© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
08.09.2015 12:31:42

Konstantin Vassiljev: Točka ni dovolj. Ne za nas, ne za vas.

Profimedia

V dresu z državnim grbom je odigral 80 tekem in dosegel 20 golov. Številki dovolj zgovorno razkrivata, kako pomemben člen estonske reprezentance je Konstantin Vassiljev.

In bo tudi drevi v Ljudskem vrtu, kjer bodo skušali nekdanji igralec Nafte in Kopra ter soigralci narediti nov pomemben korak proti dodatnim kvalifikacijam. Na krilih dveh zaporednih zmag nad slovensko izbrano vrsto.


Estonci so v štajersko prestolnico prispeli že v nedeljskem popoldnevu. Odlično razpoloženi. Večer pred tem so osvojili izjemno pomembne točke, ki so jih ohranile v boju za uvrstitev na evropsko prvenstvo v Franciji. V Talinu so z 1:0 premagali Litovce. "Tekma je bila težka, izenačena. Zelo zahtevna. Eni in drugi smo imeli svoje priložnosti, mi smo eno na srečo zadeli," je dejal Konstantin Vassiljev.

"Hja, morda se bodo vaši reprezentanti po tekmi v Baslu res težko pobrali, morda bo drugače. Tega ne vem, ampak s tem se niti nočemo obremenjevati. To je problem, s katerim se mora ukvarjati Srečko Katanec, mi moramo ostati osredotočeni na svoje obveznosti."

KONSTANTIN VASSILJEV

Litovsko mrežo je zatresel ravno on. "Ah, saj veste, da je najpomembnejše, da smo uresničili namen in osvojili pomembne točke. S trudom vsakega posameznika. Od prvega do zadnjega. Seveda pa ne skrivam, da je lepo, da se je razpletlo, kot se je. Da sem se vpisal med strelce. Nekaj časa smo uživali v tem trenutku, ampak zdaj gremo naprej. Pred nami je naslednji pomemben izziv," je pristavil igralec, ki ga kakopak ni treba posebej predstavljati. Priljubljenega Kosto smo spoznali v dresu Nafte, branil je tudi koprske barve, vsega skupaj je na slovenskem prvoligaškem prvoligaškem prizorišču zbral 124 nastopov in se 16-krat vpisal med strelce.

Pri edinem golu v obračunu z Litovci so imeli gostitelji tudi nekaj sreče. Odločilna akcija je bila tudi plod naključja, nakar je sledila bomba našega sogovornika. Z leve strani kazenskega prostora. S približno 15 metrov v krajši kot, vratar se ni imel časa odzvati. "Strel ni bil naključen," se je nasmejal Konstantin Vassiljev. "V nogah je ostalo še nekaj dinamita. Včasih mi še uspe kakšen strel," je pristavil odlično razpoloženi 31-letni vezist.

V Estoniji nogomet med športi sicer ni na vrhu priljubljenosti, toda položaj na lestvici v kvalifikacijski skupini E je kakopak vplival na stanje duha naroda. "Da, tudi navijači so nadvse zadovoljni, da še vedno imamo možnosti za napredovanje na evropsko prvenstvo. Čutiti je, da imamo njihovo podporo, kar je razumljivo prijeten občutek. In seveda upam, da bo pri tem ostalo tudi v prihodnje."

vassiljev

Današnjim tekmecem so na pomoč priskočili še izbranci selektorja Srečka Katanca, ki so v Baslu imeli vse, na koncu so ostali brez vsega. "Prenosa nisem spremljal, videl sem le najbolj zanimive trenutke dvoboja, seveda pa smo vsi skupaj spremljali rezultat," je dejal Konstantin Vassiljev. Po preobratu Švicarjev Estonci navdušenja bržčas niso skrivali.

V LJUDSKEM VRTU JE ŽE ZADEL

Konstantin Vassiljev ozračje v Ljudskem vrtu dobro pozna, hkrati gre za stadion, na katerem se je že vpisal med strelce. Uspelo mu je v dresu Nafte. V sezoni 2008/09 so Mariborčani v 23. prvenstvenem krogu Lendavčane premagali s 3:1, estonski reprezentant je v sedmi minuti zadel za gostujoče vodstvo.

"Rekel bom, da smo bili presenečeni. Zelo presenečeni. Ko imaš deset minut pred koncem tekme prednost dveh golov, seveda verjameš, da si zmagal. Da se bo na koncu razpletlo s švicarskim uspehom, tega ni pričakoval nihče. Ne, nikakor ne," priznava najmočnejši estonski adut.

Popolnoma jasno je, da se bo Boštjanu Cesarju in soigralcem po sobotnem šoku težko pobrati, kar bi bila lahko estonska prednost, poleg tega bodo gostje v boj pod Kalvarijo krenili na krilih obilice pozitivne energije. "Hja, morda se bodo vaši reprezentanti res težko pobrali, morda bo drugače. Tega ne vem, ampak s tem se niti nočemo obremenjevati. To je problem, s katerim se mora ukvarjati Srečko Katanec, mi moramo ostati osredotočeni na svoje obveznosti. Poleg tega sem prepričan, da bodo navijači svojim ljubljencem vlili dodatnih moči. Pomagali jim bodo, da bodo boljši. Ozračje v Ljudskem vrtu je vedno vroče, zato bi sam raje igral v Ljubljani," je razkril član prvoligaške poljske ekipe Jagiellonia Bialystok, ki je prav tako v izjemni strelski formi, na šestih preizkušnjah je trikrat zadel v polno.

Pojasnili smo mu, da ozračje pod Kalvarijo tokrat ne bo peklensko, da tribune bržčas ne bodo polne. "A res?" se je odzval Konstantin Vassiljev. "Temu ne nasprotujem, ampak seveda bo pomembno le to, kaj se bo dogajalo na igrišču."

NAFTA IN MURA V TRETJI LIGI, TO JE KATASTROFA

Estonski reprezentant je razkril, da še vedno ohranja stike s Slovenijo. Tako v Lendavi kot v Kopru, kjer je igral, vsaj površno spremlja tudi nogometna dogajanja. "Ne morem verjeti, da je Nafta v tretji ligi na zadnjem mestu na lestvici in da tudi Mura igra v tretjem kakovostnem razredu. To je zares katastrofa. Prekmurski ljubitelji nogometa si zaslužijo več, veliko več. O tem ni niti najmanjšega dvoma in verjamem, da bosta oba kluba prej ali slej znova na višji ravni," pravi Konstantin Vassiljev.

Vložek je velik. "To je do zdaj najpomembnejša tekma za obe reprezentanci. Glede na razpored, ki nas čaka v končnici kvalifikacij, je bolj ali manj jasno, da neodločen izid za nas ne bi bil ne vem kako dober. Moramo zmagati, kar prav tako velja za Slovenijo, točka tudi za vas ne bi bila dobra. A vse to ne pomeni, da se bomo brezglavo pognali v napad. Iskali bomo svoje priložnosti, da bi dosegli namen. Če hočemo biti na koncu tretji, moramo zadeti. Moramo zmagati," je v pričakovanju obračuna v Ljudskem vrtu odločen Konstantin Vassiljev.