© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
07.04.2015 08:05:35

Brez tako želene popotnice

Drago Wernig - TAKA

Trenerji velikokrat ponavljajo, kako je vsaka tekma zgodba zase, kako se na statistiko ne ozirajo in kako se na zgodovino ne gre zanesti, a pred sobotnim obračunom v Ljudskem vrtu med Mariborom in Krko je bil domači strateg Ante Šimundža zagotovo precej miren. In razlogov za to je imel zares ogromno.

Prav vsi so bili povezani s statistiko in zgodovino. Vijoličasti namreč izredno radi igrajo proti Krki, odkar so se Dolenjci znova prebili med slovensko nogometno elito, so imeli Štajerci na obračunih z njimi stoodstotni izkupiček.


Šest prvenstvenih zmag na šestih tekmah in še dve četrtfinalni zmagoslavji v letošnji izvedbi pokalnega tekmovanja. Na šestih tekmah v prvi ligi so Mariborčani Krkašem zabili 20 zadetkov, prejeli pa le dva. Če k tem statističnim podatkom iz zgodovine dodamo še igranje pred domačimi gledalci in odlično rezultatsko formo iz spomladanskega dela prvenstva, potem je jasno, da Šimundže dan pred tekmo zagotovo niso tlačile nočne more zaradi nogometa in da je lahko zaspal mirno, brezskrbno.

890-10-11-maribor3 dw
Drago Wernig - TAKA
In po prvem polčasu v Ljudskem vrtu se je zdelo, da se zgodovina ponavlja in da bodo Štajerci še naprej ohranili stoodstoten izkupiček v obračunih z Dolenjci. Za razliko od nekaterih prejšnjih tekem, ki so bile sicer rezultatsko uspešne, a je bila sama igra vse prej kot lepa, so tokrat vijoličasti od prvega sodnikovega žvižga delovali veliko bolj razigrano, poletno.

V glavnih vlogah so bili na začetku tekme kapetan Marcos Tavares, Jean-Philippe Mendy in Aleš Mejač, vsi so uprizorili prodore, kakršnih se ne bi sramovali niti največji mojstri okroglega usnja. Okrog belih živih količkov so vijugali kot najboljši slalomisti, toda ob zaključku akcij so bili pri strelih oziroma podajah premalo natančni. Vseeno so na odmor odšli s prednostjo enega zadetka, ko je v polno meril Marko Šuler in ni kazalo, da se lahko pri Mariborčanih kaj zalomi.

A se je in za to so si krivi popolnoma sami. V drugi polčas so namreč varovanci Anteja Šimundže krenili povsem razglašeno in raztreseno. Posledica: dva prejeta zadetka v prvih sedmih minutah drugega polčasa in zaostanek.

890-10-11-maribor1 dw
Drago Wernig - TAKA
Lekarnarji so darila vijoličaste obrambe – predvsem Aleksandra Rajčevića, ki je pri zadetku Žige Kastrevca zamudil, potem pa je zakuhal še enajstmetrovko, ki jo je v zadetek spremenil Antun Palić – izkoristili na najboljši možni način in prišli do presenetljivega vodstva.

"Imeli smo nekakšen 'blackout' v prvih petih, šestih minutah drugega polčasa in Krka je zadela dvakrat ter prišla do vodstva. Če taktična kultura ni na najvišji možni ravni, če ne stojiš dobro pri prekinitvah, te lahko nasprotnik hitro kaznuje. Zavedali smo se njihovih dobrih strani, igralce nanje opozarjali in se pripravljali, ampak enostavno, če nisi stoodstotno osredotočen, lahko hitro prejmeš zadetek. Dejstvo je, da začetek drugega polčasa ni bil pravi in bili smo kaznovani. Vsekakor sem bil zaradi tega precej nezadovoljen," je po tekmi z glavo zmajeval Ante Šimundža.

