© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Andrej Miljković
Andrej Miljković
11.10.2014 17:53:53

Katanec: Če Uefa dovoli ...

Nikola Miljković

Slovenska reprezentanca je na prizorišču nedeljskega srečanja z Litvo opravila uradni trening in na njem spoznala zloglasno umetno travo, o kateri je na obvezni tiskovni konferenci spregovoril selektor Srečko Katanec. Oziroma tudi o njej, zanimivih tem je bilo še nekaj.

Trening kajpak ni mogel biti nič posebnega, kajti ekipa je bila še vedno v podaljšani fazi regeneracije in bo na polnih obratih ponovno delovala šele, ko bo šlo ponovno zares. Takega ritma slovenska reprezentanca sicer ni vajena, toda skuša se mu prilagoditi, tako kot se skuša sprijazniti s podobno specifičnimi pogoji, ki vladajo na stadionu v Vilni. Tudi z idilično okolico, ki še najbolj spominja na jesenski park za nedeljske sprehode, predvsem pa s sintetično igralno površino nadvse dvomljive kakovosti

litva_2284
Nikola Miljković

Medtem ko se nekateri objekti drugod po Evropi že nekaj let lahko pohvalijo z zelo kvalitetnimi bodisi umetnimi bodisi hibridnimi zelenicami, je ta v litvoskem glavnem mestu od česa podobnega oddaljena svetlobna leta. To dejstvo prilagajanje še nekoliko otežuje, pa naj gre za prilagajanje na vpliv zelo trde, obrabljene in drseče površine na samo igro ali za prilagajanje na bolečine ob padcih, drsečih štartih ali drugih vrstah posredovanj, ki vključujejo stik gole kože z zelo ostrimi sintetičnimi bilkami.

"O tem ne mislim razpravljati. Če Uefa tekme na taki podlagi dovoli, jo moramo igrati tudi mi, tu je filozofiranje odveč. Nihče pa ne more reči, da igranje nogometa na tej površini ni drugačno; zelo je drugačno, to je dejstvo," je bil Katanec zaradi razmer v parku za oko sicer prijetnih porumenelih kostanjev vidno slabe volje, a dejansko ni hotel delati drame. Ravno nasprotno, osredotočil se je na druge zadeve: "Pomembno je, da smo zdravi, da se dobro pripravimo in da naredimo vse za to, da bi prišli do treh točk."   

Ob tem ni želel prevzeti vloge favorita, pa tudi gostiteljem je ni prepustil. "Tako eni kot drugi hočemo priti do treh točk, to je vse, kar je mogoče povedati na to temo. Vsekakor pa moramo vedeti, da gostujemo v državi, ki jo je zajel nogometni entuziazem. Imajo šest točk, pravico imajo razmišljati o marsičem in zagotovo se bodo tako obnašali," je poudaril prvi mož slovenskega strokovnega štaba, ki razmišlja o tem, da bi enega od najboljših igralcev četrtkove tekme Dejana Lazarevića uvrstil v udarno enajsterico.

litva_2307
Nikola Miljković

Katanec, ki že tako ali tako nerad karkoli napoveduje, pa je tokrat temu naklonjen še nekoliko manj.  Tako kot ob druženju z novinarji ni bil naklonjen analiziranju nasprotnika in primerjavam med tokratnim srečanjem in nesrečno tekmo v Talinu. "Ne morem reči, da smo tedaj delali napake, ki jih zdaj ne smemo ponoviti. Včasih je v nogometu o tem nemogoče govoriti, kajti iskreno lahko rečem, da smo po neki logiki v dosedanjem delu kvalifikacij doživeli poraz, ki ga ne bi smeli, in vknjižili zmago, ki je prav tako ne bi smeli."  


Galerija