© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jure Bohorič
Jure Bohorič
10.09.2014 09:57:28

Kdo je ta Stojanović?

vszi

Slaviša Stojanović je prevzel nogometaše Liersa in jim dal jasno vedeti, da se bodo morali privaditi na nove metode dela.

Slovenec je po presenetljivi selitvi v Belgijo, ki je bila v petek potrjena kot strela z jasnega, že zavihal rokave. Drugega mu niti ni preostalo, prevzel je pač Lierse, klub, ki se trenutno po šestih odigranih krogih nahaja celo na zadnjem mestu prve belgijske lige.

"Ekipe, ki jih je v preteklosti vodil Stojanović, so bile čvrste v obrambi in učinkovite v napadu. Tega pa Lierse v tem trenutku nima," je dal športni direktor rumeno-črnih Tomasz Radzinski strokovnjaku iz Slovenije jasno vedeti, kaj pričakuje od njega.

Ljubljančan se seveda nadeja, da bo že čez nekaj tednov Lierse res takšen, kakršnega si želijo videti njegovi nadrejeni in tudi navijači kluba, ker noče ničesar prepustiti naključju, pa je že potegnil tudi nekaj potez, ki v teh dneh v belgijski javnosti precej odmevajo. Najbolj – zanimivo – to, da njegovi varovanci po novem trenirajo v času vsake naslednje tekme, medtem ko so bili pred tem vajeni, da so vadili predvsem v dopoldanskem času.

Ker se bo Lierse konec tedna z aktualnim prvakom Anderlechtom udaril šele ob 18. uri, morajo zdaj torej igralci tega kluba ves dan čakati, preden pridejo v center za trening in se lotijo svojega dela. "Do zdaj smo bili vajeni običajnega delovnika, tudi tedaj, ko smo trenirali dvakrat dnevno, smo obveznosti zaključili do 17. ure. Zdaj se je vse to postavilo na glavo. Naša dolžnost je, da spoštujemo trenerjeve ideje, a je hkrati res, da ta odločitev od nas zahteva resno prilagajanje in spreminjanje naših navad," je potarnal defenzivni vezist Liersa Thomas Wils.

Slednji je
razkril še nekaj: "V nedeljo bi morali imeti prosti dan, tako je odločila uprava. Toda ker je Stojanović nemudoma želel začeti delo, smo morali vsi na trening. Zame ni bil problem, ker nisem imel v načrtu nič posebnega, nekateri soigralci pač. A tako je, tudi to je eno od tveganj, ki smo jim izpostavljeni profesionalni nogometaši."

Si je pa Wils dovolil v pogovoru z enim od lokalnih časnikov pokomentirati tudi to, da je bil več kot začuden, ko je izvedel, kdo je postal novi trener njegovega kluba: "Res je, da je Stojanović znan priimek v svetu nogometa, toda če sem povsem iskren, za Slavišo Stojanovića pred tem nisem slišal še nikdar. In enako velja za njegovega pomočnika. Še več, ko sem nazadnje prebral časnike, sem dobil občutek, da je Hugo Broos glavni kandidat za prihod k nam, nato pa se je očitno zgodil preobrat."

Pri enem od belgijskih medijev so šli zaradi Stojanovićevih za tamkajšnje razmere nenavadnih prijemov celo tako daleč, da so za mnenje povprašali kar profesorja športne vadbe in prehranjevanja. "Drži, da bioritem v marsičem vpliva na uspešnost športnika, toda če ima nekdo tekmo v popoldanskih urah, to ne pomeni, da mora ob istem času tudi trenirati. Še zlasti, ker se v Belgiji tekme iz tedna v teden začenjajo ob različnih terminih. To torej pomeni, da se bodo morali nogometaši Liersa ves čas prilagajati. To bi lahko negativno vplivalo na njihovo družabno življenje, saj praktično nikdar ne bodo mogli ničesar načrtovati vnaprej. Rekel bi, da se njihove žene s tem ne bodo strinjale,« je prepričan ugledni Peter Hespel.

Težava je nastala tudi zaradi tega, ker bo po Anderlechtu Lierse naslednji dve tekmi začel ob 20. uri oziroma 20.30, v njihovem centru za trening pa nimajo ustrezne osvetljave za večerno vadbo!

Za konec dodajmo še to, da je Stojanović v Lierse pripeljal še enega strokovnjaka, s katerim je sodeloval že pri Crveni zvezdi. Poleg Miloša Kostića je na stadion Herman Vanderpoorten odšel tudi Bratislav Živković, nekdanji nogometaš italijanskega prvoligaša Sampdorie.