Ni pa bil zaostanek edina ovira, ki so jo morali v drugem polčasu premostiti v lovu na pozitiven rezultat. Za dodatno nevšečnost je poskrbel glavni delivec pravice Roman Glažar, ki je prestrogo izključil Šulerja, tako da so Mariborčani izenačenje lovili z igralcem manj.

890-10-11-maribor2 dw
Drago Wernig - TAKA
"Težko govorim o sodniških odločitvah, to ni v moji domeni," je sicer solomonski odgovor ponudil Šimundža, a iz njegove obrazne mimike in govorice telesa se je lahko videlo, da se z odločitvijo Glažarja ne strinja.

In treba je priznati, da ima prav, Šuler si namreč ni zaslužil niti enega izmed dveh rumenih kartonov, ki jih je dobil. Z igralcem manj so vijoličasti uspeli priti do izenačenja, za kaj več pa je zmanjkalo tako časa kot moči.

"Po izključitvi smo pokazali karakter, dominirali smo na polju, prišli smo do večjega števila priložnosti, Krka po naši izključitvi ni na gol udarila niti enkrat. Izenačujoč zadetek smo si zaslužili, glede na sam potek igre pa smo lahko zadovoljni s točko," je še dejal Šimundža.

NA VEČNI DERBI OKREPLJENI, A HKRATI OSLABLJENI
Ko je Glažar Šulerju pokazal predčasno pot v slačilnico, se je iz tribun, ki so bile tokrat zaradi praznikov in mrzlega vremena manj zasedene, vsul koncert žvižgov. Jasno, v prvi vrsti zaradi tega, ker je Maribor moral loviti zaostanek z igralcem manj, a po drugi strani tudi zato, ker so se zvesti pristaši vijoličastih zavedali, da bodo njihovi ljubljenci na zanje najpomembnejši tekmi sezone – večnem derbiju – zaigrali brez izkušenega poveljnika obrambe.

Rdečega kartona Šulerja se bržčas ni razveselil niti napadalec Olimpije Andraž Šporar, kajti v sredo bo po vsej verjetnosti ob Rajčeviću zaigral po novem povsem svetlolasi Brazilec Arghus, s katerim najboljši strelec Ljubljančanov nima najboljših izkušenj.

890-10-11-maribor4 dw
Drago Wernig - TAKA
"Arghus je izreden profesionalec, ki je delal zelo dobro na treningih. Zaradi poškodbe si med pripravljalnim obdobjem ni izboril mesta v začetni enajsterici, a verjamem, da bo odgovoril težkim zahtevam derbija, saj jih je odigral že ogromno," meni Ante Šimundža, ki ga lahko veseli predvsem dejstvo, da bo v Stožicah znova lahko računal na Petra Stojanovića in Mitjo Vilerja, ki sta odslužila kazen, "jokerja" pa bo, kot vse kaže imel tudi v Daretu Vršiču, ki je proti Krki odigral prvih 30 minut na uradni tekmi v letu 2015: "Dare je pokazal svežino in kakovost, ki ju premore, edina težava pri njemu je njegova fizična pripravljenost. Upam, da jo bomo lahko do srede dvignili na čim višjo raven."

Mariborčani so tako po štirih zaporednih zmagah v spomladanskem delu še drugič zapored remizirali, kar seveda ni najboljši obet za največjo tekmo v slovenskem prvenstvu.

"Na večni derbi smo jasno želeli na krilih zmage nad Krko, seveda to ne pomeni, da smo že razmišljali o Olimpiji, ker gremo korak za korakom, a vsekakor smo želeli v Stožice priti s pozitivnim rezultatom, kar nam na koncu ni uspelo," je zaključil Šimundža, ki bo moral s svojimi varovanci hitro odpraviti napake v igri, če ne bo želel še tretjič zapored ostati brez treh prvenstvenih točk. V nasprotnem primeru bo prvenstvo znova povsem odprto