© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
nu
nu
24.03.2015 21:38:24

Moggi je svoboden, Juve zahteva 433 milijonov evrov

Reuters

Nekdanji generalni direktor Juventusa Luciano Moggi, ki je bil zaradi afere Calciopoli obsojen na 28 mesecev zapora, ne bo odšel za zapahe.

Tako se je po njegovi pritožbi odločilo kasacijsko sodišiče, oziroma sodišče najvišje stopnje pri naših zahodnih sosedih. Moggiju je bila zaporna kazen izrečena zaradi športne goljufije in zarote.

Calciopoli se je zgodil leta 2006, vse skupaj pa naj bi zakuhal prav Moggi. Slednjemu so očitali povezavo s sodniško organizacijo in še nekaj drugih prekrškov. Zaradi afere sta bila Juventusu odvzeta dva naslova italijanskega prvaka, za nameček pa je moral naslednjo sezono igrati v serie B.

"Devet let je bilo potrebnih, da se je ustanovilo, kako sta bili sezoni 2004/05 in 2005/06 odigrani pošteno. Prav tako so bili sodniki pošteno delegirani in z njimi ni bilo nobenega dogovarjanja. Vendar pa je bilo to sojenje precej čudno. Vse skupaj je bilo zelo neprijetno in se je izkazalo za brezpredmetno. V devetih letih so okrivili le enega sodnika, Massima De Santisa, ki pa mimogrede ni storil ničesar. Calciopoli je bil kot pištola brez nabojev, dokazov ni bilo." je po oprostilni sodbi povedal 77-letni Moggi, in dodal: "Ne vem, kaj se bo zgodilo, a nekaj se bo. Ta primer je nesrečna zadeva, življenja mnogih ljudi so bila uničena."

Poleg njega je bil zaradi goljufije na 20 mesecev zapora obsojen še en nekdanji direktor Juventusa Antonio Giraudo, a je njegova kazen že zastarala.

Po oprostilni sodbi pri Juventusu od italijanske nogometne zveze zahtevajo 433 milijonov evrov odškodnine. S tem denarjem bi klub nadomestil škodo, ki jo je utrpel ob Calciopoliju.

Poleg Juventusa su bili takrat kaznovani še Fiorentina, Milan, Lazio in Reggina.