© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
liz
liz
19.02.2015 14:51:33

Ni povedal niti ženi niti otrokom (video)

Le Parisien

Včeraj je svet obkrožil posnetek šokantnega obnašanja Chelseajevih navijačev.

Ti so se v pariškem metroju znesli nad temnopoltim Parižanom, ki mu niso dovolili, da bi vstopil v vlak. Dvakrat so ga odrinili, ob tem pa peli "We're racist, we're racist, and that's the way we like it", kar v prostem prevodu pomeni "Smo racisti, ker nam je tako všeč".


Francoski dnevnik Le Parisien je stopil v stik z žrtvijo angleških huliganov. Gre za 33-letnega Souleymana, ki ima francosko-mavretanske korenine, in je generalni direktor neimenovanega podjetja.

Povedal je, da sprva sploh ni vedel, kaj se dogaja. "Želel sem vstopiti v vlak, vendar mi je skupina angleških navijačev to preprečila in me odrinila. Na silo sem poskušal vstopiti še enkrat, a mi to ni uspelo," je dejal, in nadaljeval: "Med prerivanjem sem izgubil telefon. Nekaj so mi govorili v angleščini, a nisem razumel, ker ne govorim angleško."

Souleymane sploh ni vedel, da je nekdo posnel ves dogodek, ki je po svetu sprožil toliko polemik in ogorčenja, še največ pa v Franciji in Angliji. "Zdaj mi je jasno, da so me napadli zaradi barve moje kože. Živim z rasizmom in dobro vem, kaj to pomeni, zato niti nisem bil presenečen nad tem, kar se mi je zgodilo. Čeprav je res, da se mi je to prvič zgodilo v metroju."

Za konec je še dodal, da svojim trem otrokom ni povedal za incident. "Počakal sem naslednji vlak in odšel domov. O tem nisem govoril niti ženi niti otrokom. Kaj pa naj jim rečem? Da očetu niso pustili vstopiti v vlak, ker je črn?"

"Angleške navijače morajo najti, jih kaznovati in zapreti. Enostavno ne morejo ostati nekaznovani," je odločen Parižan, ki je napovedal, da bo vložil tožbo. Francosko tožilstvo pa je že sprožilo preiskavo.