© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Jaka Kozmelj
Jaka Kozmelj
25.03.2015 11:22:44

Bogataši se lahko obrišejo pod nosom

Reuters

Redko se zgodi, da je trener bolje plačan kot katerikoli nogometaš kluba. Še redkeje se zgodi, da je trener največji zvezdnik kakšne resne evropske nogometne ekipe.

Toda on ni navaden nogometni trener. Diego Pablo Simeone je človek, ki je s svojo nogometno filozofijo najbolj zaslužen za to, da je Atletico Madrid postal moštvo, ki se ga upravičeno bojijo vsi evropski velikani.

Ko je decembra 2011 Diego Pablo Simeone prevzel madridski Atletico, so bili colchonerosi ekipa, ki velikim evropskim klubom ni predstavljala resne grožnje. Rdeče-beli so bili imetniki abonmaja v drugorazrednem evropskem tekmovanju ligi Europa, v katerem so bili kot po pravilu zelo uspešni, a pravega preboja med največja imena nogometa na stari celini Madridčanom ni uspelo narediti.

Z moštvom s stadiona Vicente Calderon si pretirano glave nista belila niti Real Madrid in Barcelona, ki sta bila v boju za prevlado na Iberskem polotoku osredotočena zgolj drug na drugega. A Simeonejevo obdobje je dodobra premešalo razmerje moči ne samo v španskem nogometu, temveč tudi v ligi prvakov – tekmovanju, ki mu precejšnje število navijačev, strokovnjakov in nogometašev daje edino merilo, po katerem se meri uspešnost največjih evropskih ekip.

880-15-simeone1 re
Reuters

Vsem dobre poznane zgodbe o lanskoletnem pohodu Simeonejevih fantov na španski prestol in v finale lige prvakov ni treba posebej predstavljati. Tudi letos rdeče-beli iz Madrida ostajajo v boju za evropsko krono, v četrtfinalu Atletico čaka mestni tekmec Real. Galaktiki, ki slovijo po svoji samozavesti, moči, blišču in superiornosti, bodo pred tokratnim tekmecem trepetali. Trepetali od strahu pred udarci, grobimi posredovanji in na trenutke celo umazano igro.

diego simeone
Reuters

Res je, Atletico ni moštvo, ob katerem bi navijači umirali v lepoti. Simeone se v celoti drži teze italijanskega politologa in filozofa s preloma med 15. in 16. stoletjem Niccole Machiavellija, ki je trdil, da cilj opravičuje sredstva. V Madridu je sestavil čvrsto ekipo, ki prejema malo zadetkov, nogometaši so namazani z vsemi žavbami, kar še posebej velja za Simeoneja, ki je sijajen motivator, vodja ob igrišču, hkrati pa pravi provokator nasprotnikov in mojster vršenja pritiska na delivce pravice. Te lastnosti cenijo tudi lastniki colchonerosov, ki so Argentincu ponudili pregrešno bogato pogodbo, s katero bo Simeone do leta 2020 prejemal 11 milijonov evrov na leto.

Argentinski strateg je imel z Atleticom sicer staro pogodbo podpisano do konca sezone 2016/2017, a ob pritisku PSG-ja, Cityja in ostalih evropskih bogatašev so v vodstvu Madridčanov morali zelo globoko seči v malho, da so na čelu moštva ohranili moža, brez katerega si je Atletico praktično nemogoče predstavljati. In ki si je s svojim delom zaslužil sleherni evro, ki bo z računa desetkratnih španskih prvakov romal v njegovo denarnico.