© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Dejan Mitrović
Dejan Mitrović
19.02.2015 09:30:12

Viteški naslov za prodajalca!

David Luiz je, ko je prejšnje poletje London zamenjal za Pariz, postal najdražji branilec vseh časov. Nesramno bogati PSG je za 27-letnega Brazilca odštel kar 50 milijonov funtov oziroma skoraj 68 milijonov evrov.

Prodaja visokoraslega branilca bujne pričeske je bila že lani označena za posel stoletja. Modri iz Londona so bili v vlogi najboljšega prodajalca, takšnega, ki uspe tudi največji ponaredek prodati za ceno originala. Parižani na drugi strani so odigrali kar svojo vlogo iz resničnega življenja.

Bili so kot razvajen mladenič, ki ima veliko preveč denarja in ki se želi pobahati pred svojo srčno izbranko. Češ, poglej, vse si lahko privoščim, tudi če nekaj ni na prodaj, lahko to z noro ponudbo na koncu dobim. Ni stvari, ki je moj denar ne bi mogel kupiti. Ob tem pa mladenič ni bil samo razvajen, temveč tudi zelo užaljen. Uefa je namreč PSG-ju tik pred nakupom Luiza naložila velikansko kazen zaradi neupoštevanja finančnega fair playa, Parižani pa so se odzvali na sebi značilen način. Takoj po plačilu kazni so izpeljali megalomanski nakup. Kot mladenič, ki ga zaustavi policist zaradi prehitre vozi in mu napiše plačilni nalog, on pa si z jezikanjem prisluži še dodatnih nekaj tisoč evrov kazni. Češ, bogat sem, plačam lahko, kolikor želite, kaj mi pa morete.

851-14-15-luiz2

Zgodba o prestopu Davida Luiza pa je v teh dneh znova zelo aktualna. Zaradi lige prvakov in dvoboja osmine finala med PSG-jem in Chelseajem kajpak. Brazilec se je v torek znašel v začetni enajsterici Francozov, zaigral je na položaju zadnjega veznega igralca in si za svoj nastop prislužil številne kritike.

Bil je eden izmed glavnih krivcev za prejeti zadetek Parižanov – zadolžen je bil za pokrivanje Branislava Ivanovića, toda Srba je, verjetno misleč, da žoga do njega nikakor ne more priti, izpustil iz svojega prijema in PSG je bil zaradi tega kaznovan –, izgubil je v veliko dvobojih na sredini igrišča, tudi v fazi napada ni bil preveč razpoložen. "Tisti, ki je zaključil posel in prodal Davida Luiza za 50 milijonov funtov, si zasluži viteški naslov. S to odškodnino si je Chelsea lahko privoščil nakup Diega Coste in Cesca Fabregasa in zelo izboljšal svoje moštvo … Genialno!" se je oglasil nekdanji angleški reprezentant Jamie Redknapp in dodal: "Poglejte, kako mu je pri zadetku Chelseaja ušel Branislav Ivanović. Auč!"

chelsea PSG re
Reuters

Toda Luiz se v torek v središču pozornosti ni znašel zaradi slabe igre, temveč zaradi nečesa popolnoma drugega. Tekla je 44. minuta, PSG je imel na voljo prosti strel na robu kazenskega prostora z desne strani, glavni sodnik Cüneyt Cakir je s peno označil mesto, kamor bi moral izvajalec, Zlatan Ibrahimović, postaviti žogo, in odšel postavit živi zid na predpisano razdaljo. Potem pa se je zgodilo. Brazilec, ki je stal ob švedskem napadalcu, je izkoristil trenutek nepazljivosti vseh nogometašev Chelseaja in glavnega delivca pravice in z elegantno kretnjo pobrisal črto ter narisal novo malce bolj na levo in tako Ibrahimoviću pripravil malce boljši položaj za strel. Njegovo potezo je ujel eden izmed snemalcev in posnetek Brazilčevega početja je kmalu postal ena glavnih tem na družbenih omrežjih. Mnenja so kajpak deljena.

851-14-15-luiz1

"Genialna poteza!" trdijo prvi, "podlost brez primere!" se ne strinjajo drugi. A če si glede Luizove poteze stojijo na nasprotnih bregovih, se strinjajo vsaj v nečem. Da je David Luiz – čeprav je pred kratkim izjavil, da je v tem trenutku vreden več kot 50 milijonov funtov – zgrešena PSG-jeva investicija, saj ga ob Thiagu Silvi ter Marquinhosu pravzaprav ne potrebujejo, in da dejansko lahko nase opozori le na takšen način, kot je opozoril v torek. Pri tem so se na družbenih omrežjih pojavile tudi številne hudomušne šale na njegov račun, ena bolj posrečenih je ta, da ima David Luiz zagotovljeno službo tudi po koncu svoje nogometne kariere – v primeru, da se bo Zlatan posvetil golfu, bo lahko opravljal vlogo Švedovega "caddyja" oziroma po naše nosača.