© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
14.09.2014 21:52:34

Portugalci snubijo Zahovića!

Drago Wernig - TAKA

Dober glas seže v deveto vas - za Luko Zahovića, prvega strelca 1. SNL, so se resno ogreli kar na Portugalskem!

Ekipa24 ekskluzivno razkriva: za Luko Zahovića, prvega strelca Prve lige Telekom Slovenije, so se resno ogreli Portugalci! Ne Porto, ne Benfica in tudi ne Sporting, s katerim se bo Maribor v sredo pomeril v ligi prvakov. Govorimo o tamkajšnji zvezi, ki naj bi v teh dneh na Zahovićev naslov uradno poslala vabilo za igranje v eni od mladih reprezentanc. Morda tisti do 21 let, morda tisti do 18 let; dejansko v tem trenutku to niti ni tako zelo pomembno, kar šteje, je želja Portugalcev, ki so v Zahoviću več kot očitno prepoznali igralca, na katerega bi lahko v prihodnje resno računali.

Vprašali se boste, kako bi Zahović sploh lahko igral za Portugalsko. Odgovor je preprost: v tej državi na Iberskem polotoku se je rodil, in sicer 15. novembra 1995 v Guimaraesu. Tam je njegov oče Zlatko, danes športni direktor Maribora, igral za Vitorio, pri kateri je, kot pri številnih drugih klubih, pustil močan pečat. Tudi pri Benfici, kjer je Zahović mlajši začel svojo kariero. Rdeči dres je v mladinskem pogonu nosil šest let, nakar se je leta 2007 dokončno preselil v Slovenijo. A še vedno ohranil tesne stike s Portugalsko, kjer se je rodil, odraščal in šolal.

PETRIĆ, DODLEK, ŠKOLNIK...
V preteklosti so nam druge države že "kradle" nogometaše; ljubljanski vratar Denis Petrić se je recimo odločil za Srbijo, kar se mu - roko na srce - nikdar ni obrestovalo, Sven Dodlek in Dejan Školnik za Hrvaško. Še nikdar pa se ni zgodilo, da bi se za mladega slovenskega nogometaša ogrela tako razvita država kot Portugalska. Slednja slovi kot valilnica talentov, konec koncev je proizvedla tudi velikega Cristiana Ronalda, enega najboljših nogometašev vseh časov. Zaradi tega se sliši kar malce nenavadno, da jim je v oči padel Zahović mlajši. Pa vendarle gre za preprosto zadevo: zakaj ne bi preizkusili nekoga, ki obeta veliko, je kljub mladosti že prvi strelec slovenskega prvenstva in v sebi hkrati nosi še gene enega najboljših nogometašev, ki so se kdajkoli rodili na področju nekdanje Jugoslavije?

Kakorkoli, zanimivo bo videti, kako se bo odločil Zahović. Koga bo sprejel? In ali se bodo zganili tudi odgovorni v slovenskem nogometu? Res je sicer, da tudi če bi Luka Zahović zaigral za eno od mladih portugalskih reprezentanc, še ne bi bil povsem izgubljen za Slovenijo. A bi bila vseeno škoda, da bi se za Portugalsko odločil tudi zaradi tega, ker tukaj ne bi dobil prave priložnosti. Čeprav je hkrati res, da je bil v preteklosti redno član številnih mlajših selekcij: igral je za U16, U17, U18 in nazadnje U19. Leta 2012 je sodeloval tudi na kadetskem evropskem prvenstvu, ki ga je gostila prav Slovenija, in zabil enega od treh zadetkov za četo tedanjega selektorja Miloša Kostića. Skratka, kako se bo torej odločil 18-letnik?