.2015 07:56:44

Če bi Ciro ali če bi bili Japonci

Nikola Miljković

Legendarni Lothar Matthäus je sedel na stopnicah reportažnega avtomobila in s šopom papirjev v eni roki z drugo na vsak način skušal zatlačiti neposlušne kavbojke v skrajno nenavadne škornje.

Na enem od papirjev je dobro uro pred srečanjem Bayerja in Borussie pisalo, da bo Kevin Kampl začel v udarni enajsterici in da tudi v tem pogledu nismo prišli zaman. Za nameček je odigral vseh 90 minut, pri izidu 0:0 in padcu črno-rumenih na zadnje mesto pa je pustil boljši vtis od tekme in predvsem od položaja črno-rumenih na lestvici.


Kjerkoli se je pojavilo, je ves preostanek večera omenjeno obuvalo sprožalo drezanje v rebra med novinarskimi kolegi, muzanje in hihitanje, pri čemer so nam mnogi hiteli razlagati, da to nikakor ni bila prva neposrečena modna odločitev dolgoletnega nogometaša Bayerna in nemške reprezentance ter možakarja s petimi bivšimi ženami.

836-2-1kampl nm
Nikola Miljković

A ko smo v soboto pozno popoldne na medijskem parkirišču stadiona v Leverkusnu šli mimo opisanega prizora in se je pogled srečal s pogledom zdajšnjega strokovnega komentatorja nemške različice najbolj mogočne športne televizije našega planeta, smo v skladu s ponarodelo Prešernovo domislico sodbo o čevljih prepustili kopitarjem.

Kar pa ne pomeni, da smo šli naprej po svoji poti, ne da bi srečanje pogledov izkoristili vsaj za osnovno komunikacijo na temo, ki gre gospodu zagotovo od rok bolje kot izbiranje obuvala. "Iz Slovenije, kaj? Od vašega fanta pričakujem kar veliko in nikakor nisem edini," je zvezda na stopnicah, ki se je trudila s tlačenjem, naredila napol uradno izjemo, saj so njenih pričakovanj, napovedi, pogledov in komentarjev sicer deležni le tisti, ki zanje pošastno veliko plačajo.

Dobrodošla izjema, vsekakor, predstavljala je idealno izhodišče pred nadaljevanjem večera, v katerem nas je čakal debi trenutno najboljšega slovenskega nogometaša v nemški bundesligi. In še več, glede na to, da porursko-porenski obračuni Borussie in Bayerja že sami po sebi niso kar tako, medtem ko je Kampl tokratnega kot otrok farmacevtov in velika okrepitev dortmundskih črno-rumenih še dodatno začinil.

Ne, tokrat resnično ni šlo za enega tistih delovnih obiskov slovenskih nogometašev v tujini, pri katerih se je treba truditi za vzbujanje pozornosti in postavljati zelo jasna vprašanja, da bi ljudje vedeli, za kaj natanko pri vsem skupaj gre.

V tem primeru je vedel že prvi varnostnik na vhodu v območje stadiona, ki je s polomljeno nemščino deloval, kot da se komaj zadržuje v želji, da bi spregovoril v nečem, čemur še dandanes pravimo srbohrvaščina.

Predvsem pa so vedeli taki ali drugačni kolegi iz teh ali onih medijev, ki so kljub kar nekaj zvezdnikom v dresu Borussie in nekaj odličnim nogometašem v dresu Bayerja našega reprezentanta postavili v prvi individualni plan.

Na splošno je šlo predvsem za Dortmundčane in za njihovo reševanje z dna lestvice, na posamični ravni pa se je v izrazitem središču pozornosti znašel prav slovenski nogometaš, ki je v tem prestopnem roku prišel kot edina okrepitev v boju z demoni začelja.

Kot je med tlačenjem v škornje dejal kapetan tiste generacije nemške izbrane vrste, ki je svetovni prvak postala 24 let pred aktualno, so bila pričakovanja resnično velika, slovenski sogovorniki v podobi naše odprave so bili zaradi tega izjemno zaželeni, temu primerni pa so bili tudi odzivi, ko so drugič ta večer (tokrat po tekmi) v medijskem središču postregli z omamnimi klobasami, menda (tako je zagotovila kopica strokovnjakov za obuvala in mesnine) najboljšimi v celotni bundesligi.

836-2-kampl (obrez) nm
Nikola Miljković

"V Nemčiji ne boste slišali, da je bil prepričljivo najboljši na igrišču in da je v prvih devetdesetih minutah obnorel državo," je ob tem dejal eden od bolj uglednih pišočih sotrpinov iz vrst najbolje prodajanega časnika na stari celini.

"Tega verjetno ne bi slišali, tudi če bi resnično bil prepričljivo najboljši. Mi smo pač nekoliko drugačni. Vi pa seveda lahko napišete, karkoli hočete, na tem področju sem videl že vse mogoče," se je na vsa usta nasmejal in dodal: "Za Japonce je bil Šindži Kagava najboljši, čeprav sploh ni zaigral, podobno pa je tudi v nekaterih državah, ki so vaši precej bližje."

Ob tem smo se zdrznili, kajti prav v zadnjem času smo v naših krogih veliko razpravljali o tem, kako objektiven velja biti pri podobnih zadevah in ali v tem pogledu boljše delo opravljajo mediji na drugi strani naše južne meje, ki svojim nogometašem v tujih klubih evforično pripisujejo zasluge za vse mogoče in nemogoče.

Kakorkoli, spet se nismo odločili ne za japonsko ne za hrvaško pot, zato vam nikakor ne bomo prodajali nečesa, česar ne na BayAreni ne v odzivih na tamkajšnje dogajanje preprosto ni bilo.

To pa nikakor ne pomeni, da Nemčija s Kamplovo predstavo ni zadovoljna ter da se član slovenske izbrane vrste ni pokazal kot zelo obetavna okrepitev, vsekakor vredna denarja, pričakovanj in bundeslige. "Zaslužil bi si precej več kot začetek udejstvovanja v nemškem prvenstvu s padcem na zadnje mesto," so ugotavljali komentatorji, pri čemer jih je Kevin prepričal s tehnično podkovanostjo, borbenostjo tako v napadu kot v obrambi in z zanj tako zelo značilno vseprisotnostjo.

836-2-2kampl nm
Nikola Miljković

Ocene navijačev Borussie so pri tem še nekoliko višje kot ocene medijev, vse pa so brez izjeme pozitivne in govorijo o dobrih obetih za nadaljevanje. Pod kar se podpisujemo z dodatkom, da je razlika med zelo spodobnim in sanjskim debijem včasih precej majhna.

Recimo tolikšna kot ponesrečena podaja Cira Immobileja sredi drugega polčasa, ki jo je Kampl čakal pred praznimi vrati in z vso željo tega sveta v očeh. "Ta žoga bi morala priti do njega," je Matthäus tokrat razlagal v studiu, pri čemer so bili škornji vsenemškemu občinstvu skriti.