© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
ro
ro
18.09.2015 17:59:32

Španija, Barcelona, Liverpool, Tottenham, Maribor ...

Drago Wernig - TAKA

Vijoličasti so na pokalni preizkušnji v Tolminu dosegli gol vreden pozornosti.

Če je morda kdo menil, da Mariborčane na pokalni preizkušnji v Tolminu čaka sprehod, se je uštel. Zasedba iz Ljudskega vrta se je morala za napredovanje v četrtfinale pokalnega tekmovanja nadvse potruditi. Zlasti v prvem polčasu se je zadnjeuvrščena ekipa na drugoligaški lestvici odlično upirala, varovanci trenerja Davida Kanalca so bili zelo agresivni in tekmecem z izjemo prevlade niso pustili veliko. V nadaljevanju so gostiteljem pošle moči in do izraza je prišla kakovostna razlika, čeprav je Krunoslav Jurčić posegel po številnih rotacijah; zaradi takšnih in drugačnih razlogov niso igrali Marko Šuler, Mitja Viler, Jean-Philippe Mendy, Sintayehu Sallalich, Mawravn Kabha, Marcos Tavares, Agim Ibraimi, Welle Ndiaye, Abel Gigli in Aleksander Rajčević.

Amir Dervišević je po daljšem času znova odigral vseh 90 minut. Vrnitev je zaznamoval z golom iz prostega strela, ki je razblinil vse dvome glede zmagovalca: "Lepo je biti med strelci, zato sem še posebej vesel, toda pomembna je le zmaga. Naj bo čim več takšnih in drugačnih golov; vsak šteje, največ pa trenutki, ko z igrišča odidemo zadovoljni. Veliko vadimo različne zadeve, imamo pripravljene akcije, iz katerih prihajamo do priložnosti. Dobro delujemo na igrišču in upam, da bomo nadaljevali ta niz, ker nas zanimajo le zmage. Tisto, kar je bilo slabega v začetnem delu sezone, pa odmislimo in pozabimo." 

PRI FURIJI VSEH ENAJST
Pred Amirjem Derviševićem je v polno zadel Dalibor Volaš, ki je zaigral prvič po vrnitvi v udarno zasedbo, končni izid je postavil Gregor Bajde. Enaindvajsetletnik iz Spodnjih Hotič pri Litiji se je veselil prvega gola v dresu Maribora. In to kakšnega! Česa takega na slovenskem prvoligaškem prizorišču nismo videli že zelo dolgo, če sploh kdaj. Mladi slovenski reprezentant je prišel do soočenja z domačim vratarjem, ki ga je elegantno »položil« in žogo poslal v prazno mrežo, vendar to še zdaleč ni bilo dih jemajoče. Varovanci trenerja Krunoslava Jurčića so pred tem izmenjali 44 podaj in imeli žogo v svoji posesti kar 115 sekund. Že res, da je bil na nasprotni strani drugoligaš, toda to je kljub temu dosežek, vreden vsega spoštovanja, ki je precejšnja redkost. Pa četudi je tekmec morda zgolj tovarniška ekipa.

bajde dw
Drago Wernig - TAKA
In tudi zato takšne in podobne akcije po svetu vedno zelo odmevajo, pri nas žal še nekoliko manj. Med najbolj znamenitimi tovrstnimi goli je vsekakor tisti, za katerega je v svojih zlatih časih poskrbela španska izbrana vrsta. To je bilo pred skoraj štirimi leti na tekmi proti Škotski, ko je David Silva prav tako zadel po 44 podajah, pri katerih je v 94 sekundah sodelovalo vseh 11 igralcev selektorja Vicenta del Bosqueja. Pri Mariborčanih jih je bilo devet; največ dotikov, devet, je imel Željko Filipović, s po sedmimi sta mu sledila Erik Janža in Daniel Vujčić. Eno podajo je prispeval tudi Jasmin Handanović, v »pletenju mreže« pa nista bila udeležena Damjan Bohar in Marko Janković

Lanskega decembra je na tekmi angleškega ligaškega pokala proti Bournemouthu podvig uspel tudi nogometašem Liverpoola, Raheem Sterling se je med strelce vpisal po 51 podajah. V sezoni 2012/13 je Tottenham v obračunu s QPR-jem zadel po 48 podajah, pri takšnih dosežkih kakopak ne gre niti brez Barcelone. Decembra 2013 so Katalonci na Camp Nou Celtic ugnali s 6:1, enega od golov je Cristian Tello dosegel po 40 izmenjanih podajah, še dve več sta nogometašem Barcelone avgusta 2011 uspeli na prijateljski preizkušnji proti Chivasu, ki je sicer slavil s 4:1, David Villa pa se je za vodstvo med strelce vpisal po 42 podajah.
Ne, tekem s takšnimi podvigi res ni veliko, dogajajo se redko, kar gotovo na najboljši možni način razkriva, kako težko je nasprotniku za daljši čas »skriti« žogo in povrhu še zatresti mrežo. In tudi zato je mariborski dosežek v Tolminu vsekakor vreden pozornosti ...