© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Robert Balantič
Robert Balantič
19.02.2015 09:30:05

Erik Janža: Privajanje na kaj? Na boljše!

Drago Wernig - TAKA

Bil je ena od zvezd prestopnega roka, čeprav je zvestobo Mariborčanom obljubil pol leta pred iztekom pogodbe z Domžalčani.

Zdelo se je, da se bo v Ljudski vrt preselil poleti, toda naposled so vodilni možje obeh klubov našli zimsko rešitev, s katero so bile zadovoljne vse vpletene strani. Erik Janža je tako še nekoliko okrepil prekmurski pridih pod Kalvarijo, kjer se je odlično znašel, konkurence za položaj ob levi stranski črti se ne boji.

V začetku leta je nogometno javnost presenetila informacija, da je Erik Janža podpisal pogodbo z Mariborčani. Pomemben člen Domžal je unovčil pravilo, da si lahko nove delodajalce poišče pol leta pred iztekom aktualne pogodbe. V štajersko prestolnico bi se potemtakem moral preseliti poleti, toda po zaslugi kompromisa, ki so ga sklenili predstavniki dvanajstkratnih in dvakratnih prvakov, se je zgodilo prej. Takoj.

851-10-janza (obrez) dw
Drago Wernig - TAKA

"Menim, da se je za vse razpletlo po najboljšem scenariju. Matic Črnic in Dejan Trajkovski bosta v Domžalah gotovo dobila pravo priložnost, poleg tega sta prišla v okolje, ki slovi po zelo dobrem delu. Tudi zame je seveda odlično, da sem takoj lahko odšel v najboljši klub," je povedal Erik Janža in v nadaljevanju razkril prve vijoličaste vtise: "Vse je v najlepšem redu. Tako kot mora biti. Ekipa me je odlično sprejela, sicer pa glede tega tako ali tako ni bilo pričakovati težav, saj večino igralcev poznam že od prej. Res pa je, da sem potreboval nekaj časa, da sem se privadil na vse skupaj v novem okolju."

851-10-janza1 dw
Drago Wernig - TAKA
NIČ MU NI ZAMOLČAL
Naj kaj denimo? "Privaditi sem se moral na višjo raven. Na takšno, kot je do zdaj nisem bil navajen. Na red. Vse je tiptop! Tudi priprave v Beleku so bile vrhunske. To so bile moje prve tovrstne v toplejših krajih in res sem užival v napornem delu v izjemnih razmerah, prav tako je nadvse pomembno, da smo odigrali številne prijateljske tekme z močnimi ekipami. Za mene so bile to gotovo najboljše priprave do zdaj," je razkril Erik Janža, ki mu je Damjan Bohar, s katerim sta si delila slačilnico v Fazaneriji, podrobno pojasnil, kaj ga čaka in kako poteka življenje med vijoličastimi. Mu je morda kaj zamolčal? "Ne, ni. Povedal mi je prav vse. Zelo dobro sem vedel, kam prihajam, ampak človek je potem, ko vse skupaj tudi zares doživi, ko se prepriča, da je temu dejansko tako, vendarle vsaj malce presenečen."

851-10-erik janza dw
Drago Wernig - TAKA

Domžalčanom se moram zahvaliti, ker so mi ponudili priložnost, v dveh letih ob Kamniški Bistrici sem napredoval in se razvijal tako kot igralec kot tudi osebnost. A tekma proti Domžalam bo zame kot vsaka druga. Sem profesionalec, zdaj sem v Mariboru in vsekakor se bom trudil po najboljših močeh, da bi prispeval čim večji delež k uspehom ekipe.

Prekmurski pridih v Ljudskem vrtu je od zdaj še močnejši. Če malce pretiravamo, bo v deželi ob Muri kmalu več navijačev vijoličastih kot soboških črno-belih. "Hja, vsekakor jih bo še več, kot jih je bilo. Do zdaj so prevladovali Boharjevi navijači z Goričkega, iz njegovih Mačkovcev in okolice, zdaj se jim bodo pridružili še moji iz Puževcev in bližnjih krajev," se je nasmejal Erik.

KOT VSAKA DRUGA

Jeseni se je v domžalskem dresu boril za čim boljše izhodišče pred nadaljevanjem prvenstva, spomladi si bo prizadeval nekdanje soigralce izriniti z vrha lestvice. Obračun z rumeno-modrimi bo posebna izkušnja. Ali pač? "To sem že doživel, ko sem igral proti Muri, tako da s tem nimam problemov. Domžalčanom se vsekakor moram zahvaliti, ker so mi ponudili priložnost, v dveh letih ob Kamniški Bistrici sem napredoval in se razvijal tako kot igralec kot tudi osebnost. A tekma proti Domžalam bo zame kot vsaka druga. Sem profesionalec, zdaj sem v Mariboru in vsekakor se bom trudil po najboljših močeh, da bi prispeval čim večji delež k uspehom ekipe."

Kaj si želijo vijoličasti, je kristalno jasno, toda vodilna ekipa na lestvici bo gotovo zahteven zalogaj. "O tem ni nobenega dvoma. Domžale so zelo dobra ekipa, ki je z okrepitvami med zimskim premorom dobila novo razsežnost, a menim, da imamo mi kljub temu in zaostanku največ možnosti. Kakovost bo kakopak treba potrditi na igrišču, želimo si dvojno krono," je odločen novopečeni član Maribora.

erik janza2
Drago Wernig - TAKA

Za poletje je predviden nov evropski projekt. "A najprej moramo opraviti svoje delo na domačem prizorišču, šele potem pride na vrsto vse ostalo. Moramo si zagotoviti položaj, ki nam bo omogočal razmišljanje o želenih dosežkih na mednarodni sceni."

KONKURENCA JU DODATNO MOTIVIRA
Še prej si bo moral naš sogovornik, ki je z Mariborčani sklenil triinpolletno pogodbo, zagotoviti mesto v udarni enajsterici, Mitja Viler svojega mesta gotovo ne bo kar tako izpustil iz rok. Ali konkurenca morda vpliva na njun odnos? "Ne, nikakor ne. Najin odnos je povsem običajen, seveda pa vsak iz dneva v dan daje vse od sebe, da bi se dokazal trenerju. Konkurenca naju dodatno motivira in sili k temu, da si ne smeva privoščiti lahkomiselnosti, kar je nedvomno koristno za oba. Jaz sem se v bistvu prvič znašel v takšnem položaju. V Domžalah sem bil stalni član začetne enajsterice, tudi v Muri mi tako rekoč nihče ni dihal za ovratnik, toda prepričan sem, da me bo konkurenca naredila še boljšega," je dejal 21-letni Erik

V Domžalah sem bil stalni član začetne enajsterice, tudi v Muri mi tako rekoč nihče ni dihal za ovratnik, toda prepričan sem, da me bo konkurenca z Vilerjem naredila še boljšega.

Seveda si želi, da bi reprezentančnemu nastopu na prijateljski preizkušnji s Kolumbijo kmalu dodal še kakšnega: "Seveda upam, da bom v prihodnje dočakal še kakšno selektorjevo vabilo. Vsak si želi igrati v izbrani vrsti, vendar je popolnoma jasno, da bo to v prvi vrsti odvisno od mojega klubskega statusa, od mojih iger v Mariboru. Niti najmanjšega dvoma ni o tem, da si bom prizadeval po najboljših močeh, da bi upravičil prihod v Ljudski vrt."